God början på dagen och året!

5_2 Näringsrik & Naturlig Viktminskning av Klara Desser

En god start på dagen är även en god start på året. För dig som tycker om att äta på morgonen kommer här tre varierade och nyttiga alternativ. Inte alla gillar att äta på morgonen och själv har jag gått från att vara en frukostälskare till en riktig periodare när det gäller att äta på morgonen. Har vi gäster som sovit över och då följaktligen är fler kring bordet tycker jag det är riktigt trivsamt med en rejäl frukost. Detsamma gäller naturligtvis när jag har sovit på hotell eller borta hos vänner. Hemma själv med familjen är jag däremot den enda som är morgonpigg alternativt ens talbar innan lunch och då brukar det numera mest bli något varmt att dricka när jag spenderar de första timmarna som den enda vakna. Dricker gärna både kaffe och te i stora baljor. Sedan kan det bli dags för ett mellanmål senare eller så väntar jag till en gemensam lunch. Andra dagar kanske jag är hungrig och då blir det förstås en frukost!

Omelettrulle med skinka och grönsaker

1 portion

 • 2 ägg
 • salt och peppar
 • smör eller kokosfett att steka i
 • 40 g hårdost
 • 50 g skinka, kokt, rökt eller lufttorkad
 • grönsaker, t ex rädisor eller paprika
 • ev morotsjuice

Knäck äggen i en skål och vispa ihop dem. Salta och peppra lätt. Stek i smör eller kokosfett i en eller två omgångar, beroende på hur stor stekpanna du har. Stek på medelvärme utan att peta i omeletten. Den ska vara ganska tunn. Vänd när ovansidan är nästan helt koagulerad.

Hyvla över osten och lägg på skinkan. Rulla ihop och servera med grönsaker och gärna ett glas morotsjuice (om du är noga med kolhydraterna så skippar du morotsjuicen).

5_2 Näringsrik & Naturlig Viktminskning av Klara Desser

Mandelbröd med pålägg

1 litet långpannebröd

 • 6 ägg
 • 50 g smör
 • 1/2 dl kokosmjöl
 • 1 1/2 dl mandelmjöl
 • 1/2 dl solrosfrön
 • 1/2 dl hela linfrön
 • 2 msk chiafrön
 • 1 1/2 msk fiberhusk
 • 1/2 msk bakpulver
 • 2 krm salt

servera med:

 • philadelphiaost
 • några skivor skinka, kokt, rökt eller lufttorkad
 • ett par nypor alfalfagroddar
 • några rädisor

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa äggen till ett luftigt skum. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten.

Blanda alla torra ingredienser och rör ner i ägg- och smörsmeten. Blanda till en jämn smet. Klä en ugnsform som är cirka 20 x 30 centimeter stor med bakplåtspapper. Bred ut smeten och grädda 25 minuter.

Servera brödet med philadelphiaost, skinka, alfalfagroddar och rädisor.

5_2 Näringsrik & Naturlig Viktminskning av Klara DesserÄggröra med avokad

1 portion

 • 3 ägg
 • 2–3 msk vispgrädde
 • salt och peppar
 • smör eller kokosfett att steka i
 • 1 avokado
 • några mozzarellaostkulor eller annan ost
 • ev en färsk ört, t ex kanelbasilika eller vanlig

Vispa ihop äggen med grädde, salt och peppar. Stek på medelvärme i smör eller kokosfett. Rör hela tiden och ta äggröran från värmen när den är koagulerad men ändå fortfarande lite krämig.

Servera med skivad lättsaltad avokado, lite mozzarellaost och gärna någon ört.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Äggrätter, Baka bröd, Frukost den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

Kommentera