Barnmat på mitt vis!

Idag tänkte jag bjuda på lite recept till de allra minsta.

Järnrik och glutenfri gröt

Ingredienser:

 • 20130929_1925281 dl hirs (ekologiskt)
 • ca 5st aprikoser (ekologiska och ej svavlade)
 • 1 msk smör
 • 1 msk kallpressad olivolja (ekologisk)

Gör såhär:

Koka hirsen utefter vad som står på paketet. När hirsen är klar har du i aprikoser som du mosat och smör. Avsluta med oljan efter att den svalnat något.

Glutenfri välling 1 dl

Ingredienser:

 • 2-3 tsk mandelmjöl (ekologiskt)
 • 1 dl mandelmjölk (ekologisk)
 • 1 tsk smör (ekologisk)
 • 1 tsk kallpressad olivolja (ekologisk)

Gör såhär:

Häll i mjölk i kastrullen och tillsätt mandelmjöl. Häll i smöret och avsluta med oljan när vällingen svalnat något. Med detta recept blir vällingen tjockare i konsistensen.

20131130_100558Tips: Mitt tips är att introducera ditt barn med gluten i form av denna välling och gröt. Det du gör är att successivt öka på med skrädmjöl (ekologiskt) i vällingen och havregryn (ekologisk) i gröten. Samtidigt ska du dra ner på hirsen och mandelmjölet. Havre innehåller nämligen lite gluten. När det gått 2-3 månader så kör du med bara skrädmjölet och havregrynen.

Morotspuré

Ingredienser:

 • Hemmaodlade/ekologiska köpta morötter

Gör så här:

Tvätta/skala morötterna efter behov. Lägg i dem i en kastrull. Häll sedan i vatten så det täcker morötterna. Koka morötterna tills de blir mjuka. Häll sedan av vattnet. Avsluta med att mixa sönder morötterna med en mixer.

20130819_124406

 

Broccolipuré

Ingredienser:

 • Ekologisk broccoli

Gör så här:

Lägg broccolin i en kastrull. Häll i vatten så det täcker broccolin. Koka broccolin tills de är mjuka. Häll sedan av vattnet. Avsluta även broccolin med att mixa sönder dem med en mixer.

Potatismos

Ingredienser:

 • Hemmaodlade potatisar/ekologiska potatisar
 • Smör

Gör så här:

Skala potatisen eller tvätta av efter behov. Häll i potatisen i en kastrull och sedan vatten så det täcker potatisen. Koka potatisen tills de är mjuka. Mixa sönder/mosa potatisen med en mixer och avsluta att ha i lite smör.

Bondbönepuré

Ingredienser:

 • Hemmaodlade bondbönor/ ekologiska bondbönor

Gör så här:

Skala fram bönorna. Lägg dem sedan i en kastrull med vatten. Koka bondbönorna tills de är mjuka. Mixa sönder bondbönorna med en stavmixer.

Äppelmos

Ingredienser:

 • Egna äpplen/ekologiska/ svenska äpplen

Gör så här:

Skala äpplena och kärna ur dem. Koka äpplena med lite vatten tills de är mjuka. Mixa sönder/mosa äpplena.

Mandelmjölk 2 dl

Ingredienser:

 • 2 dl vatten
 • 1 dl ekologiska mandlar

Gör så här:

Häll i mandlarna i en burk och täck dem med vatten. Låt stå under natten. På morgonen häller du av vattnet. Häll sedan över mandlarna i en mixer och tillsätt 2 dl vatten. Mixa innehållet tills det blir mjölk. Ta sedan en duk (saftduk etc.) eller liknande för att sila bort mandelbitarna. Pressa ut mjölken från duken.

Det här kan du också tänka på :

Frys gärna ner all puré och mos genom att hälla i purén i iskubformar. När purén och moset sedan har fryst häller du över kuberna i påsar. Du kan då enkelt ta fram några kuber åt gången utan att de hinner bli för gamla. Varför slösa på maten man gjort med omsorg?

Andra grönsaker som du även kan använda och göra puré av är kålrot, palsternacka, zucchini, blomkål etc. Alla barn tycker inte alltid om puré eller så kan det vara lite kul att göra lite annorlunda och då hoppar du över att göra puré och mos av allt och istället skär du dem i små bitar så barnen själva kan få plocka.

Järnrika livsmedel som kan vara bra att veta om är ärtor, bondbönor, broccoli, skrädmjöl, hirs, aprikoser, blodpudding/blodkorv någon gång/vecka, lite leverpastej, ägg. När du satsar på detta försök då undvika kalciumrika livsmedel som mjölk då upptaget på järn minskas. Inta gärna något med c- vitaminer till för att då ökar järnupptaget i maten.

Ett annat tips är att utnyttja hela din trädgårds nyttigheter nu när sommaren kommer. Om du inte har egen trädgård, kanske du har en vän eller varför inte fråga grannen om att få plocka lite. Det är nu du kan bunkra in nyttiga grönsaker, bär och frukter som du sedan i vinter kan ta fram. Det finns inget härligare än att plocka fram bären som man plockade under sommaren när vintern  är här. Det blir även billigare i längden och här får du även in miljötänket.

Att introducera gluten i ett barns kost anser jag är bra men när detta har gjorts kan man fortsätta ge glutenfritt. Varför tycker jag det? Jo för att samhället ser ut så idag tyvärr, att det finns oerhört mycket gluten. När ditt barn börjar förskola, skola etc. är det inte lätt att hålla koll på allt ditt barn stoppar i sig och då är det skönt att barnets kropp har introducerats på gluten.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Barnmat på mitt vis!

