Jag är en riktig torris!

http://www.dreamstime.com/-image882534Under vinterhalvåret med växlingar mellan kyla och elvärme inomhus är jag om möjligt ännu torrare i hyn än på sommaren. När nu dessutom östrogenet börjar dala, då börjar det torka och klia lite varstans. Värst är det på ryggen. I sovrummet har jag en stor plastgaffel att klia ryggen med innan jag somnar, en sån som andra människor använder i stekpannan.
Minns Ballou i Djungelboken, lika mycket älskar jag ett riktigt ryggkli!

Kan man smörja fotkräm på ryggen?...frågade jag min man häromkvällen. Det kliade så jag höll på att bli galen. Det enda jag hade nära tillhands i sovrummet var fotkrämen. Så praktiskt att smörja in fötterna när man sätter sig i sängen så man slipper gå med kladdiga fötter i tofflorna från badrummet till sängen. Kan man ha nattkräm på morgonen? Kan man leva utan ögonkräm efter 30+ ? Måste man ha en särskild kräm för att ge ögonfransarna näring...? Hur många kräm-måsten finns det.... En väninna till mig har EN kräm - för hela kroppen inkl. ansikte, nagelband, fötter och händer. Hon avskyr att behöva välja fler än så.

Jag besökte en butik häromdagen och hade lite tid över att titta på krämhyllan. Älskar krämer, men någon gräns tycker jag man måste dra i alla fall. Det finns fina märken och billigare märken. De fina märkena luktar gott, har vackra förpackningar i glas med guldlock och har en kräm för varje kroppsdel - typ. Fina namn har de också, så man inte förstår. Serum för ditt och serum för datt. Snart finns det väl särskilt serum för lilltån också.

Jag har rensat bort skräpmaten ur mitt liv sedan länge. Nästa steg är kosmetikan. Det finns mycket xenoöstroener i dålig kosmetika och hudkrämer. Ftalater i plastförpackningar, parabener i krämerna, etc. Dessa är homonpåverkande och gör oss mer östrogendominanta med alla problem det innebär. För mycket östrogen i förhållande till progesteron är rent illa för kroppen. Även männen drabbas. Vackra lackerade naglar är läckert och snyggt, men i de flesta lacker finns zenoöstrogener. Några märken på marknaden finns utan.

Numera väljer jag ekologiska produkter utan parabener i mindre förpackningar så de inte härsknar. För jag tänker inte vara utan mina krämer. Jag älskar dem. Torrborstning några gånger i veckan är också effektivt för en friskare, mjukare hud. Kokosolja kommer man också långt med. Det är härligt att smörja in hela kroppen direkt efter duschen. I ansiktet vill jag ha något annat som passar en 50+ hy.  På händerna är en skyddande handkräm helt ovärderlig på vintern. Men det är ju summan av belastning som är det intressanta. Allt det du gör dagligen. Så i min värld får krämerna kosta lite mer bara jag slipper petroleumprodukter, ftalater, parabener och billig parfymdoft. Men särskild kräm för ögonfransarna för dyra pengar, det får vara för min del.

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Jag är en riktig torris!

 1. Profilbild

  Kerstin Irehjelm

  Jag känner precis igen problemet, 50+ och hyn som förr var "blandhy" har blivit kruttorr. Jag har länge valt ekologiskt för huden också men så trillar jag dit. Som nu i julas, jag fick en lyxig och fet men konventionell kräm i present och nändes inte låta bli att använda den. Den fungerade perfekt till mina torrfnasiga armbågar och jag var nöjd. Nu närmar sig tuben sitt slut och mina armbågar är omigen torra och fnasiga, liksom armar och händer där jag använt den här krämen. Med ekologiska krämer blir jag kanske inte lika len och fin som jag blev de första veckorna med den konventionella krämen men å andra sidan blir jag inte heller först superlen och sedan fnastorr av en och samma kräm. Ekologisk inne, ekologisk ute, sund i sinne 🙂

 2. Profilbild

  Frida

  Jag smörjer in hela mig i kokosfett (Cocosa). Funkar finfint att ta bort smink med, steka i, smörja skinnhandskar, m.m. Smörj in hela kroppen efter duschen på kvällen. Ekologiskt och inga biverkningar.

 3. Profilbild

  Ti

  Sent att kommentera först nu, sorry, men när jag testade kokosfett i ansiktet så upplevde jag det mer som en skonsam peeling. Visserligen sög huden åt sig fettet som en svamp, men andra gången jag använde det (några dagar senare) så blev huden i stället supertorr efteråt.

 4. Profilbild

  Ti

  Ekologisk, kallpressad.

  Men eftersom min hy även reagerar med att bli varm, röd och flammig när jag använder produkter avsedda för känslig hy, så är jag nog bara lite annorlunda 😀

 5. Profilbild

  Du har inga exempel på nagellacksmärken som är snälla? 🙂
  Försöker att bli så giftfri som möjligt och lyckas förhållandevis bra tycker jag, men tycker att mina naglar ser förfärligt tråkiga ut just nu.

Kommentera