LCHF + PF

5_2 Näringsrik & Naturlig Viktminskning av Klara Desser

Väldigt kort efter LCHF hela livet kom ut i julas har nu min senaste bok hunnit rassla ut från tryckpressarna. "5:2, 8 veckomenyer för naturlig och näringsrik viktminskning".

13058047_O_2

Periodisk fasta har ju funnits med ett tag i LCHF-kretsar. För att förbättra viktminskningen, förfina mättnadskänslan eller helt enkelt som en naturlig följd av att vi äter när vi är hungriga och inte nödvändigtvis efter den gamla regeln "äta var tredje timme".

Min tanke med boken är att hela veckan ska vara bra mat, för jag ogillar tanken att bara för att man fastar (eller egentligen äter en begränsad mängd mat) två dagar i veckan så spelar det ingen roll vad vi äter för övrigt. Kroppen behöver näringsrik och naturlig mat alla dagar i veckan för att må bra. Och vi som har vant oss vid lågkolhydratkost ser oftast ingen tjusning i att äta sådant som vi inte mår bra av. För mig har periodisk fasta blivit ett lättare sätt att förhålla mig till mat och kanske fungerar just min kroppen bättre när den inte får regelbunden tillförsel av föda.

Många suckar och tycker att detta är ännu en ny trend som ska hakas på, det märker vi inte minst på debatten om vikthets som pågick med Mia Skäringers blogginlägg. Jag ser det mer med nyfikna ögon och vill gärna prova om det är något för mig. Jag har också ett exempel på mycket nära håll på någon som testat detta och där det verkar fungera. Min mamma har i hela sitt vuxna liv kämpat med vikten. Med tanke på att jag har skrivit kokböcker om GI och LCHF i 10 års tid så kan man ju bli förvånad att hon inte har blivit inspirerad till att hoppa på de tågen. Till en viss del har hon väl det. En hel del bättre matvanor har jag nog inspirerat till, men inte riktigt hela vägen. I höstas kom hon till en vändpunkt när många hälsoproblem hopade sig. Misstänkt kärlkramp, konstaterat hjärtflimmer, flåsighet (astma?) m.m. 20-30 kilos övervikt är naturligtvis en bidragande orsak och när hennes läkare tipsade om 5:2 så gjorde hon slag i saken. Och det är nog den enda "metod" som hon lyckats hålla så här länge. På ett halvår har hon gått ner 10 kilo och det utan att tycka att det är jättejobbigt. Hon är inte superstrikt men samtidigt säger hon att det även ger effekt på de "vanliga" dagarna då hon upplever att hon äter mindre portioner och inte är lika sugen på sötsaker.  Men kanske är just känslan att hon inte är förbjuden att äta vissa saker det som gör att hon klarar av att följa det. Och effekten är att hon avstår en massa saker av bara farten. Man må säga vad man vill om vikthets och metoder som kommer och går. Jag är glad att denna metod blev uppmärksammad så att min mamma förhoppningsvis kan gå en ljusare ålderdom till mötes. Ja, hon är redan 73 så det var nog i grevens tid. Hennes rörlighet har förbättrats och flåsigheten minskat radikalt. Kärlkrampen är borta och jag tror att hon kommer att minska ytterligare i vikt. Heja mamma!

Här kommer ett recept ur boken:

Lammrostbiff med grillad sparris

4 portioner

  • 600–700 g lammrostbiff
  • salt och peppar
  • smör eller kokosfett att steka i
  • 2 knippen grön sparris à 200 g
  • flingsalt
  • 200 g chèvreost
  • 4–5 msk olivolja
  • några kvistar färsk kanelbasilika

Sätt ugnen på 120 grader.

Ta ut köttet ur kylen en stund innan du ska steka det. Salta och peppra det runt om och stek i smör eller kokosfett så att bitarna får en gyllene yta. Lägg köttet i en ugnsfast form och ställ in i ugnen. Stek tills innertemperaturen är mellan 55 och 59 grader. Ta ut köttet och lägg det i ugnsfolie.

Skär bort det nedersta på sparrisstjälkarna. Stek sparrisen i rikligt med smör eller kokosfett. Strö över flingsalt. Mixa chèvreosten med olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Skär köttet i skivor och servera med sparris, chèvrekräm och kanelbasilikablad.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Lamm, Lunch/middag den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

Kommentera