Gröt gröt gröt!

Mycket av den traditionella julmaten är alldeles ypperlig när det kommer till LCHF. Så när jag funderade på vad jag skulle kunna bidra med till denna vecka med jultema var jag lite fundersam. Vad skulle jag hitta på? Jag landade till slut i att jag kunde tipsa om lite olika slags gröter. Gröt är hos många traditionellt sett ett givet inslag under julen.

Just gröt kan kännas lite svårt att göra så det passar in inom LCHF. Men om man tänjer lite på gränserna och är öppen för alternativ, så finns det mycket gott. Här kommer jag att tipsa om lite olika varianter. Var inte rädd för att experimentera och prova olika kryddor. Hoppas någon av dem faller dig i smaken!

 

Pepparkaksgröt LCHFPepparkaksgröt

1 port

Det här är en mejerifri kokosgröt som jag valt att krydda med pepparkakskrydda. Man kan äta den som den är, men jag som inte är överförtjust i kokossmaken maskerar den gärna med lite god krydda. Jag brukar variera den genom att ibland krydda med kanel och kardemumma i stället.

 • 2 ägg
 • 1 dl kokosmjölk
 • 1 msk kokosnötsmjöl
 • 1,5-2 tsk pepparkakskrydda
 • lite salt

Vispa ihop alla ingredienser i en kastrull. Värm på medelvärme. Rör om och passa. Den är klar när den nått lagom grötkonsistens. Var på din vakt, det går fort på slutet. Men blir det för tjockt, kan du spä ut den med lite mer kokosmjölk. Smaka av gröten med kryddan, så du får den smak du vill ha.

Jag serverar gärna gröten med hallon och blåbär. Ibland med smöröga, ibland med mandelsmör.

 

Havregrynsgröt LCHFFalsk havregrynsgröt

1 port

Det här är en gröt som passar dig som längtar efter havregrynsgröt och är mer liberal. Receptet kommer från Anna Haeggman

 • 1,5 dl vatten
 • 2 msk havregryn
 • 1 msk pofiber
 • 1 msk fibrex eller kruskakli
 • lite vaniljpulver
 • 1 ägg
 • 1 nypa salt

Blanda allt utom ägget i en kastrull. Koka på medelvärme i någon minut. Vispa hastigt ner ägget och sänk värmen lite. Rör ibland tills du fått en lagom tjock gröt.

Här har jag valt att servera gröten med smöröga och en klick lingonsylt. En snabb lingonsylt kan du göra genom att micra lite lingon och mosa. För att göra sylten lite sötare blandar jag den med några hallon.

 

Risgrynsgröt LCHFRisgrynsgröt på keso

2-3 port

Risgrynsgröt går inte att göra på LCHF, eftersom ris inte ingår. Men i den här gröten påminner konsistensen om risgrynsgröt, det är keson som får agera ris. Receptet har jag hittat hos Marianns LCHF mat & bak.

 • 500 gram väl ursköljd keso
 • 2 dl grädde
 • 30-50 gram smör
 • 2 ägg
 • 1 msk kokosmjöl
 • 1 kanelstång
 • 0,5 tsk vaniljpulver
 • ev sötning

Koka upp grädden med kanelstången och vaniljpulvret i några minuter i en kastrull. Låt den dra på låg värme i 5 minuter och ta sedan upp kanelstången. (dra av kastrullen från värmen) Vispa upp äggen och häll ner i den ljumma grädden. Lägg i smöret och låt det smälta. Vispa ner kokosmjölet och ställ sedan tillbaka kastrullen på plattan, lite högre än medelvärme. Låt den småkoka och sjuda sig lagom tjock. Glöm inte att röra ända ner i botten. Ta kastrullen från värmen igen och lägg ner den lätt urkramade keson och blanda. Låt gröten värmas upp igen, men inte koka. Servera gärna med smöröga och kanel och kanske lite mjölk.

Tips! Om du inte lägger i keson, blir gröten som en mannagrynsgröt i stället.

 

Kesokvarg LCHFKesokvarg på två sätt

1 port

Till sist kommer ett par andra tips som egentligen inte är gröt, men som ser ut som det. En mycket lättlagad variant på en kall "gröt" som kan ätas både som frukost och mellanmål. Detta är något jag äter ofta.

 • 1 dl keso
 • 0,5 dl kvarg
 • vaniljpulver

Blanda keso med kvarg och vaniljpulver. Jag drar några varv med vaniljkvarnen. På bilden har jag gjort denna kesokvarg på två olika sätt. Min personliga favorit är den med blåbär, hallon och kokoschips. Men gillar du saffran kan du gärna blanda i det. Det blir en härlig gul färg, och till den saffranssmakande kesokvargen rekommenderar jag hallon, som är väldigt gott tillsammans med saffran.

Tips! Om du serverar den med apelsin och kanske lite sötning så blir det lite som en lättlagad variant av keso a la malta.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera