Dagens soppa

Förra veckan var jag med familjen på resa. Vi började med två dagar på Island och fortsatte sedan till USA och New York. En fantastisk upplevelse och med de två resmålens ytterligheter vad gäller puls, trängsel och ljudnivå blev det en bra kombination. Varma bad utomhus och ridning på Island och shopping och sightseeing i the Big Apple.

Matmässigt gick det ganska bra eftersom jag hade med mig eget knäckebröd till frukost och för övrigt kunde välja bort det mesta som innehöll mjöl. Förut har jag kunnat fuska men nu blir jag i princip sjuk av gluten. Senaste gången jag var på andra sidan Atlanten gick jag upp 4 kilo på en vecka men det slapp jag den här gången. Frukosten i Reykjavik var bra. Det fanns ägg, skinka, ost, grönsaker och till och med sill. I New York bjöd hotellfrukosten däremot inte på något LCHF-vänligt. Det fanns rostat bröd, bagels, wienerbröd, våfflor med sirap, flingor, philadelphiaost, marmelad och frukt. För mig fick det bli fettfri yoghurt, mitt knäckebröd med philadelphiaost och en frukt. Dessutom fick jag magknip, oklart av vad, så den övriga matupplevelsen blev ganska sparsmakad och minimal. Sista dagen åt vi god japansk mat och då hade min aptit återkommit.

För tillfället trivs jag bäst om jag får laga maten själv. Då vet jag vad jag får i mig och slipper magknip. Men samtidigt vill jag ju ut och resa så då får man göra det bästa av situationen.

Här kommer ett recept på en god och len soppa.

5_2 Näringsrik & Naturlig vinkminskning av Klara Desser

Avokadosoppa med chililax

4 portioner

  • 1 schalottenlök
  • 6 avokador
  • saft och skal av 1 ekologisk lime
  • saft och skal av 1 ekologisk citron
  • 4–5 dl vatten
  • salt och peppar
  • ca 600 g laxfilé
  • smör eller kokosfett att steka i
  • 1 tsk chiliflakes
  • några kvistar färsk koriander

 

Skär löken i mindre bitar, dela avokadorna och gröp ur dem. Tvätta lime och citron och riv av det yttersta gröna och gula på skalen. Lägg lök och avokado i en mixer och tillsätt citrussaft och -skal.

Mixa slätt och tillsätt vatten lite i taget. Späd till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Skär laxen i tärningar och stek dem i smör eller kokosfett. Salta, peppra och strö över chiliflakes.

Servera soppan med lax och koriander.

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Soppor den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

Kommentera