Kan man köpa sig en jul?

no 21TekalenderJag sitter här och förundras, blir lite filosofisk rent av. Människor stressar och beklagar sig, julens alla ”måsten” ska klaras av. Julklappar ska inhandlas och vara avklarade, helst i oktober. Julgranen kan man numera beställa och få hemlevererad till dörren. Det går säkert att få den ”påklädd” också enligt senaste design. Färdigkokt julskinka, färdig köttbullesmet (jo det finns, för den som ändå vill rulla och steka själv…). Huset ska städas, fönstren ska putsas, och det fixar lilla Rut i ett nafs. Vad är nästa steg, tomte på burk? Jag bara undrar – vad är det vi själva ska göra när alla andra fixar julen åt oss? Betala? Ja, risken finns att vi betalar med utebliven julstämning.

Vad är det vi håller på med!? Förstår vi verkligen inte varför det känns så tomt och konstigt på julaftons kväll? Förstår vi inte att det är vägen som är målet? Att julen är något vi måste skapa, med saffransdoft, pyssel och fejande? Det FÅR ta tid, det SKA ta tid, det innefattar viss aktivitet, annars blir det ingen jul! Vad är det vi är så upptagna med under hela december? Vad är det som får oss att tro att julen är en massa måsten som vi kan lösa genom att köpa oss fria? Hur mycket kan vi kompromissa innan hela tanken med julen går förlorad på kommersialismens altare?  Nej, det här håller inte.

Visst förstår och vet jag att människor har fullt upp, men det här handlar nog mer om perspektiv. Att låta axlarna sjunka ner, ta ett djupt andetag och bestämma vad som är viktigt. Viktigt och roligt för just dig och din familj. Man måste inte göra ALLT. Inte baka sju sorters kakor, inte hugga sin egen gran eller stöpa sina egna ljus. Men att göra en del av det, det man VILL göra, är ganska trevligt, för att inte säga nödvändigt, för att julstämningen ska infinna sig. Till och med städningen kan bli ett rent nöje om man uppskattar att det luktar såprent om golven och låter gran- och tallris få flytta in.

Och kom ihåg barnen, involvera dem! Även om det tar dubbelt så lång tid när de ska ha fingrarna med i baket eller krusa banden på julklapparna, så är det just detta som är julen, förberedelserna. Det är så vi skapar och bygger förväntan. Lär av barnen och deras julkalendrar, en lucka varje dag – de vet hur förväntan byggs upp! Jag har en tekalender i år, helt underbart. En ny liten påse med nytt innehåll varje dag fram till jul, två koppar te räcker det till. Och nej, jag tjuvkikar inte heller utan tar en ”lucka” i taget. Och njuter.

Låt inte julen glida dig ur händerna, lägg inte över den på någon annan. Gör istället det DU vill göra och gör det bra, så kommer också julstämningen att infinna sig, långt före julafton!

Det var bara en liten kort reflektion i all välmening så här i julstökstider. Hoppas jag inte avbröt dig i något viktigt… J

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Therese Renåker

Om Therese Renåker

Therese är den kloka kostrådgivaren som i sin dagliga verksamhet specialiserat sig på kvinnor och kvinnors hormoner. Med ett stort intresse för människans livsbetingelser i allmänhet och hälsa i synnerhet ger Therese oss perspektiv på vad som händer och sker i och runt omkring oss. Therese är verksam som rådgivare, utbildare, skribent och föreläsare med hemmabas i Norrköping. Egen blogg

Kommentera