Nyårslöften och spenatfrittata

Spenatfrittata

Nytt år, nya möjligheter!

Så var det då snart dags för ett nytt år igen. Nyårslöften brukar ju vara väldigt svåra att hålla, men jag har kommit på ett som varit enklare för mig att hålla fast vid. Jag har nämligen börjat bestämma mig för att ta bättre hand om mig själv. Det här innebär att jag ska försöka bli ännu bättre på att träna och hålla min kropp igång för att mota bort diverse krämpor.

Ingen annan än jag själv kan påverka hur min kropp kommer att må framöver. Det vilar ett stort ansvar på mig för att se till att den endast får det bästa när det gäller mat, motion, sömn och att minimera stressen.
Det här är ett löfte jag nog delar med väldigt många, hör att flera runtomkring mig tycker att det blir viktigare för varje år att sköta om sin egen hälsa.

I mitt hälsokoncept ingår att äta så varierad mat som möjligt, med mycket grönt som ger värdefulla vitaminer, mineraler, antioxidanter och spårämnen. En naturlig LCHF-kost med mycket grönsaker fungerar väldigt bra på just min hälsa, skulle inte kunna tänka mig att bara äta kött, ägg och smör, vilket ibland målas upp som en bild av en LCHF-ares huvudsakliga kost.

Dec 13 jul 116

Här i Alanya är det verkligen enkelt att få tag på solmogna grönsaker, örter och frukt, fantastiskt kött och fisk, ägg, skaldjur, ost, smör, olivolja och annat gott som dagligen ingår i vår mat.

Inne på Facebook kan du följa mig och ta del av mer av den mat jag njuter av, både här i Turkiet och på hemmaplan. Delar där med mig av mattips, bilder och länkar till läsvärda artiklar som jag hittar här och där på nätet.

Dagens recept blir en riktigt god och nyttig spenaträtt som jag gjort härnere i Turkiet, där vi haft ett mycket lugnt och skönt jul- och nyårsfirande med massor av sol, motion och vila.

Min spenatfrittata får ett smakrikt och krämigt täcke genom att mixa ägg, majonnäs och chèvre. God som den är eller som tillbehör till exempel till rökt makrill, som vi åt den en dag. En klick smör till förhöjer både fetthalten och smakerna i rätten, samtidigt blir man behagligt mätt länge av det.

Spenatfrittata
Spenatfrittata med getost

 • ½ kilo färsk bladspenat
 • 1 medelstor lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 25 g smör
 • Salt, peppar och riven muskot
 • Äggstanning:
 • 3 ekologiska ägg
 • 100 g chèvre
 • 1 dl majonnäs
 • Peppar och ev lite salt
 • 1 spetspaprika och ½ dl pumpakärnor till garnering

Hacka löken och skiva vitlöken. Bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten. Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter. Mixa under tiden ihop äggstanningen. Smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig.

Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form. Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten. Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpakärnorna över.
Grädda på 175 grader i cirka 20 minuter. Låt svalna en liten stund i formen innan frittatan skärs upp i tårtbitar.
Snödroppar

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Nyårslöften och spenatfrittata

 1. Profilbild

  Vilka härliga recept man får av dig- tack! 🙂 Måste vara underbart att befinna sig i Turkiet, med alla de fina råvaror man hittar där. Jag har faktiskt aldrig ätit så gott under en semesterresa som när jag var i Istanbul för några år sedan. Speciellt den underbart färska fisken minns jag med saknad!

Kommentera