Jag tror att många har för lite “irish coffee” i sina liv

irish-coffee-7164905Jag har förordat champagne i tidigare inlägg som en symbol för lite fest och flärd. Du kanske börjar undra om jag är alkoholist. Nej, långt därifrån och inte sockerberoende heller. Men jag gillar en väl tillagad och exklusiv irish coffee och jag är mer än allvarligt orolig över utvecklingen bland mina klienter. Hur hänger nu det här ihop...
Lång julledighet har samlat många ärenden på hög och nu är det högsäsong igen. Boka in alla salivteståterkopplingar som väntat och andra hälsoärenden. Jag är ödmjuk och tacksam över att klienterna söker sig till mig för hjälp och vägledning. Men jag är också orolig och fundersam. Nu börjar ärenden bli mer och mer komplicerade, det gäller mest kvinnor. Komplicerade så tillvida att klienterna har sådan bredd i sina obalanser att jag knappt inte vet i vilken ände jag ska börja. Det är ett stort ansvar, det år svårt och det kräver stort engagemang både från mig och klienten. Förändringar tar kraft och kräver uthållighet. Inte alla förstår vad som krävs.

Jag förstår mig inte på kvinnor tänker deras män och oroar sig över var kvinnan tog vägen som han gifte sig med. Varför vill hon så sällan ha sex nuförtiden ? Varför är hon trött så ofta ? Det är inte så konstigt . Vi förstår ju knappt oss själva till att börja med. Därutöver krävande arbeten, många barn på kort tid, husdjur, bygga om hemma, aldrig ha kul - hinner inte, orkar inte träna, somnar utmattad i soffan på fredagkvällen. Hormoner huller om buller i livets olika skeden. Stressen ovanpå det så blir det ännu snurrigare.  Sova för lite och glömma bort att äta riktigt mat så är det jackpot – totalt kaos i hjärnkontoret och kollaps. Det är i det skedet vi får kontakt. Någonting är fel! Har du någon qick-fix Louise, jag orkar inte må så här. Jag blir aldrig av med mina förkylningar. Jag är så sällan pigg. Jag har värre och värre PMS. Menar du att vi inte kommer längre än så här på 1 1/2 timmes samtal.... vad är det som krävs mer?

Det spelar ingen roll alls vilka "piller" jag förordar i min rådgivning. Om du alltid ska finnas till för allt och alla då blir det så här. Som terapeut behöver man fylla på sig själv för att kunna fylla på andra. Annars blir det tomt i tanken. Jag har turen att ha flera duktiga och härliga kollegor som kan hjälpa mig med påfyllning när jag inte orkar. En kollega i Therese som liksom jag är lika förtjust i irish coffee och den ska vara perfekt tillagad. Vi fyller på genom samtal om livet och vårt yrke, bollande, utbyter kunskaper och erfarenheter, stöttar varann när det är tufft och smuttar på den varma drycken.

Det är livsviktigt att du får din egentid, att du fyller på dig själv. Sätter gränser mot din familj och ditt arbete och tillrättalägger hela basen. Det är ditt ansvar. Sen kan kroppen visa vilken fantastisk skapelse den är. Det är mitt jobb att få dig att förstå det här, men det är inte alltid populärt. För det kan göra ont, det tar tid och det kan innebära motstånd från nära och kära.

Nu stänger jag ner för det är fredagkväll, men jag tänker inte somna i soffan. Jag ska fylla på mig själv med det jag njuter av. Vad det blir denna gång det håller jag för mig själv.

Print Friendly, PDF & Email

3 thoughts on “Jag tror att många har för lite “irish coffee” i sina liv

  1. Profilbild

    Visst måste vi lära oss att njuta mer av vardagen! Det går faktiskt att strunta i städning (såvida man inte är allergisk) och strykning (häng blusen/skjortan när den fortfarande är våt och släta till med händerna, brukar oftast räcka) för att få in lite egentid.
    Och ett litet vardags-arbetstips för de som jobbar hemifrån; det går alldeles utmärkt att sitta i sängen och skriva på laptopen. 😉

Kommentera