Vad ska man berätta för barn?

Många mammor och pappor är rädda för att prata hälsosam kost med sina barn, speciellt med döttrarna. Vi är rädda för att de ska börja banta och bli viktfixerade. Är inte detta en feltanke som heter duga?

HUR ska de kunna äta hälsosamt om vi undviker ämnet? Det är HUR du presenterar det som är det viktiga. I USA tror man på fullaste allvar att ungdomar inte har sex om man inte ger dem kunskapen om säker sex, könsjukdomar och respekt. De är alltså helt tysta, och har barn i USA sex? Japp, i massor. Och det blir gravida på löpande band.

Vi ska inte undvika ämnet kost för våra barn. Vi är ju deras förebilder. Vi ska lära dem sund nyttig kost. Är de redan tjocka ska vi ärligt ta upp ämnet. Om inte vi tar ansvar för deras hälsa, vem ska göra det? Och vill vi verkligen att någon annan fettskrämd person med ett osunt kaloritänk ska få tag i dem innan oss? Är de tjocka blir de inte lyckligare av att vi undviker ämnet. Jag lovar att kompisarna i skolan inte visar samma respekt.

Tänk att lära sin lite överviktiga dotter eller son att äta sig normalviktig. Vilken underbar framgång som förälder. För hjälper inte vi barnet kommer bästa kompisarna att göra det. Jag lovar. Och deras lösning är alltid – Ät så lite du kan, träna i massor och undvik fett.

Vi ska prata mat, sex, politik, uppfostran, religion mm med våra barn. Ju mer de kan desto bättre beslut tar de sen själva. Vi vill påverka våra barn. Annars gör någon annan det. Kunskap om mat skapar inga ätstörningar. Tänk bara på vilken uppfattning och inställning du har så du inte för något du inte vill, vidare. Om du äter dig ner i vikt, berätta det. Barn är smarta. Och vill de göra samma sak Grattis. Du är ju bara en underbar förebild. Balanserad LCHF är underbar barnmat och perfekt för tonåringen!

Däremot kan vi fundera på om vi vill vara förebilder för våra barn om vi lever på barer, shaker och svält? Att som förälder hoppa över att äta eller bara knapra sallad kan inte vara en kunskap vi vill förmedla. Konstigt nog ses detta som något okey i tallriksmodellens värld.

Vad är då LCHF för barn?
Helt vanligt kött, fågel, fisk och ägg.
Massa grönsaker. Ovan jord av alla sorter och färger för den som vill gå ner i vikt. Även rotfrukter.
1 dl fet sås eller grädde per måltid.
Absolut max 5 dl, gärna mindre, med flytande mejeriprodukter. (Fil och yoghurt är ofta en viktstoppare)
1 dl blandade nötter var dag.

Här finns allt en växande tonåring behöver för att må strålande. Äggen ger ALLA vitaminer förutom C. Grönsakerna ger C plus håller magen lycklig. Nötterna ger alla mineraler man behöver plus håller magen lycklig, Såsen gör dig pigg och frisk samt håller dina leder ”smörjda”. Fisken ger oss koncentration, smarthet och friskhet.

Det hade varit kul med en balanserad debatt med er som tycker tvärtemot. Vad är det som är så farligt med att ta bort sädesslag, socker och margariner? Vad i gluten och fullkorn (fytinsyra) är viktigt? Berätta inte att det är fel, berätta vad som är fel. Förbud når sällan fram, men kunskap kan landa väl.

Är det bättre att äta lite av allt och vara tjock, än att ta bort mackor, godis och vara frisk och normalviktig?

Anna Hallén

Print Friendly, PDF & Email

11 thoughts on “Vad ska man berätta för barn?

 1. Profilbild

  Frida

  Jättebra inlägg!
  Hjälp mig/oss att fylla våra egna kunskapsluckor!

  "Det hade varit kul med en balanserad debatt med er som tycker tvärtemot. Vad är det som är så farligt med att ta bort sädesslag, socker och margariner? Vad i gluten och fullkorn (fytinsyra) är viktigt? Berätta inte att det är fel, berätta vad som är fel."

  Fortsätt gärna med ett inlägg snart igen som ger enkla, begripliga svar på just dessa frågor! Så kan vi ge bra svar på tal.
  Tack och trevlig söndag!
  Med vänlig hälsning
  Frida

 2. Profilbild

  Jeanette H-H

  Jag för min del kämpar att inte i misstag föra fram budskapet att vi är bättre som inte dricker läsk och äter margarin än dom som gör det. Jag har faktiskt tänkt börja bjuda på helt vanlig kaka några gånger i året bara för att visa att det handlar om hälsa och vårt val. Inte om vad som är förkastligt och icke-förkastligt.

  Annars blir det "vi kan äta kaka på kalas när dom andra bjuder, men innerst inne är vi nog lite sura och nedlåtande".

