Tänder

Hälsa innebär ju mycket - även för våra tänder! Tänker du något särskilt på dina tänder och gör du något ovanligt - som att skippa fluor t.ex.?

 • Lena Larsson skrev här om flour: Fluor, jag valde bort det
 • Här frågade vi en tandhygienist om lågkolhydratskost och tandsten.
 • Ett recept på tandkräm utan kokosfett har Camilla Ahlström tidigare skrivit om här.

Jag kom att tänka på allt detta när det blev en lång tråd om tandkräm i en Facebook-grupp (Läka naturligt). Själv har jag använt fluorfri tandkräm några år men barnen gillar inte smaken så då fick jag tips om att göra en själv:

 • 1 dl kokosfett
 • 1 msk salt
 • 1 krm bikarbonat

Man kunde tillsätta eterisk olja för att piffa upp smaken men då ska man tydligen kolla så att det är olja gjord för invärtes bruk.

Egen tandkräm

Jag satte allt i en påse och slumpen gjorde att den låg på en varm bänk någon timme så kokosfettet blev rinnigt (den blir så vid 25 grader). Detta resulterade ju i att jag kunde blanda allt hur enkelt som helst! Efter det åkte det in i kylen för att stelna. Jag klipper sedan hörnet på påsen så det blir spritsliknande och förvarar på en liten tallrik i badrummet.

Jag är ute på hal is kunskapsmässigt men det jag iallafall lärde mig I tråden var att kokosfettet är bra för att döda bakterierna och salt och bikarbonat behövs som slipmedel för tänderna. Man måste vara lite försiktig dock med att slipa tänderna för mycket då emaljen är inget som växer tillbaka. Tacksam för kommentarer om ni vet mer eller har annan information!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Tänder den av .
Profilbild

Om Pia Nyberg

Pia driver kostradgivarna.se och försöker hålla ordning på detaljerna och alla härliga skribenter. Ibland kommer ett eget inlägg men för det mesta består arbetet bakom kulisserna. Vardagen tillbringas med massera utanför Linköping, varmt välkommen till PIasMassage om du har vägarna förbi. (Mitt profilfoto: caba.se)

4 thoughts on “Tänder

 1. Profilbild

  Cavewoman

  En liten kommentar angående tandsten, När jag slutade med mejeriprodukter och började med mejerifri LCHF/Paleo så försvann all tandsten. Samma fenomen med mina barn, en gillar mjölk och dricker mycket, en gillar inte mjölk. En har tandsten och en inte. Tandläkaren säger att det är kalcium som är orsaken till tandsten.

 2. Profilbild

  Vill tipsa även om oil pulling med kokosolja, om man söker på nätet hittar man flera beskrivningar hur man gör. Min holistiska tandhygienist påpekade för mig att inte bara handlar om mängden tandsten utan även hur tandköttet reagerade, och att enda sättet att själv få bort eventuell plack (förstadiet till tandsten) är att ta bort det mekaniskt med tandtråd, där man skrapar från delen närmast tandköttet mot toppen av tanden med tråden runt tanden.

Kommentera