Var rädd om dina matgäster

Julgran

Nu har många av oss firat jul med traditioner, julklappar och en hel del god mat tillsammans med släktingar och vänner. Jag hoppas att du också har njutit ordentligt. Senaste åren har jag sett ett vanligt förekommande och klokt talesätt sprida sig i hälsosammanhang vid den här tiden:

Det är inte vad du stoppar i dig mellan jul och nyår som räknas – utan vad du äter mellan nyår och jul.

Så skippa dåligt samvete om du ätit eller druckit av något du normalt inte äter eller mer än vad du planerat. Det är hur du lever i vardagen resten av året som gör störst inverkan på din hälsa.

Med mycket matbufféer hemma hos varandra såhär i jul och nyårstider kan det dock vara lurigt för de som inte tål allt att vara säker på att alla som bjuder på mat, har koll på varenda ingrediens. Det är också väldigt olika hur stor skada det gör att få i sig lite av något man inte tål. Är man exempelvis intolerant mot gluten ska man vara noga med att aldrig få i sig gluten eftersom det skadar på flera sätt, trots att det inte blir lika direkt och otäck reaktion som hos någon som har allvarlig nötallergi och får i sig spår av nötter. Det här kan vara bra att tänka på när du ska bjuda någon med matöverkänslighet på mat:

  1. Fråga gärna en gång extra vilken sorts allergi eller intolerans personen har. Det är stor skillnad på exempelvis mjölkallergi och att inte tåla laktos. Att få i sig liten mängd mjölkprotein av misstag kan i värsta fall leda till livshotande reaktion. Vissa nötallergiker kan äta några sorters nötter och bara vara allergisk mot enstaka sorter medan andra kan vara överkänsliga mot alla sorters nötter, och få reaktion till och med om någon knäckt nötter i rummet tidigare. En laktosintolerant kan tåla lite laktos medan en annan behöver vara mer strikt för att slippa besvär.
  2. Be gärna din gäst om förslag på mat eller bolla vad du tänkt laga och fråga vad man kan ersätta någon viss vara med. Jag tror att de flesta som har någon allergi eller intolerans gärna ger förslag på maträtter och bara blir tacksamma för att de får vara med och bestämma så att det blir bra.
  3. Spara förpackningar på ingredienser du använt och ha gärna recepten du använder i närheten. På så sätt kan du enkelt visa innehållsdeklarationer om din gäst är osäker på om hen tål någon viss del av maten. Om du inte själv är allergisk är det mycket att tänka på och din gäst blir nog med största sannolikhet lättad om ett eventuellt misstag upptäckts vid kontroll i innehållsdeklarationen innan man ätit.
  4. Var noga. Ta alltid alla allergier på allvar. Erbjud inte din gäst att bara skrapa bort paneringen om du glömt att den inte äter gluten. Laga heller inget känsligt på skärbrädor eller ytor som inte är diskade. Några till synes små brödsmulor kan göra stor skada för en glutenintolerant. Tvätta därför händerna noga mellan tillagningen av de olika rätterna och se till att stekpannor, skålar och annat är rent om du tillagar rätter med och utan någon viss ingrediens som någon inte tål.
  5. Se det inte som besvärligt om du har en eller flera allergiska gäster, tänk tvärtom att du får en anledning att prova något nytt. Det kan till och med vara enklast att laga samma mat till alla dina gäster - att utgå ifrån den som inte tål något visst och erbjuda alla samma. På så sätt minskar du risken för att denne får i sig något av misstag. Återigen blir nog din gäst bara glad om du frågar efter förslag och kanske känner hen sig också mindre besvärlig.

Här finns en lättläst broschyr gjord för restauranger och liknande med sådant som kan vara bra att tänka på när man får matöverkänsliga gäster.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera