Är LCHF “ute” nu…?

I snart 5 år har jag ätit LCHF-kost. Jag har utbildat mig till kostrådgivare. Lärt mig mer om sockerberoende. Träffat och coachat ett flertal personer och grupper. Svarat på 100-tals frågor. I början mest att jag utsatte mig för något jättefarligt när jag åt ”så mycket fett” och om när jag skulle ”sluta äta sådär”. Senare om det inte var ännu en trend-diet. Om det inte var farligt med fett och lika bra att äta ”lite av allt” faktiskt…Fast jag slapp också många frågor till efter ett tag. När jag gått ner 25 kg och hållit den vikten i åratal. När jag gått ner 11 av mina 13 gravidkilon på 3-4 veckor. Till slut slipper man frågor. Och frågan är om man också blir o-trendig?

För även om LCHF nu är etablerat, en diet som det känns som varenda van bantare nu har testat, så börjar det kännas lite ”ute” nu. För nu gäller 5:2. Och Paleo, stenålderskost. Det är min bild som jag möter. Vad säger ni?

Mejeriprodukter har fått dåligt rykte. De goda gräddsåserna och ryska yoghurten är inte ”naturlig kost” längre. Och frukt blir helt plötsligt mer ”inne” igen och kanske inte är så farligt…?

Frukt som var bannlyst och nästan livsfarligt för de allra mest seriösa LCHF:arna går nu bra att äta igen när man är mer åt Paleo-hållet. Och vispgrädden i kaffet känns plötsligt mossig och inte alls så revolutionerande som för 4 år sedan när jag hade grädde i kylen på jobbet och alla undrade vad som pågick och vems det var.

Jag och min LCHF-kost nu känns lika spännande som när någon sa att de bantade med tallriksmodellen för några år sedan. Gäsp liksom. Kom med något nytt... Och något NATURLIGT. Snart orkar jag inte höra ordet längre ärligt talat. För vad är naturligt? Besprutad, odlad frukt från världsdelar långt borta? Fläskkött från Danmark? Kokos från andra sidan jordklotet. De nya sötningarna. Stevia. Är det ”naturligt”? Är rapsolja mer naturligt än smör? Den odlade laxen känns väldigt onaturlig men Omega 3-fetterna är ju bra och naturliga. Osv, osv.”Herregud, låt mig bara äta!” tänker jag ibland. Varje dag kämpar jag, och många med mig, att äta en kost som håller suget borta. Som håller mig mätt längre. Som inte skapar blodsockersvängningar. Ibland blir det mycket grädde. Ibland blir det frukt. Ibland blir det falukorv. Det är ingen diet längre. Det är en livsstil, som för många känns o-trendig och o-intressant. För vad har falukorv med stenåldern att göra? Nu ska jag ju ut och skjuta min egen ekologiska älg… (Även fast en annan trend också är att äta mindre kött. )

LCHF må vara lite ute just nu, men kunskapen kvarstår. Och jag behöver inte vara så himla mat-trendig känner jag. Mitt liv kan inte kretsa kring att få tag i ekologiska jättepaket smör och hemskjutna vildsvin, vardagen måste fungera.

Så försök hitta ditt eget avslappnade förhållningssätt till mat och dieter. Utan att det behöver vara 100 % ”rätt”. Det kanske är Paleo fast med grädde då och då. Det kanske är LCHF med frukt här och var. Ibland kanske du äter sötningsmedel. Eller inte. Men försök bli trygg i att hitta ditt sätt att äta. Vare sig det är nyskapande eller att äta ett helt vanligt ägg. Ta reda på kunskapen och skit i trenden. Det måste fungera nu. Och alltid.

TILLÄGG: När jag precis skrivit klart och skulle posta detta inlägg så läste jag denna debattartikel i Aftonbladet av Mia Skäringer. Den sprids fort på Facebook. Och jag håller med Mia. I att man faktiskt kan känna sig genomtrött på alla dieter. Därför som sagt, det måste fungera NU och ALLTID…

DSC_0925c

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Veronica Aderö

Veronica Aderö är kostrådgivare i Stockholm med stort intresse för hälsa, naturlig kost och enkel matlagning som fungerar i folks vardag. Hon erbjuder kurser, föreläsningar och enskild kostrådgivning i olika former som anpassas efter önskemål. Under vintern -2013 kommer en bebis så det är nu en hel del fokus på graviditet, kost, och näring, samt kommer framöver att bli fokus på barn och kost generellt. Veronica driver en välbesökt blogg som heter Kostvägen.

18 thoughts on “Är LCHF “ute” nu…?

 1. Profilbild

  Margaretha

  För mig finns inget alternativ ökar jag kolhydratintaget blir jag sjuk diabetes typ 2 slipper medecin om jag äter strikt LCHF. Äter jätte god mat mätt och belåten känner aldrig något blodsockerfall. LCHF har gett mig ett nytt liv sedan 1006.

