Den som väntar på något gott!

5_2 Näringsrik & Naturlig Viktminskning av Klara Desser

Älskar långkokt kött. Förut tänkte jag inte längre än kalops och möjligen tjälknöl och visst får jag skylla på trender när jag nu titt som tätt har ett långkok på gång i ugnen eller på spisen. Har upptäckt att det mesta går alldeles utmärkt att sätta in i ugnen på 100 grader ett par 5-6 timmar. Nötkött som högrev eller fransyska, fläskkött som kotlettrad eller fläskkarré men också kyckling, hel eller i filé. Variationen på kryddor kan varieras. Medelhavstema, orientaliskt eller mer klassiskt svenskt. Fett i form av olja eller smör och gärna lök, vitlök, färska örter med mera, med mera. Ett enkelt sätt att få god mat på bordet. Ingen snabbmat, men du behöver inte heller stå vid spisen och vänta. Här nedan hittar du ett recept från min nya 5:2-bok som kommer i början av mars.

Kalvlägg med lök och morot

4 portioner

  • 800 g kalvlägg med ben, i skivor
  • 3–4 gula lökar
  • 20 g smör att steka i
  • 2 msk balsamvinäger
  • salt och peppar
  • vatten så att det täcker
  • 500 g morötter
  • 4 msk oliv- eller rapsolja
  • ev någon ätbar blomma
  • gärna kryddsmör till för bättre mättnad

Ta ut köttet ur kylen en stund innan du ska steka det. Skär löken i båtar och fräs i smöret. Lägg i köttet och låt lök och kött samsas i stekpannan. Häll på balsamvinägern och salta och peppra. Låt löken bli mjuk. Häll på vatten så att det täcker och låt sjuda under lock 1 1/2–2 timmar.

Koka morötterna precis mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg morötterna i en djup tallrik. Häll på olivoljan och krydda med salt och peppar.

Servera köttet med lök, sky och morötter. Dekorera eventuellt med en ätbar blomma och servera gärna med extra kryddsmör.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Kött (fläsk, nöt) den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

One thought on “Den som väntar på något gott!

Kommentera