Turkisk köttfärssås

Turkisk lammfärsgryta

Mat på resa

Nu är jag hemma igen efter en härlig månad på den turkiska solkusten. Sol har vi verkligen haft gott om den här hösten, har aldrig på mina 10 år i Alanya varit med om maken till så varm sol och väldigt få regntimmar så sent på hösten.

Det har varit en riktig hälsoresa, fokus har varit på att vi skulle försöka träna ordentligt, äta så bra som möjligt och minimera stressen. Så det har blivit många och långa promenader, minimalt med datortid och TV. Kvällar och morgnar har det varit skönt att sitta ute på balkongen, så det har blivit långa samtal istället, bra för själen.

Ute på restaurang åt vi bara första morgonen, sen har spisen fått gå varm. Eftersom vi har så fantastiska råvaror till bra pris hos slaktaren, i fiskhallen och på grönsaksmarknaderna, så har det varit ett enkelt val att äta alla målen hemma. Vi mår båda så bra av hemlagad mat utan tillsatser, som det tyvärr ofta finns rätt gott om i restaurangmaten.

Turkisk grönsaksmarknad

Kryddmarknad

Chili

Jag har tagit fram en hel del nya recept på färs, eftersom det var meningen att jag skulle göra en ny kokbok i vinter. Tyvärr hade det visst blivit ett missförstånd hos förlaget, så det blev inget bokskrivande för mig den här gången... Får passa på att vila upp mig ordentligt istället, har ju skrivit 2 stycken under året som gått. Den senaste, Långkok för LCHF och Paleo, har blivit populär ute i stugorna, det känns väldigt roligt att så många tycker om min mat.

Visst var det lite tråkigt att inte få ge mig i kast med en ny bok som jag hade tänkt, men idéer till fler finns det gott om, så det är bara att vänta och se om det blir nåt av dem framöver.

Idag bjuder jag på den långkokta lammfärsgryta jag gjorde för att ha med som färdkost hem på flygresan. Köttfärssås är verkligen bra som resmat, den är väldigt god även kall. Det är aldrig några problem att ta med den genom säkerhetskontrollen heller, fettet stelnar när den kallnar så det är inte en flytande gryta i burken. Gillar du inte lammfärs så går det förstås bra med nöt-, fläsk- eller viltfärs också.

Avocadosallad med dill

Som tillbehör till resans kalla gryta gjorde jag en sallad på avocado, dill, tomat, gurktärningar, rucola, citron, olivolja och granatäppelkärnor. Mycket friskt och fräscht till.

Lammfärsgryta 4-5 port

 • 800 g lammfärs
 • 3 dl tärnad aubergine
 • 4 tärnade tomater
 • 2 tärnade paprikor
 • 1-2 hackade gula lökar
 • 50 g smör
 • 2 msk tomatpuré eller chilisås
 • 1 msk Worcestershiresauce
 • 1 msk balsamvinäger
 • 1 msk paprikapulver
 • 1 msk oregano
 • 2 tsk chiliflingor
 • Havssalt efter smak
 • 1 kruka färsk, hackad timjan

Bryn färs, aubergine, lök och paprika ordentligt i omgångar i smöret, häll över i en gryta. Blanda ner tomatpuré och kryddor och låt fräsa en stund. Blanda ner tomaterna, Worcester och vinäger och låt koka upp. Sänk värmen och låt grytan puttra en timme eller mer, så blir den riktigt god.

Späd med lite vatten eller vin om du tycker den blir för tjock, rör då och då så det inte bränns fast. Riven halloumi är gott att strö över om grytan serveras varm.

Soluppgång över Taurusbergen
Morgonutsikt från vår balkong

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Turkisk köttfärssås

 1. Profilbild

  Lotte

  Ah, låter jättegott! Den ska absolut prövas!
  Har precis ätit en omelett med riven Halloumi i!
  Så tråkigt att det inte blir någon ny kokbok i vinter! Hoppas ändå på en ny långkoksbok med fler inälvsrecept

 2. Profilbild

  Yvonne Löfquist

  Så underbara fina bilder från "Farmers Market", härligt att ni haft det bra på resan, jag ska nog pröva det resmålet så småningom. Långkokboken ska jag ge min dotter I julklapp.

Kommentera