 2. Profilbild

  LCHF kommer att finnas kvar, det är jag helt övertygad om. Även Paleo, de två är ju väldigt lika, just att man ska äta så naturlig mat som möjligt med få kolhydrater.
  För mig blev det en övergång till Paleo för ett år sen., efter LCHF i 4 år. Tyvärr, för jag älskar grädde och ost, men min mage var inte med på de noterna längre och inte luftrören heller. Hade nog blivit en överkonsumtion för min del, blev ofta grädde med kaffe istället för tvärtom och rejäla mängder ost varje dag.

  Nu äter jag bara smör och lite get- eller fårost från mejerihyllan och magen har börjat funka igen, som den gjorde för 5 år sen när jag slutade med gluten och började äta mer fett. Jag har slutat snarka och bihåle/öroninflammationerna har uteblivit, så skönt.
  Att jag valde att skriva min nya blogg helt mjölkfri beror på att så många som inte tål mjölk har efterfrågat såna LCHF-recept, så min mat är fortfarande lika fet som förr. Frukt använder jag i maten ibland, men inte som mellanmål, för du får jag problem med trötthet och sug efter mer mat, precis så som jag reagerade på sött före LCHF. Har roat mig med att räkna ut den procentuella fördelningen några gånger och jag ligger fortfarande på ett ett dagsintag som håller LCHF-mått, trots att det kan bli en stekt banan till maten ibland eller några klyftor äpple eller jordgubbar i salladen 🙂
  Kanske det här att jag inte tål mjölk/laktos kan bero på mitt finlandssvenska ursprung, min mamma och en kusin har liknande problem. Men för mig fungerade det med mjölk tills jag började överdosera med LCHF.

  1. Profilbild

   Jag hoppas verkligen att du inte tog detta som något personligt Birgitta! Båda dina bloggar är fantastiska! Detta var mer en reflektion att det faktiskt går trender i det mesta och att det sen börjar gå åt olika håll lite. Och för de som inte är alls insatta i kost måste det vara otroligt rörigt och förvirrande....

   1. Profilbild

    Tack, fint att du tycker om mina bloggar 🙂
    Det kan jag lova, Veronica, att jag tog absolut inte det här personligt. Tvärtom är det bra att det tas upp att det ibland kan bli lite väl mycket trender inom kosten, man hoppar på än det ena, än det andra i jakten på att lyckas få till den perfekta kroppen, det visar inte minst senaste dagarnas debatt i ämnet.

    Men jag ville passa på att förtydliga det många kanske inte tänker på, att mjölkfritt kan vara bättre för hälsan för många och inte bara en trend för att ytterligare gå ner i vikt.

    Det är verkligen en djungel med olika tolkningar av vad som är rätt eller fel i de olika dieterna/livsstilarna därute, där många inte alls vet vem de ska lyssna på.
    Så vi som har några år på nacken som kostrådgivare/matskribenter/kokboksförfattare har ett stort ansvar att hjälpa till att visa vad som får just oss att må bäst, det kan i sin tur hjälpa många att hitta rätt väg.

    Ditt inlägg kom ju alldeles perfekt i tid, nu när många vill veta vad LCHF och Paleo står för.
    Ha det bra./ Birgitta

 3. Profilbild

  LCHF är mer inne än någonsin tror jag, det ser jag bara på de LCHF-grupper jag administrerar på Facebook där det formligen strömmar in nya medlemsansökningar.
  Även om det inte är det hetaste på löpsedlarna längre så verkar det bara vara början bland de breda folklagren, och tittar man på vad folk handlar i affären så har det stora flertalet fortfarande inte antingen ens hört talas om LCHF eller förstått vad det innebär.

 4. Profilbild

  Veronica, så bra skrivet (och oerhört mycket bättre än Mia S) just att hitta det som fungerar NU och ALLTID, att hitta det som fungerar som ens egen livsstil och förändra om det behövs, sen spelar det mindre roll vad det kallas. Men att äta mindre och springa mer som Mias slutsats har väl hittills inte fungerat.

 5. Profilbild

  joel

  LCHF är och kommer att förbli det som räddar ett oräkneligt antal människor från ett dåligt sockersjukt liv med påföljande "biverkningar" som amputationer, blindhet och hjärt-kärlsjukdomar. Trots att stora delar av vårdapparaten direkt motarbetar oss, så vet vi själva hur vi mår _nu_ och hur vi mådde _förr_.

  Det pågår ett myteri mot hallonbåtsamiral Rössner och hans hejdukar på Livsfarlighetsverket!

 6. Profilbild

  LottaJ

  Jättebra inlägg och jag slogs direkt av att du och Mia säger samma sak, faktiskt! Släpp diethetsen, släpp ett konstigt kvinnoideal. Landa i dig själv, hitta det sätt du kan leva på år ut och år in, varje dag, resten av ditt liv OCH MÅ BRA!
  För mig (obs, för mig) är det lchf, ibland med snedsteg, ibland ganska strikt. Men jag mår bra, jag har levt med detta varje dag i över två år, för mig är det ett sätt att leva, som jag tror att jag aldrig kommer att överge. Ingen hets att äta som någon annan säger/tycker. Jag har även förlikat mig med min vikt som står bom stilla (jag har ALDRIG varit såhär viktstabil i hela mitt vuxna liv), ett hälsosamt BMI på 25 i en stark och frisk kropp!
  Tack igen för ditt inlägg!

Kommentera