Julstress

Nu närmar sig julen med stormsteg och den berömda julefriden ska infinna sig. Men för många känns den långt borta, julen är istället en riktigt svettig högtid och det börjar redan månaden innan. Man stressar och stressar för hinna avsluta allt viktigt på jobbet inför helgen och sedan ska man handla julklappar till faster, moster och svärmor, det ska fixas adventskalendrar med tusen små fina paket med pedagogiskt innehåll till barnen och så ska det julpyntas, pysslas, göras julgodis och lagas en massa god hemlagad mat. I många hem faller av någon anledning ansvaret för detta på kvinnan i familjen. Det är hon som far runt som en mullsork för att alla ska få en sån där tindrande Fanny och Alexander-jul vilket innebär att när juldagsmorgon glimmar så känner hon inte ett smack julefrid utan hon är så utsjasad att hon önskar både jultomte och släkt åt helsike.

Känner du igen dig? Då föreslår jag en liten julstrejk i år. Nej, jag menar inte att du ska totalvägra, jag menar en liten diskret strejk som nästa år kan utvidgas ytterligare. Till exempel kan man ju föreslå att ni inte ger julklappar till andra än till den egna lilla familjen. Så har vi gjort i min släkt och alla tycker det är jätteskönt. Inget grubblande över vad moster gillar för att sedan ge henne något som hon aldrig kommer att använda. Jag ger till man och barn, basta!  I år har vi till och med gått så långt att maken och jag inte ska ge varandra någonting, vi ska istället göra något kul ihop för de pengarna som vi brukar lägga på varandras julklappar. Kanske blir det en liten weekend-resa? Det tycker vi båda ska bli riktigt kul!

Och är det verkligen någon som sörjer om inte all mat är hemlagad? Det finns ju så mycket färdigmat som smakar helt OK. Är det någon som helst gärna vill ha hemlagat så violà, då är det den som får fixa det. Det alla bästa är ju att föreslå en knytis; alla tar med sig några saker var till julbordet. Så gör vi hemma och det innebär att man bara behöver fixa några rätter. Och vi kör hemlagat där vi tycker det är viktigt: köttbullarna till exempel, medan både skinka och rödbetsallad är färdigköpta. Gott ändå och vi har lika trevligt. Socker i? Tillsatser? Javisst, men för oss är det mindre viktigt att tänka på det just då. Andra gör andra val, det viktigaste är att du gör val som funkar för dig. DU ska ju också kunna njuta av julen.

Så börjar din lilla julstrejk; med att du drar ner på kraven på dig själv, antingen genom att strunta i saker eller genom att be andra hjälpa till. Sedan är det bara att fortsätta, lite för varje år: Dra ner på städningen, vem ser om fönstren är putsade och det är dammsuget i varje vrå? Ingen! Vägra att flänga runt till halva släkten i jul, ni måste inte träffa alla just då. Det är kanske till och med trevligare att träffas efter helgen när det är lugnare. Sluta göra 100 små pyssliga paket till barnens kalendrar, be maken hjälpa till eller låt ungarna göra varandras. Eller ge tusan i det helt och hållet och köp en chokladkalender på ICA! Det är helt OK. Ja faktiskt! Det enda som inte är OK är om du stressar som en galning och sedan släpar dig igenom en jul som du inte själv har valt för att tillfredsställa andra.

Lycka till med strejken!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Johanna Ekne

Johanna Ekne är miljökonsult och kostrådgivare med kognitiv inriktning. Det betyder att hon inte bara är intresserad av vad vi äter utan också varför vi ofta äter fel fast vi egentligen vet bättre. Johanna ger föreläsningar och kostråd till privatpersoner och företag, vid ett personligt möte eller via mejl eller Skype. Nu håller Johanna också på att utbilda sig till stressterapeut och blir färdig vid årsskiftet.

Kommentera