  Jag vill lära barnen att var och en väljer. Att det är fint att alla får äta som dom vill. Men samtidigt ge god stabil grund för bra val.

  Våra barn äter LCHF/paleo hemma.

 3. Profilbild

  anna holmen

  Jag instämmer på alla punkterna. Jag försöker dra in på bröd och pasta för mina barn så långt det går, det funkar ju hemma ,men i skolan går det ju inte. På fritids är det mackor med sylt till mellis, fil med socker, givetvis får ungarna ta hur mycket socker de vill.. Så vad hjälper det att vara ordentlig hemma när de frossar i fel mat i skola/fritids.?

 4. Profilbild

  Ja! prata med barnen men utan att skuldbelägga.
  Var bra förebilder.
  Belöna inte med sötsaker.
  Och lev väl i vardagen. Inte söta flingor och vitt bröd.
  Inte socker alls.

  Jag kan bli så sorgsen när jag tänker på all saft jag drack som barn. Litervis med god hemkokt men oh så söt saft. Allt sockrades, efterrätter, pannkakorna, chokladen. Och socker blev min drog. Att hålla vikten blev ett krig. Jag hade alltid hål i tänkerna.

  Prata varligt men öppet med barnen om systemfelet i samhället och om att det går att undvika socker och på så sätt slippa all framtida bantning. Lär dem äta riktig mat. Skuldbelägg inte om de sedan gör egna val men ge dem kunskap att förstå konsekvenserna redan innan de märker dem den hårda vägen.

  Bra skrivet Anna!

 5. Profilbild

  Renée

  Inte alldeles enkelt när de vuxna i familjen inte har samma tankar om vad som är bra mat. Senast i morse blev det höga diskussionsvågor när maken tyckte barnen kunde få havregrynsgröt med socker/sylt, medan jag försöker gå barnen att välja ägg, äggröra, rysk yoghurt med hemgjord frö/nötmüsli eller liknande.

 6. Profilbild

  Jeanette H-H

  Min man lagar också gärna gröt åt barnen. Men stor eloge åt honom att han slutat ge dom bröd. Dessutom ger han aldrig sött eller saft/läsk. Men frukt och någon gång honungste (när dom är sjuka, vilket dom sällan är som tur) ger han nog. Jag ger också frukt flera gånger i veckan själv.

  Det är dessutom aldrig pasta, ris eller potatis i huset vårt heller.

  Han själv försöker dra ner på socker men vill äta bröd och gluten.

 7. Profilbild

  Jenny

  Vår familj har ätit LCHF sedan 2010 och barnen då 1 och 2,5 år har ätit detsamma hemma, men när de började på dagis så blev det såklart svårare. Att äta LCHF var från början min idé då det verkade ha många fördelar. Jag hade ca 10 kg övervikt som försvann det första året, medans mannen + barnen var /är normalviktiga. Har hela tiden undvikit socker, kakor,bullar, godis saft osv men vid enstaka tillfällen har de fått.
  Allt har fungerat bra och jag har pratat med barnen om att socker/bröd mm faktiskt kan göra att man blir sjuk om man äter för mycket. Barnen är nu 4 och 5,5 år gamla och har hela tiden mått bra på denna kost.

  Efter skilsmässa och flytt för mig under året så har detta med kosten ställts helt upp och ner, då mitt ex dragit igång en tvist om våra barns boende och även passat på att göra allt för att smutskasta mig! Droppen kom då han genom sin advokat framförde att " Barnen började få ätstörningsproblematik pga mammans extrema LCHF-diet som hon även utövar på barnen"
  " När barnen varit hos mamman så hetsäter dottern och gömmer mat , sonen glufsar i sig all mat han kommer över osv..."
  Barnen har aldrig haft ngt stört ätbeteende när de vistas hos mig eller någon annan i vår närhet. De är precis som alla andra barn-glufsar glatt i sig när de gillar maten för att ibland peta i maten om de ej vill ha...
  Jag blir så trött på exet då VI tillsammans bestämt att barnen ska äta så lite gluten/spannmål som möjligt och sedan sitter han och säger att "han aldrig har velat att barnen skulle äta såhär" Det verkar väldigt konstigt när han påstår att han vill det bästa för barnen- men aldrig med ett ord på dessa 3 år nämnt att han INTE vill att barnen ska äta lika som oss vuxna! Det har hela tiden varit jag som lagat maten hemma och då kom aldrig några klagomål minsann....

  1. Profilbild

   Blir verkligen ledsen när jag läser din text. Låter som att ditt ex vill straffa dig och gör detta via barnen via smutskastning. Så dåligt, och detta ska vara en vuxen människa?! Illa. Hoppas verkligen att du inte låter han stampa på dig och att du får ett bättre år 2014. Kämpa för dig själv och dina barn! Håller tummarna för dig. Kram Magda

Kommentera