Disciplinerad eller motiverad?

Vi tror att det handlar om disciplin - när det egentligen handlar om motivation. Så skrev Maria Helander nyligen här på sidan och denna intressanta tanke har snurrat runt ordentligt i huvudet på mig. Är det disciplin det som du bara orkar hålla på med ett tag och motivation det som liksom inte kostar på?

En augustidag för några år sen hörde jag en intervju med Annika Dahlqvist i radion. Hon berättade om hur hon gått ner i vikt, blivit av med sin fibromyalgi och för övrigt fått mycket bättre hälsa sen hon tagit bort kolhydraterna i sin kost. Själv mådde jag mest skräp, vägde mer än jag någonsin gjort tidigare och hennes ord bara ramlade in i mig. Ta bort kolhydrater? Det lät ju superlogiskt och jag startade omedelbart. På en eftermiddag hade jag skaffat Annikas bok "Guide till bättre hälsa och viktkontroll" och bestämt att en testperiod på 6 månader var lagom. Nästa dag hade jag slängt ut alla mackor och pasta och hade ingen aning om vad jag skulle äta.

Det där skulle jag absolut kalla MOTIVATION. Min start med LCHF var inget som hade med disciplin att göra. Det var inget som kunde vänta till måndag. Det var NU!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJag hade några superjobbiga dagar med sockerabstinens som bara triggade mig att fatta att jag varit illa ute med alla honungsmackor och smågodispåsar. Jag hade också några jobbiga månader med perioder av bottenlös trötthet, men jag kände att nu är kroppen igång och reparerar sig och har inte tid att vara pigg.

Samtidigt var det en sorg att gå runt i mataffären och titta på alla färgglada förpackningar som jag aldrig kunde köpa mer. Det var nog just motivationen som orsakade den sorgen, för om det varit disciplin hade det inte blivit så jobbigt. Men med alla mina nyvunna kunskaper så ville jag ju verkligen inte äta alla de där skumma sakerna med socker och kemiska tillsatser. Det var ingen disciplinåtgärd att låta bli, det var ren och skär motivation sprungen ur vetskapen om att maten faktiskt är mitt bränsle. Och för just min kropp krävs hög kvalitet på det bränslet.

Jag önskar alla det "halleluja moment" som får motivationen att landa i kroppen och det självklara i att följa den. Vare sig det gäller kost, motion eller livsstil. För motivationen tog ju inte slut efter min testperiod på 6 månader. Vid det laget var ju alla mina vinster i hamn och det fanns ingen anledning att återgå till godis, pasta, magont och trötthet.

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Disciplinerad eller motiverad?

 1. Profilbild

  Men visst är det så! Min motivation gör att jag klarar att stå emot sockersug och "fusk"! När folk säger att jag är så himla duktig så är det nog just att de tror att jag är disciplinerad men sanningen är att jag aldrig tyckt att det är svårt - jag är motiverad! 🙂

 2. Profilbild

  Bellis

  Visst var det motivaition som fick mig att gå över till LCHF för 8 år sedan, jag hade då googlat fram att LCHF är bra mot acne. Och visst var det det, efter 25 år av acne blev jag befriad från det gisslet och sedan hände en massa annat bra också -- vikten minskade sakta men säkert, allergierna lindrades mm.
  Nu är jag så van vid mitt sätt att äta att jag till och med klarar av en kolhydratstinn måltid ibland utan att trilla dit. Men sanningen är att numera smakar socker och sånt inte så gott mera och det är en himla befrielse.

  1. Profilbild

   Eller hur blir man besviken när man plötsligt får för sig att beställa en efterrätt eller ta en varm choklad ute på fik och upptäcker att det inte smakar choklad ett enda dugg utan bara översött. Vilket ju är bra för då blir det bara nån ynka tugga...

   1. Profilbild

    Bellis

    Ja visst, det är en slags antiklimax, man bestämmer sig för en efterrätt och det är bara... för sött och på något vis för mycket av alla smaker.
    Och så börjar man ju må illa också om man trots allt sätter i sig allt. Aldrig att det skulle ha hänt för 8 år sedan 🙂

 3. Cecilia Hedkvist

  Cecilia Hedkvist

  Intressant inlägg Lena! När jag höll Kostgajden-kurser tänkte jag så, att förhoppningsvis kan den kunskap som jag ger kursdeltagarna hjälpa dem att hitta motivation till förändring, istället för att gång på gång misslyckas med diciplinen. Just kunskap har i alla fall varit viktigt för min egen motivation. Det hjälper mig att ärligt säga till mig själv att jag faktiskt inte vill ha t.ex. socker, eftersom jag ju har mycket kunskap om varför det inte är bra för mig. Sedan har vi ju hjärnans belöningssystem som trots motivation kan ställa till det och göra att vi tar "fel" beslut, dvs. att vi äter socker trots att vi egentligen inte vill det. Hur som helst, intressant ämne med motivation vs. diciplin!

Kommentera