9 månaders graviditet med LCHF-kost

Den 11 april i år fann jag mig själv sittandes i soffan med en 200 gram Marabou chokladkaka. Jag, som vid det laget ätit strikt LCHF-kost i nästan 4 år. Som inte köpt något godis alls på den tiden. Varför åt jag en stor chokladkaka?

Svaret, som jag inte visste just då, var att jag var gravid. Jag hade också jobbat för mycket, vilat för lite, diverse tråkigheter hade hänt, och jag var helt energilös. Ingen ork fanns för någonting alls. Och kroppen sa ifrån. Och sa att ”nu jäklar ger du mig den snabbaste energi du bara kan för nu är det kris här och ingen ost i världen kan lösa den här krisen”. Och jag som ändå vet vad som är bäst för min kropp, dvs en naturlig lågkolhydratkost.

På min första träff hos barnmorskan blev jag hänvisad till Livsmedelsverkets hemsida och dess kostråd för gravida. Jag har ignorerat och gjort tvärtemot de flesta av dessa råd och kan efter 9 månader konstatera att:

 • Jag har haft ett bra blodtryck hela tiden
 • Mitt järnvärde har varit så bra att jag sluppit tillskott (”onormalt bra” sa barnmorskan)
 • Mitt blodsocker har legat mellan 4,2-5,2 under varje besök- utmärkta siffror
 • Jag har gått upp 12 kg i vikt
 • Jag kommer få en normalstor bebis (har de lovat…)

Vissa dagar har jag svurit över att känna mig tung och otymplig och jag har haft foglossning som periodvis gjort ont och känts jättejobbig, men trösten är ändå allt jag INTE haft, d vs alla vanliga åkommor man ofta drabbas av som gravid, som helt enkelt inte hänt mig:

 • Inget illamående (endast lite avsmak för kaffe i perioder)
 • Ingen nästäppa
 • Ingen förstoppning
 • Ingen halsbränna
 • Inga hemorrojder
 • Ingen kramp i benen nattetid
 • Ingen vätskeansamling i kroppen. Kan fortfarande ha ringar och tighta stövlar precis som innan graviditeten.

Men nu ska jag vara lite ödmjuk. Vi vet faktiskt inte hur det sett ut om jag följt Livsmedelsverkets kostråd. Fast lite vet jag ändå eftersom jag provat detta tidigare i livet. Jag vet att det hade lett till större viktuppgång, eftersom sådan mat skapar sug hos mig. Jag vet att jag hade fått problem med magen av allt gluten. Jag vet att mitt blodsocker inte haft dessa låga siffror under varje besök. Jag vet att kroppen binder vätska av kolhydrater och att en större mängd troligtvis fått mig att svullna upp mycket mer.

Det har inte varit perfekt eller jätteenkelt varje dag. Några godisar har åkt ner. Några mackor också. Men i det stora perspektivet är 10 mackor och några godispåsar inte mycket, när man slår ut det på 9 månader. Jag har gjort mitt bästa för att må mitt bästa och jag tror och tycker att jag faktiskt har lyckats ganska bra. Och nu närmar sig denna gravid-resa sitt slut, med beräknat förlossningsdatum 3 december, och vägen tillbaka mot 68 kg börjar sen igen.

Jag lovar att återkomma till er med hur det går.

HÄR kan du som vill veta mer följa hela min graviditet och kosten/vikten vecka för vecka.

006

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Gravid, Gravidietet, Reflektioner den av .
Profilbild

Om Veronica Aderö

Veronica Aderö är kostrådgivare i Stockholm med stort intresse för hälsa, naturlig kost och enkel matlagning som fungerar i folks vardag. Hon erbjuder kurser, föreläsningar och enskild kostrådgivning i olika former som anpassas efter önskemål. Under vintern -2013 kommer en bebis så det är nu en hel del fokus på graviditet, kost, och näring, samt kommer framöver att bli fokus på barn och kost generellt. Veronica driver en välbesökt blogg som heter Kostvägen.

2 thoughts on “9 månaders graviditet med LCHF-kost

 1. Profilbild

  Mi Andrén

  Hej Veronica,
  Intressant inlägg! Jag har ätit lågkolhydratkost i ca 3 år och mår utmärkt. Jag hoppas det snart finns vetenskapliga underlag för lågkolhydratkost under graviditeter. I hela mitt liv har jag alltid varit naturligt smal och kunnat vräka i mig mat utan att gå upp ett gram. Avundsamt har många tyckt men jag har emellanåt fått kämpa med att hålla vikten uppe.

  Vid 4 tillfällen har min vikt ökat katastrofalmycket! Första gången jag fick p-piller samt vid mina 3 graviditeter. Det verkar som att kombinationen hormoner och mat påverkar mitt insulin och därmed viktuppgång. Efter p-pillren och efter varje graviditet så har min vikt normaliserats.

  Det jag har uppnåt med lågkolhydratkosten är en stabil vikt. Tidigare har jag pendlat flera kilon mellan smal och mager . Numer är jag "bara" smal (kan ha med åldern att göra också). Mitt syfte med att lägga om kosten var inte att gå ner i vikt utan det var min övertygelse att det är bättre för kroppen att inte äta kolhydrater. Min mage sväller inte längre upp titt som tätt och jag mår allmänt bättre.

  Finns det någon forskning kring hormoner, graviditeter, p-piller och detta i kombinationer med kolhydrater/inte kolhydrater och framförallt hur det påverkar insulinet och viktned- resp uppgång?

  Följer med spänning hur nästa generation kommer att må när de inte vräker i sig kolhydrater! Underbart att din lilla bäbis i magen slipper det även under fostertiden.

 2. Profilbild

  Hej Mi!

  Ja, forskning på området vore intressant, jag är inte insatt i det men skulle inte tro att det finns mycket, så nu är det lite "mun-till-mun-historier" som florerar. Många gravida verkar ha ett behov av mer kolhydrater än sin "vanliga LCHF-kost" .
  Vi får se vad som händer framöver, Livsmedelsverkets kostråd för gravida är i alla fall riktigt trist läsning som jag personligen tror kan orskaka graviditetsdiabetes helt i onödan...

Kommentera