5 veckors hälsoresa

Hemresa

Så var det då dags att lämna vårt kära Alanya för den här gången. Fem veckor har det blivit, en riktig hälsoresa. Både jag och Lennart har blivit betydligt piggare och starkare efter de här veckorna.

Vi har verkligen fokuserat på att vi skulle leva så hälsosamt som möjligt den här gången, eftersom han var sjuk en stor del av förra året. Vi har lyckats bra med det, nu är både Lennart och jag friskare och gladare än på länge. D-vitamin från alla soliga dagar och alla vitaminer och mineraler som kommer från solmogna grönsaker, nötter, ägg, frukt och bär har förstås gjort sitt till.  Och naturligtvis allt näruppfött kött och fågel från slakteributiken runt hörnet samt fisk och skaldjur från Medelhavet, inköpt på Fiskhallen bara 500 meter från där vi bor.

Bra mat har vi fått i mängd, särskilt roligt har det blivit att handla och laga maten på alla fantastiska råvaror som finns här sen jag startade min nya blogg, Birgitta Höglunds Paleo för två veckor sen. Jag skriver bloggen helt mjölkfri eftersom så många efterfrågat såna recept. Jag har ju närmare 900 recept där det ingår grädde, crème fraiche, yoghurt och ost på min gamla blogg  så nu var det dags för mina gamla kockkunskaper att ta tag i nya utmaningar, att skapa god och näringsrik mat utan mjölkprodukter. De är naturligtvis glutenfria också, varken mjöl eller mjölk ingår i stenålderskosten.

På det här viset har vi blivit försökskaniner för mina nya recept och jag kan lova att vi njuter mycket, utöver att vi mår ännu bättre än under de år vi ätit LCHF. Min variant av Paleo är förstås ordentligt fet, så Low Carb High Fat stämmer överens med min nya matfilosofi också.

Den enda skillnaden är att jag börjat använda betydligt mer av ekologisk kokosolja, kokosgrädde, majonnäs och mer frukt och bär än förr. Men bara i matlagningen, tar ingen söt frukt som mellanmål, då sätter hunger och sötsug igång.

Grädden är nästan helt borta ur min mat, det senaste halvåret har jag bara ätit det till fest och när jag varit bortbjuden. Både mage och luftvägar är glada över att jag slutat med de flesta mjölkprodukter. Get-, får- och vällagrad ko-ost äter jag fortfarande, men inte i så stor mängd som förr. Smör äter jag också, men lite mindre till förmån för kokosoljan. Men recepten på paleobloggen är smörfria, för att de som inte alls tål mjölkprodukter ska få goda alternativ som passar.

Hade turen att hitta en hälsokostbutik här i Alanya som säljer en mycket bra och god kokosolja, Balen. Zeybek Baharat heter butiken och den ligger i närheten av fredagsmarknaden på Tevfikiye Caddesi 20. De har även allehanda slag av nötter och kryddor som ingår i min mat.

Zeybek Baharat, hälsokostbutik i Alanya
Zeybek Baharat, hälsokostbutik i Alanya

Ägaren är lite förvånad att vi handlat så många burkar och undrar vad vi använder den till. Jag berättade om min matlagning och han höll med, kokosolja är ju så bra för hälsan, inte minst minnet.

Intresset för närproducerad och gammaldags mat märks tydligt här i Alanya. Det har dykt upp mycket produkter av getmjölk i alla butiker och flera specialbutiker som säljer lokala produkter, bland annat fina Alaiye Gurme i Fiskhallen. Här följer bilder på några av de rätter vi njutit av den senaste tiden. Klicka på bilderna så kommer du till receptet på nya bloggen.

Om några veckor återvänder vi till vår hyrda lägenhet igen, inte bara maten utan också vinterklimatet här är mycket bra för vår hälsa. Det är första gången på 2½ år som jag inte har en kokbok på gång, så jag passar på att ladda batterierna för fullt nu när jag har möjlighet. Vem vet, kanske det blir en renodlad paleokokbok så småningom, får se om något förlag nappar på det framöver.

Måste till slut dela med mig av en av Lennarts kommentarer vid våra måltider när jag började blogga igen: De som inte lagar det här får skylla sig själva 😉

Lammburgare
Lammburgare med paprikadressing
Fiskgratäng Paleo/LCHF
Fiskgratäng med champinjoner och dillsås
LCHF Paleo-drink
LCHF/Paleo-drink
Flygande Jacob Paleo
Flygande Jacob

 

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “5 veckors hälsoresa

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Tack, roligt att höra att du uppskattar dem 🙂 Vi är många nu som börjat märka att vi mår bättre av att ta bort den stora del av grädde, ost och crème fraiche som vi haft i maten i flera år. Förvisso väldigt gott, men i överdos är det säkert inte bra för nån.

 1. Profilbild

  Ann Kristin

  Jag läser dina nya recept med intresse. Jag har också tagit bort en stor del av främst grädde och crème fraîche, eftersom jag inte går ner i vikt längre, och har fått problem med magen igen. Just nu kör jag mycket asiatiskt, mycket kryddor, mycket fisk och skaldjur. Tyvärr är den fantastiska Bosarpskycklingen ofta slut på ICA, så det äter jag inte så ofta. De får väl ta hem fler, för folk verkar börja fatta vad som är bra och prisvärd mat, med en djuruppfödning man kan leva med.

 2. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Vad bra att du också mår bättre av mindre mjölkprodukter, Ann Kristin. Kan ju vara liknande som med den glutenintolerans många av oss utvecklat, vi har helt enkelt ätit för mycket av en vara som inte är bra för kroppen i alltför stor mängd. Och det har vi gjort i många år...
  Bra att fler blir medvetna om vikten av att äta ekologiska produkter också, det visar på att världen och dess befolkning börjar friskna till 🙂

Kommentera