Musslor – goda, näringsrika och bra för miljön

Idag är det fredag och många firar in helgen med fredagsmys som ofta innebär att äta något gott tillsammans. Varför inte laga till varsin skål med musslor? Det som blir över passar bra som del av rätt till lunchen på lördagen.

Tillagade musslor

Jag brukar köpa förkokta blåmusslor som finns i frysdisken i mataffären och lärde mig ett gott recept från baksidan av något paket. Gör så här:

  • Stek lite lök och vitlök en kort stund och häll sedan på lite vitt vin samt persilja och peppar som får koka ihop ett par minuter. 
  • Vänd i de frysta musslorna och låt allt koka i ca 8-10 minuter under lock.
  • Släng de musslor som är stängda och lyft ur resten till en tallrik. Häll i lite grädde i spadet som är kvar och låt puttra en stund.
  • Salta och rör ner musslorna igen. Servera.

Miljövänliga
Musslor förbättrar vattenkvaliteten där de odlas eftersom de filtrerar stora mängder vatten för att få i sig växtplankton. På grund av övergödningen ökar mängden växtplankton som i för stor mängd kan leda till syrebrist och bottendöd i vattenområden. Med musselodlingar kan detta alltså motverkas.

Bra näring
Musslor är proteinrika och innehåller mycket näring. De är inte så feta men fettet som finns är rikt på hälsosamma fettsyran omega 3. Mycket pekar på att de första människorna levde på skaldjur och fisk vilket gör att det känns som något naturligt att äta i jämförelse med mycket annat.

Man ska inte äta alla musslor
Om du inte köper förkokta musslor, tillaga bara musslor som lever. Knacka på öppna musslor för att se vilka som stänger sig, det är de som lever. Släng de övriga. Släng också de som har trasigt skal. När musslorna kokas öppnas skalen. Släng de musslor vars skal fortfarande är stängda efter tillagningen. Se till att koka musslorna ordentligt så att eventuella virus och bakterier förstörs.

Se också till att bara välja musslor som är kontrollerade. Laga inte till sådana du plockat själv. Detta för att det kan finnas algtoxiner som ger förgiftning. Varje vecka kontrollerar Livsmedelsverket halterna av bakterier och algtoxiner där det odlas musslor för att minimera risken för att bli sjuk.

Nu önskar jag dig en god, näringsrik musselmåltid att njuta av med gott samvete!

Livsmedelsverkets webbplats finns mer information om kontrollen av musselodlingar

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera