Grönkålspaj med valnötter och chévre

paj2För mig betyder grönkål jul!! Fast jag äter det gärna året runt. När jag var liten fick vi stuvad grönkål på danskt vis hemma hos mormor och morfar -  mmmm gott! Nu äter jag mer än gärna "långkål" från det halländska julbordet, sagolikt gott. Idag tänker jag bjuda er på en variant med grönkål nämligen en paj. Passar fint på julbuffén lr kanske när resterna ska ätas upp. Jag väljer att göra den mejerifri sånär som på getost för det mår MIN kropp bäst av.

Pajbotten:

 • 2 dl mandelmjöl
 • 5 msk sesammjöl
 • 75 gram smör
 • ½ dl psylliumfrön
 • 2 msk fiberhusk
 • 1 ägg

Mixa samman allt i en matberedare och tryck ut i en pajform, låt stå i kylen i 30 minuter innan du förgräddar den i 225 grader - 5 minuter.

Fyllning:

 • 250 gram färsk repad grönkål
 • 2 tunnskivade rödlökar
 • 2 dl grovhackade valnötter
 • 3 ägg
 • 3 dl majonnäs (hemmagjord är godast)
 • 200 gram getost (chévretyp)
 • Salt
 • Svartpeppar
 • Smör

Koka grönkålen i lättsaltat vatten i 5-10 minuter, låt rinna av väl i durkslag. Fräs grönkålen och rödlöken i smör, krydda med salt och svartpeppar. Lägg grönkålen och löken i pajbottnen, fördela getosten över. Blanda samman ägg och majonnäs till en äggstanning, slå över pajfyllningen. Strö valnötterna på toppen. In i ugnen i 200 grader 35-40 minuter. Ha koll mot slutet så att inte det bränner.

Det kanske inte är så vanligt med paj på julbordet men allt går att ändra på! Nu önskar jag er en härlig jul med massa god mat med bra innehåll.

Kram,
Annica "Fröken Nilsson"

paj1

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Jul & Påsk, Lunch/middag, Paj, pizza, taco, Vegetariskt den av .
Profilbild

Om Annica Nilsson

En 36 årig tjej/kvinna/mamma som ätit lågkolhydratkost sedan januari 2010 och tack vare kosten tappat de flesta överflödiga kilon. Mår bäst när med en kost som är ren och naturlig och inte för mycket mejerier. Efter att ha hittat handflatemodellen a la Anna Hallén i september 2011 är livet ännu enklare, behöver inte fundera utan nu äts allsidigt av fina proteiner, bra kolhydrater och fetter av god kvalité. Gluten och socker är de största fällorna till att må dåligt för Annica och valet är inte svårt när hon vet hur hon vill må! Bloggar om mitt liv och min mat och delar gärna med mig på hemsida och Facebook.

Kommentera