Njuter du av kreativa matupplevelser ? Får du kickar av att träna ?

Det beror på att belöningssystemet är inblandat. När våra förväntningar uppfylls ökar signalsubstansen dopamin i hjärnan. Ulf Ellervik som är professor i bioorganisk kemi vid Lunds Universitet har skrivit en bok om detta som heter just ”Njutning”. Den tänker jag skriva upp på önskelistan.

Pepparkakshus

Nu till julen kan vi verkligen få våra kickar av julbord och gotter,
vackert framdukat.  Allt behöver ju inte vara så sockerstinnt som pepparkakshuset jag fotade i Täby Centrum igår på Lucia.  Dopaminet är även inblandat när vi är förälskade, påverkar viljan till njutning och lust och ökar motivationen.
Oxitycin ökar när vi kramas, får närhet, vid massage och när vi
ammar våra barn. Eftersom det också förbättrar näringsupptag och tillväxt hos våra barn förstår vi hur viktigt det är att vi kramar och bryr oss om dem.
Serotonin gör oss pigga och på gott humör, reglerar impulskontrollen och koncentrationsförmågan,  motverkar depressioner. Passa på att vara ute en stund mitt på dagen så hjälper det till att fylla på serotonin.

Dopamin och serotonin ska vara i balans med varann för att vi ska må bra. Stress är ett effektivt sätt att förstöra balansen bland våra signalsubstanser. Vissa av dem kan man mäta genom urinprov och därmed förstå varför vi inte riktigt känner igen oss själva. Det kan hända efter tuffa kriser i livet eller långvariga näringsbrister. Signalsubstansernas byggsten heter protein. Får du inte i dig tillräckligt med proteiner, har dålig matsmältning eller andra toxiska belastningar, kan det bli brist.

Kroppens eget morfin heter endorfin. Det aktiveras t.ex. när vi skrattar, lyssnar på musik, umgås med människor vi gillar eller tränar hårt.  Eftersom det har just en morfinliknande funktion lindrar det även smärta  i kroppen. Många goda skratt förlänger livet och fungerar säkert mycket bättre än värktabletter.

Vilken signalsubstanscoctail tänker du servera i helgen ?!

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera