Pepparsås som på krogen

Koka sås som en kock

Det här är en riktigt fyllig och smakrik pepparsås som jag hade på menyn på många av de restauranger där jag jobbade till för 14 år sen, innan min rygg bestämde sig för att det var färdigjobbat.

Pepparsåsen var väldigt populär, jag kokade 10 liter åt gången. Den hade strykande åtgång, så det blev ett antal liter genom åren. Här hemma kokar jag alltid en stor sats, och fryser in i burkar.

Såna här såser blir bättre av att lagas i lite större satser. Den ska också koka länge, så kommer smakerna fram ordentligt. Idag ser jag många recept där det står att såsen ska kokas 5 minuter, men det blir en väldigt smaklös anrättning i jämförelse med den här.

Ingredienser till Lowcarb Pepparsås

Pepparsås ca 6-8 port

 • 1 gul lök
 • 25 g smör
 • 1 tsk nymald vitpeppar
 • 1 tsk mellanmald svartpeppar
 • Lite cayenne
 • ca ½ tsk salt
 • 1 tsk Worcestershiresauce
 • 1 tsk glutenfri tamarisoja
 • 1½ dl rödvin eller 2 msk rödvinsvinäger+ 1 dl vatten
 • 2 tärningar ekologisk köttbuljongtärning
 • 1 liter grädde
 • ev 2 tsk svart vinbärsgelé

Pepparsås LCHF

Finhacka löken och fräs i smöret utan att den får färg. Blanda i all peppar och bryn en stund.

Häll på vin, Worcester, soja och buljongtärningar. Låt koka kraftigt 10 min, så buljongen reduceras.

Rör ner nästan all grädde, salt och gelé. Koka en timme på svag värme, rör då och då så det inte bränns. Späd med mera grädde och ev lite mjölk om såsen blivit för tjock.

Servera till oxfilé, biff, färsbiffar, karré eller något annat gott kött.

Pepparsås som på Krogen

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Pepparsås som på krogen

 1. Profilbild

  Linus

  Jag kan ju inte låta bli att undra, varför är det bara buljongtärningen som skall vara ekologisk, medan t ex grädden skall komma från kor som stått inne och ätit kraftfoder?

  Missförstå mig rätt, jag uppskattar receptet, och har aldrig provat att koka pepparsås i så stora satser. Visste inte heller att det är tacksamt att frysa in, så det skall jag absolut testa. Som enveten ekonörd tycker jag bara det är lite lustigt när en endaste ingrediens i ett recept skall vara ekologisk. Ekologiskt eller inte har ju inte så mycket med receptet att göra, men är ett personligt val och ett ställningstagande som jag hoppas att fler och fler tar, när det gäller allt.

 2. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Kul att ni gillade mitt tips 🙂 Gräddsåser och mycket annat går alldeles utmärkt att frysa, så kan man underlätta jobbet när det är dags för middag.

  Linus; Under de 5 år som jag skrivit bloggar, tidningsartiklar och 3 kokböcker så har det hela tiden varit ekologisk och närproducerad mat som stått i fokus, så därför skriver jag oftast inte det i recepten. Här ett undantag, eftersom "vanlig" buljong kan innehålla glutamat och mycket annat som inte är bra att äta.

 3. Profilbild

  Lyx-LCHF

  Nja, pepparsås nästan som på krogen är mer sant. Här blir många kockar ledsna i ögat, när du väljer buljongtärningar. Kockar kokar egen fond, som sedan används t ex till pepparsås...

Kommentera