Små förändringar gör inte stora skillnader

I veckan var det ett avsnitt i det nästintill legendariska programmet ”Fråga Doktorn” som handlade om dieter. Det var ett relativt bra och nyanserat program där deltagande läkarpanel uppmuntrade till olika dieter och sa att det kunde vara individuella skillnader vilken kost som passade bäst för olika personer. Men sen kom det också, det där som jag personligen tycker är lögn och lurendrejeri på hög nivå, nämligen att ”små förändringar kan göra stora skillnader”. För enligt min erfarenhet gör små förändringar små skillnader. Och stora förändringar gör stora skillnader.

Det pratades om någon person som gått ner 17 kg, bara genom att stå upp och jobba istället för sitta ner. Snälla, får jag prata med den personen?! För jag har nämligen hört om sådana här fall. Läst i kvällstidningar. Eller hört om vänners kompisars bekanta. Men finns de i verkligheten? Och har de i sådana fall inte gjort någon annan livsstilsförändring än att stå upp och jobba? Jag ser det som ett mirakel i sådana fall och därför skulle jag verkligen vilja komma i kontakt med en sådan här person. För jag, och många andra jag känner och känner till, har testat det här med små förändringar. Och vi har inte sett till stora skillnader då… Men livet kanske bara är väldigt orättvist, jag vet inte?

Jag har bland annat testat att sluta röka ”dagens första cigarett” när jag var i processen att sluta röka. Det som hände var att jag slutade med dagens första cigarett och hade det lite tråkigare vid busshållplatsen. Något annat hände inte. Den stora förändringen kom när jag slutade med alla cigaretter. Då blev kondition och luktsinne bättre.

Sen har jag provat att cykla mycket. Alltid cykla till jobbet. I ur och skur. Med ca 20 kg övervikt. ”Fortsätt cykla du så löser sig nog det där” sa företagssköterskan. Övervikten alltså. Jag cyklade över en mil om dagen och gick ner 3 kg totalt. En skillnad, men ingen stor skillnad. Och ingen stor förändring.

Jag har även testat löpning. Riktigt tufft. 2-3 pass i veckan april-september. 4-7 km per gång. Detta var en stor förändring. Som ledde till att jag blev väldigt mycket mer hungrig än när jag inte sprang. Jag gick ner 2 kg under perioden. Jag fick förbättrad kondition. Men jag fick inte någon stor förändring för övrigt.

Jag har bytt vitt bröd till fullkornsbröd och sen fullkornsbröd till hårt bröd. Inget hände med någonting förutom att mackorna blev äckligare och tristare. Jag har bytt smör mot Lätt & Lagom och Lätt & Lagom mot Philadelpia-ost. Inget hände av denna förändring heller. Förutom att mackorna till slut blev så trista och äckliga att bröd som företeelse blev ointressant, först då kom en förändring.

Det är nog ofta av välmening. Vi vill vara snälla och uppmuntrande gentemot varandra. Men ärlighet varar längst. Om du får stora hälso/vikt-förbättringar av små förändringar- Grattis till dig! Får du det inte behövs stora förändringar. För stora förändringar gör stora skillnader. Men ibland kan processen mot stora skillnader gå via små förändringar. Och man kanske ska låta det vara så och låta det ta sin tid? Kanske hade jag inte kunnat sluta röka lika framgångsrikt om jag inte gjort det via den där ”första cigaretten”? Och kanske hade det varit svårare att sluta med brödet om jag gått från nybakt vit fralla med smör och ost, till totalt brödförbud? Vägen via Wasa Sport utan pålägg var enklare.

Låt processer ta sin tid. Men förvänta dig inte mirakel av små förändringar. Förvänta dig mirakel av stora förändringar.

DSC_1104

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Veronica Aderö

Veronica Aderö är kostrådgivare i Stockholm med stort intresse för hälsa, naturlig kost och enkel matlagning som fungerar i folks vardag. Hon erbjuder kurser, föreläsningar och enskild kostrådgivning i olika former som anpassas efter önskemål. Under vintern -2013 kommer en bebis så det är nu en hel del fokus på graviditet, kost, och näring, samt kommer framöver att bli fokus på barn och kost generellt. Veronica driver en välbesökt blogg som heter Kostvägen.

12 thoughts on “Små förändringar gör inte stora skillnader

 1. Profilbild

  Majoren

  Bra skrivet och reflekterat! Det är som du skriver många som hoppas på att små förändringar en dag ger resultat, ungefär enligt modellen "plötsligt händer det" när man efter 25-kronors investering kanske kan bli miljonär.

 2. Profilbild

  Gladan

  Även OM EN person lyckas tappa 17 kg "bara" genom att stå upp istället för att sitta så får väl detta ses som en anekdot...men det tycker MLH är trovärdigt. Alla som blivit smala och friskare genom att låta bli att äta/minska ner på kolhydrater och öka fettet är däremot inte trovärdiga anekdoter..... Märklig logik av en högutbildat människa....

 3. Profilbild

  Erik

  Mitt i prick!

  Jag mår bäst av inget gluten, och

  inga kolhydrater (så gott det går för dom är ju överallt nästan).

  Något mitt-emellan fungerar absolut inte, det har jag testat i så många år utan resultat.

 4. Profilbild

  Åter igen, man vill ju så gärna att detta med "lite av allt" och "små förändringar" ska ge de stora resultaten men vem har sagt att livet ska vara så enkelt? 🙂
  Bra att du till slut hittat vad du mår bäst av!

 5. Profilbild

  Thomas Jansson

  En liten förändring (något gram,,,) som gjort stor förändring i mitt liv är tillskottet av D-vitamin,,,

  Gjorde ungefär 10% sänkning av långtidssockret, sådär 5 - 7% på blodtrycket och ett par nya hack i bältet till oförändrad vikt,,,

  Lägg därtill att ungefär 80% av ledvärken försvunnit, en betydligt rörligare kropp (och kanske ett ännu bättre humör?),,,

  Jag tillhör de som anser att överätning beror på näringsbrist - ser jag tillbaka till det år som varit har nog vårt matkonto minskat med cirka 25% trots att vi numera äter betydligt bättre (ekologiska matvaror istället för billigt,,,)

  Kan ju vara värt att tillägga att det anses ta ungefär 6 månader att fylla på sina depåer av D-vitamin. För mig hände dramatiska förbättringar efter cirka 5 månader (leder och rörlighet) - den var såpass påtaglig att min närmaste omgivning kommenterade den!

  Började med 15000 IE under 3 veckor och tar nu 5000 IE dagligen,,,

  Den här artikeln fick mig att börja;

  http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279

Kommentera