Och så var det det här med kroppsvikten igen…

Förra veckan skrev Maria Helander här på sajten att hon inte vet vad hon väger. Och näe, jag vet inte heller vad jag väger. För har vikten verkligen någon betydelse? Egentligen?

bubblaOm du tittar dig i spegeln och ser att det gått rent överstyr med storleken på kroppen, då är det såklart dags att se över kostvanorna och hitta ett smalare och hälsosammare liv. Men vad har vågen med det att göra? Jo, ofta har man en idé om en idealvikt och med hjälp av att väga sig varje dag så kanske man kan nå dit. Fungerar det? Blir du smalare av att väga dig hela tiden eller är det kanske snarare så att det får ditt humör att åka berg- och dalbana?

För många kvinnor är det vågen som varje morgon talar om ifall hon är en bra människa eller en lat människa. Om hon lyckats äta lite mindre och gå ner i vikt eller om hon slafsat i sig en mjukglass. Men för sjutton, det där vet vi väl ändå utan att ställa oss på vågen. Ibland är det dessutom så att vi ätit så vansinnigt nyttigt i ett par veckors tid och så säger vågen – den uslingen – att vi gått upp ett kilo. Att äta nyttigt och sen bli utpekad som en dålig människa kan knäcka vilken motivation som helst. Och det är lätt att resonera som så att om det ändå inte hjälper att äta nyttigt och få vågens bekräftelse så ”kan jag lika gärna äta en påse godis också”…

För ifall du känner dig smalare så är du förmodligen smalare. Om byxlinningen börjar bli för stor så har du blivit mindre. Om byxorna blir allt svårare att knäppa, ja då har du lagt på dig lite och behöver se över kost- och livsstilsvanorna. Du behöver inte vågen för det. Ibland samlar vi på oss vätska och då väger vi några hekto mer. Kanske har vi tränat och fått lite goa muskler som väger extra. Så låt inte vågen detaljstyra ditt humör och din motivation. Lyssna till din kropp och din känsla istället.

Som kostrådgivare rekommenderar jag istället att man mäter sig inför en planerad viktnedgång. Ett midjemått och ett mått där låren och armarna är som kraftigast räcker gott. Måttbandet är lite mindre laddat än vågen om du nödvändigtvis måste värdera det du gör i siffror. Och om du absolut måste väga dig så gör det inte oftare än en gång i månaden! Själv har jag inte vägt mig på snart två år för jag vet precis när jag gått upp några kilo. Och då får jag plocka bort de där goda bär&grädde-mellanmålen ett par månader och vips går jag i favoritbyxorna igen.

För det är väl inte så att du ställer dig på vågen i hopp om att den ska berätta att du inte alls gått upp de där 2-3 kilona efter semestern som du är rädd att du kanske gjort? Och om det inte syns på vågen så kanske du inte alls åt de där extra glassarna. Egentligen.

Nej – våga vägra vågen och gör dina egna medvetna val mot en hälsosam livsstil. Det är du värd!

 

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Och så var det det här med kroppsvikten igen…

Kommentera