LCHF och barn

Naturlig mat - hur kan det bli tokigt?
Naturlig mat - hur kan det bli tokigt?

Ja, i dagens debatt hinner man inte säga många ord. Skulle vilja lyfta några saker som jag tycker är viktiga.

Det första och viktigaste är att LCHF viktminskning naturligtvis inte är samma som LCHF för barn. Precis som kalorikunskapen för bantning inte är samma som kalorikunskapen i tallriksmodellen för barn. Det säger ju sig själv. Tror den andra sidan vet detta men väljer att missuppfatta. Det är lite synd och gynnar inte debatten.

Nästa sak jag vill lyfta är alla som säger ”Jamen det är bara att äta mindre och träna mer” Fast… vad har det med barn att göra? Eller är det för att barn börjar bli tjocka som de säger så? Jag tror att de som använder detta uttryck är människor som mår bra på tallriksmodellen. Deras kroppar tål helt enkelt den kosten. MEN för alla som inte gör det. För alla som kämpar med vikt, har ont i magen, problem med värk mm För alla barn som är trötta, har ont i magen, svårt med koncentrationen, aggressivitet mm… Ja, för alla dessa kanske en annan kost kan vara intressant?

Det finns också en feltanke där. Hur mycket hunger tål ett barn? Och hur länge orkar du vara hungrig? Ett år? Trettio år? Det är inte bara att äta mindre om man ständigt är hungrig. Kanske det är en bättre lösning att välja mat där du blir mättare på en mindre mängd. En mättnad som håller i många timmar så du slipper småätandet?

Vad är då LCHF för barn?
Ja, helt vanlig mat men vi tar bort alla sädesslag, vilket betyder all pasta, alla flingor och alla mackor. Vi tar bort socker och all färdigmat. Vi tar bort konstgjorda fetter som margarin. Vi lägger inte till något. Behåller bara naturlig mat. Vi äter bara det som fanns för 100 år sedan och tidigare. All nyuppfunnen mat är borttagen. Är detta verkligen farligt? Kan man få brister av detta?

NEJ! Kosten blir naturligt glutenfri, vilket är kanon.  Kosten blir INTE fiberfri. Nötter innehåller fibrer. Grönsaker innehåller fibrer. Fiberhusk till våra pannkakor innehåller underbara fibrer. Fattas vi några vitaminer? Nej, vilka vitaminer finns i mackor som inte finns någon annanstans? Inga!! Fattas vi några mineraler? Nix, vilka mineraler finns i mackor som inte finns någon annanstans?
Så var är faran?

Svårt att variera? Jag har så svårt att förstå det påståendet. Varierar vi vår kost med pasta och macka? Jag trodde det var tillbehören som vi varierar med

Massa fett? Jag blir så trött. Det går inte att äta massa fett om du inte blockerar mättanden med kolhydrater. Försök att äta smör med sked. Det är inte många matskedar innan du nästan mår illa. Smaksätt med kakao. Nja, det går inte mycket bättre. Det är bara mättande och beskt. Men tillsätt nu lite kolhydrater. Socker och havregryn. NU först kan du överäta. Det är denna mättnad och detta stopp UTAN kolhydrater som vi använder oss av. Vi blir snabbt nöjda. Vill inte ha mer och slutar äta. Det blir inte en massa fett för vår mättnad fungerar.

Så, vad är farligt?

omslag_energibarnVi äter helt vanligt kött, fågel, fisk, skaldjur och ägg. Inte i överdrift utan faktiskt i samma mängd som Tallriksmodellen.
Vi äter grönsaker och barn även rotfrukter. (Om inte barnen redan har fått åldersdiabetes)
Vi äter nötter.
Vi äter frukt/bär, om vi och vår kropp kan hantera det. Vi äter bär och barn sötar sina efterrätter med frukt. Men vi äter inte frukt som mellanmål, då det bara skapar blodsockerfall och sug.
Vi äter bara naturliga fetter. Inte massor, men så vi blir mätta och nöjda.

LCHF_för_familjenHur kan då en måltid för ett barn se ut?
Sesampanerade fiskpinnar med blomkålsmos.
Taco med köttfärs, ost, keso, creme fraiche, salsa, en massa grönsaker i olika former med ostnatchos. Hamburgare med hemmagjord osötad ketchup och mandelbröd med sesamfrön.

Låter det skadligt? I min värld låter det helt fantastiskt nyttigt. Nyfiken på mer?
Maila ditt bästa barnmellanmål, gärna med bild till anna@annahallen.se så kan du vinna LCHF för familjen eller Energibarn – våra älskade skitungar.

Skriv i ditt mail vilken bok du önskar. Samt din postadress.

Anna Hallén

 

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “LCHF och barn

 1. Profilbild

  Majoren

  Bra, det behövs skrivas mer om barn och LCHF (eller vad man vill kalla det). LCHF-begreppet är ju fortfarande relativt "hett" och många tror fortfarande att det är någon form av "extrem" diet och därför olämplig att "utsätta" barn för.
  Att diskutera kost och barn är därför viktigt för att börja tvätta bort denna stämpel.
  Själv uppskattar jag Annas lättsamma, avdramatiserade resonemang kring barn och mat, visserligen inga nyheter för mig, men sättet hon presenterar det på gör att jag själv finner nya sätt att framföra mina egna argument på när man pratar med tex dagispersonal eller kostchefer.
  Tack Anna!

Kommentera