Rökta laxrullar med äggsmör

Vår vid Medelhavet

Nu är vi tillbaka nere vid vårt älskade Medelhav igen. Det blev bara en kort sväng hemma, tre veckor är allt vi mäktar med i snö, regn, dimma och kyla.

Både jag och Lennart mår betydligt bättre i både kropp och själ när vi får vara här nere i ljuset och värmen. Här kan vi träna så mycket som vi behöver för att må bra, vilket är lite svårt hemma i halkan.

Det är riktigt varmt och skönt även på vintern i Alanya. Kanske inte för den som mest vill sola och bada, men för oss som inte är så förtjusta i det är temperaturen ofta alldeles perfekt. Ca 15-20 grader, mest sol och ibland lite regndagar. Faktiskt ofta bättre än sommaren i Jämtland.

Rökt lax, pepparrot, sill och Änglamarks kaviar fick åka med i resväskan den här gången. Även min lergryta packades ner, kommer att laga en del långkok i den, på det fina gräsbeteskött vi köper i slakteributiken som ligger bara 100 meter från vår hyrda lägenhet.

Recept på ett långkok då och då plus lite annat smått och gott som vi äter till vardags kommer du att kunna ta del av dagligen på min nya blogg, Birgitta Höglunds Paleo.

Jag skriver på mångas begäran helt mjölkfria recept på bloggen, det finns ju inte så många såna recept som ändå innehåller en hög andel fett. Så jag skapar nu nya rätter för alla som är laktosintoleranta, kasienallergiker eller för oss som av en eller annan anledning valt att dra ner på eller helt utesluter mjölkprodukter ur kosten.

Jag själv hör till dem som märkt att jag mår bättre på en mindre mängd komjölksprodukter, men jag äter fortfarande smör och även get/fårost då och då. Min kost är fortfarande LCHF i allra högsta grad, jag har bara bytt grädde, crème fraiche och ko-ost mot en större mängd kokosolja, kokosgrädde, majonnäs och olivolja.

Vill du hellre ha tips på min tidigare typ av LCHF-mat med smör, grädde och ost så finns hela mitt receptarkiv med sådana recept kvar på min gamla blogg.

Dagens recept blir en god och mättande laxlunch. Rullarna passar också fint att ta med ut som picknick eller färdkost.

Laxrullar med äggsmör för 2

  • 6 skivor kallrökt lax
  • 2 mjukkokta, ekologiska ägg
  • 2 msk riven pepparrot
  • 50 gr mjukt smör
  • Lite havssalt och nymald vitpeppar

Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret. Smaka av med lite salt och peppar, tänk på att laxen är rätt salt i sig.

Lägg laxskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen jämnt på ena halvan, rulla ihop skivorna.

Servera på en salladsbädd, garnera med lite tunna äppelklyftor, citron och bladpersilja.

Mandelblom

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Rökta laxrullar med äggsmör

  1. Profilbild

    Esther Sigurðardóttir

    Härligt! Ha det riktigt bra där nere Birgitta och tack för all den inspiration som jag har fått av dig. Här i Island har vi också tillgången till kött av gräsätare (vårt lammkött) som är rent och fint! Laxen skall jag pröva till lunch i dag 🙂

Kommentera