 1. Profilbild

  Roligt med lite fokus på dom minsta 🙂

  Själv kan jag tipsa om fingermat. Mina två yngsta har ätit enbart för egen maskin. Vi började när de var lite på fem månader och sen fick de äta i egen takt. Idag är dom 4 och 1 år gamla. Ettåringen äter ännu enbart med händerna.
  Jag började med att servera avokadofjärdedelar, kokt äggula och lite senare fick dom hemlagad köttbulle. Kokt broccoli som är mitt emellan al dente och sönderkokt fungerar också perfekt. Liksom stora bär (stora hallon, jordgubbar), mjuka frukter (en halv banan som man inte mosar), fjärdedels mogen nektarin (ta bort skalet).

  Annat som fungerar bra är fisk, tonfisk och makrill. Akta bara så det inte kommer ben med. Sönderkokt kött (höna eller pulled ekologisk pork eller pulled naturbeteskött av nöt) funkar också ypperligt.

  Sen har jag lagat Mariannes LCHF-gröt på kokos, ägg, grädde, kanel och smör. Det började jag med sen när minstingen var kanske tio månader gammal (innehåller mjölkprodukter).

  Kokt batat kan jag också rekommendera. Det hålls ihop bra även om bataten blir lite överkokt. Däremot har jag introducerat stärkelserikmat först nu kring ettårsåldern. Vi höll oss mera till frukt, ägg och kött (inte äggvitan, bara gulan) så länge hon var under året. Små barn har inte så bra förmåga att bryta ner stärkelsen. Jag tror det var så att de har mindre amylas. Gluten har vi inte ännu introducerat alls. Men jag ammar också ännu så inga problem där.

  Verkligen skönt att hela familjen kan äta tillsammans samtidigt utan att någon ska matas. Fast i ärlighetens namn får jag nog ibland mata fyraåringen 😉 - lite skoj när babyn äter själv.

 2. Profilbild

  Glömde tillägga att vi inte använt välling alls. Vi har helt enkelt levt som om inte sånt fanns överhuvudtaget. Det är riktig mat och bröstmjölk som gäller. Nu kan hon då och då få lite filmjölk i en mugg (ettåringen alltså) och hon tycker också om att få en bit smör att suga på.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Jag kör även mycket fingermat. Min lilla dotter gillar det bäst.
   Att dricka välling är något som verkligen är försvenskat som inte alls behövs. Jag ser det mera som ett mellanmål med mycket nyttigheter. Jag skulle kunna kalla det för mandelsoppa eller mandelgröt istället för välling :).

   1. Profilbild

    Jag bor i Finland och här är inte välling alls lika vanligt. Kvällsgröt däremot. Min man tycker om att ge barnen gröt, så recept på icke-spannmålsgröt är välkommet. Vi kommer helt säkert testa din mandelgröt också 🙂

 3. Profilbild

  dufva

  Var är proteinerna?

  Förstås har du väl tänkt att bröstmjölken är en stor del av födointaget fortfarande men det enda du räknar upp som barnmat är kolhydrater och fett

  Dessutom är de flesta av kolhydraterna fröbaserade även om det inte är de värsta grässorterna

  Varför är det bra att vänja sitt barn vid gluten?
  Finns det forskning som visar att det finns fördelar att öht introducera det till ett barn innan det sas drabbas av det i slutändan för att samhället ser ut som det gör?

  Mandel är en nöt och även här kan man nog trigga allergier

  Människan har utvecklats i årmiljoner utan att äta vare sig välling eller gröt
  Att tro att vi nästan måste äta det som barn är en villfarelse

  Var finns det lätt-tuggade välkokta köttet äggen buljongen & lite senare osten och andra mejerier?
  Vanlig mat helt enkelt men välkokt och finfördelad
  Animalier kan introduceras som första föda direkt då en sked åker in i munnen för första gången
  bara det prepareras på rätt sätt

  Weston price har många bra tips på spannmålsfri uppfödning av barn 🙂
  http://www.westonaprice.org/childrens-health/nourishing-a-growing-baby?qh=YTo1OntpOjA7czo0OiJiYWJ5IjtpOjE7czo2OiJiYWJ5J3MiO2k6MjtzOjY6ImJhYmllcyI7aTozO3M6NzoiYmFiaWVzJyI7aTo0O3M6NToiJ2JhYnkiO30%3D

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Japp, i detta inlägg blev det recept på kolhydrater och fett. Jag får blogga om mer recept och då kanske ta upp om mer proteiner. I mitt förra inlägg får man mer information :). Tack för länken. Ska titta där :).

   Den forskning jag har gått efter är dessa :
   http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2013/02/13/peds.2012-1015
   http://www.lu.se/lup/publication/1434324
   http://www.lu.se/lup/publication/3165934
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22905651

   Jag har även tittat på livsmedelsverkets hemsida och pratat med BVC. Nu bör man veta att även om det finns forskning så finns det tydligen iallafall många frågetecken kring celiaki etc.

   Angående nötter och då har jag tittat på livsmedelsverkets hemsida så trodde man tidigare att ge barn tidigt kan skapa allergier men senare forskning tyder inte på det.

 4. Profilbild

  Angående proteiner gav vi nu med tredje barnet mycket mera proteiner direkt från början. Vi valde följa dom kanadensiska rekommendationerna. Så det blev kött, fisk och äggula direkt från 6 månaders ålder. Varvat med frukt och bär. Allt som fingermat då alltså. Det funkade oväntat bra.

  Kokosolja har hon också fått njuta ända från början.

Kommentera