Jag har gjort julens alla misstag…

 

Jag älskar jul, jag har älskat julen sen jag var liten. När jag flyttade hemifrån började jag planera julens alla härligheter redan vid midsommar. Julen ska vara stämningsfull, kärleksfull, förväntansfull och glädjefull.

Det är så förbaskat många måsten! Just nu kräks jag över just detta, jag kräks över mig själv som aldrig håller vad jag lovar – att vara ute i god tid, att sänka ribban av krav och att kunna njuta av julen som förr, hitta stämningen.

Senast i torsdags, fem dagar innan självaste aftonen var jag långt ifrån klar med alla klappar. Vissa ska dessutom lagas förhand, för så har jag alltid gjort. Jag deltar i den patetiska rushen, paniken och köerna. Jag stör mig på de gigantiska kundvagnarna i mataffärerna och jag irriterar mig på folk som är så sent ute med sina inköp. Att jag själv är en av dem är än mer störande.

Parkeringsplatser är omöjligt att hitta, det är trångt överallt! Köerna är milsvida, det kvittar tydligen om man lyckas sluta tidigt. Och sen den förbaskade julmusiken! Jag älskar julsånger, men det blir så konstigt när man mitt i en total hets, stress och helt frånvaro från jaget hör tonerna av Rudolf med röda mulen i bakgrunden. Ja det känns hur skumt som helst att stressa sig igenom handeln för att sen sätta sig i bilen och höra den stämningsfulla musiken, allt krockar fullständigt och jag lovar att jag bryter ut i ett asgarv.

Sen vidare till inköpslistan, för den är lång. Särskilt när det gäller maten (nämnde jag mina egna krav, ingen annans, mina?) bästa skinkan som är både krav och eko hittade jag i en affär, eko fläsklägg i en annan (och givetvis ska detta tillagas hemma, timtals innan trots att vi firar jul hos svärföräldrarna dagen innan jul, jag är en idiot). Bästa sillen hittar vi en helt annan handel och likaså gäller grönsaker.. och bakat ska det ju vara, så har det alltid varit, men jag äter inte bakat så jag måste hitta alternativ jag faktiskt kan och vill äta, svetten lackar. Holy shit, inte att förglömma gröna butiken (systembolaget)!! Obligatorisk liten punsch till julkalle, glöggen till fikat, en julöl till maken och far, kanske en liten nubbe till den som så önskar, en lagrad must och alkoholfria alternativ…. Kanske en smutt likör när ungarna sover och det är dags för de vuxnas julklappsöppning där rim krävs på varje klapp (underbart roligt men gahhhhhhh).

 

Så även detta år kommer jag göra som precis alla andra år, ge mig själv jullöften istället för nyårslöften. Nästa år ska jag köpa alla julklappar på nätet i god tid (lycka till kära jag), nästa år ska jag sänka ribban (här ljuger jag så det visslar om det för det kommer aldrig hända), nästa år ska jag få känna den där julkänslan (ehhh man kan inte bli barn igen, hitta en ny känsla som inte heter stress, press och krav istället) osv osv osv….

Yes, här är min ärliga jul. Ingen ”facebookfasad” om hur uuuuunderbart allt är, pyssel och stök med barnen och enbart myyyys. Eller värsta statusen ever som är ”jag är klaaar” va fasen liksom, jag har allt kvar! Men verkligenheten är mer än statusuppdateringar och tolkningar, inkänningar av omgivande liv och rörelse. Julen kommer bli fantastisk till trots, jag är faktiskt en klippa som måste ge mig själv en klapp på axeln oftare, precis som så många andra av oss kvinnor som letar mer fel än rätt. Med detta vill jag avrunda.

 

Det blir som det blir och det blir BRA!

Ha en underbar jul, för nu tänker jag fira, försöka hitta, den av all kommers och krav dolda, stämningen. Till trots älskar jag ju jul.

 

God Jul och Gott Nytt från mig till Er

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i En nypa humor den av .
Hanna Brunnegård

Om Hanna Brunnegård

Jag brinner för kost och hälsa som ett helhetsperspektiv. Kropp och själ är ett, med rätt kost och rätt sinne är ingenting omöjligt. Maten och hälsan ska vara kroppsvänlig, holistisk. Alla förtjänar att må sitt bästa jag och det är tyvärr inget vi får gratis idag, sunt förnuft är minne blott men något vi kan gå tillbaks till.

Kommentera