Chokladbrownies med kryddig kanelgrädde

Brownies LCHFServera de syndigt goda brownisarna med en grädde som fått koka ihop tillsammans med kanelstång och kardemumma.

Detta är en mäktig efterrätt och man blir fort mätt på liten bit!

Satsen ger ca 12 bitar

 • 225 g mörk choklad
 • 150 g mald mandel
 • 50 g kokosflingor
 • 225 smör
 • en klick honung
 • en näve valnötter, finhackade
 • 3 ägg
 • 2 dl grädde
 • 1 kanelstång
 • 1 tsk kardemummafrön
 • 1 d mascarpone

Koka ihop grädden i 10-15 minuter med kanel och kardemumma. Låt sedan den smaksatta grädden svalna. Vid servering vänder man försiktigt ihop den med mascarpone.

Smält försiktigt smöret i kastrull, och se noga till att det inte blir brynt! Bryt ned chokladen i smöret och rör noga så all choklad smälter i det varma smöret.

Tag kastrullen av värmen och rör ned honung och kokos.

Rör sedan i mandelmjöl och uppvispat ägg. Ta ett ägg i taget tills smeten är helt slät, innan du rör ned nästa ägg. Rör till sist ned de krossade valnötterna.

Slå chokladsmeten i en liten ugnsform med kanter, gärna fodrad med smörpapper så är det lätt att sedan lossa kakan ur formen.

Baka browniesmeten i 25 minuter i 180 grader.

Låt kakan svalna och skär sedan i bitar.

Servera med den kanel och kardemummadoftande grädden och mascarpone.

 

 (fotograf Zara Doublet for the Food Studio Mallorca)

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Chokladbrownies med kryddig kanelgrädde

 1. Profilbild

  Anneth

  Soffan: kakan innehåller sötning i form av honung, som ju är socker i flytande form. I övrigt blir det en del kolhydrater från främst chokladen och mejeriprodukterna, men inget som jag ser skulle framkalla ett sockerrus i bemärkelsen något som får ditt blodsocker att tokskena. Den är i mina ögon fortfarande inom ramen för lågkolhydratsbakning om än liberal sådan.

  Det du kan göra om du vill prova att baka den men är orolig för kolhydraterna är tex. att välja riktigt mörk choklad (färre kolhydrater), att välja ICAs ekologiska kokosflingor (också färre kolhydrater) och att utesluta honungen, eller ersätta med sötningsmedel om du använder dig av sådant. Innehåller valnötter för mycket kolhydrater för dig kan du byta ut dem mot tex. paranötter. Sen är det upp till dig att vara ärlig mot dig själv och känna efter hur mycket kolhydrater just du kan äta. Sådant är ju väldigt individuellt; vissa triggas av söta smaker och av relativt små mängder kolhydrater medan andra inte har några större problem.

  1. Profilbild

   Håller med dig Anneth, det gäller att hitta sin nivå. En del klarar inte ens röd paprika, medan andra klarar en sådan här kaka utan problem och känner inget sug timmer/dagen efter. Sen är det ju inte meningen att vi ska äta sådant här varje dag om vi vill vara hälsosamma, men någon gång ibland, för den som hanterar det.

 2. Profilbild

  cathrine schuck

  Ja, Anneth, det stämmer! om man vill utesluta sötma så är det bara att hoppa över honungen, och självklart höja kakaohalten till 80%.
  Vet man med sig att denna typ av "extra" ändå kan trigga igång ett sötsug, så är det bäst att avstå.
  mvh/Cathrine

 3. Profilbild

  Soffan

  Det vore intressant om ni räknade ut mängden kolhydrater i receptet, som en vägledning för läsaren. På så sätt underlättar ni för läsaren att ta ställning till om kakan är nyttig att äta eller inte utifrån ett LCHF-perspektiv. Jag har för mig att det finns en riktlinje om att en rätt inte ska innehålla mer än 20 g kolhydrater för att kallas LCHF. I alla fall är det väl den mängden som allmänt betraktas som en bra gräns för att hålla blodsockret stabilt.

  1. Profilbild

   Många av oss förespråkar att inte räkna (!) så vi lämnar det jobbet till de som önskar lägga tid på det. För oss är att äta glutenfritt naturligt lågkolhydrat är något vi bör göra hela livet, inte som en bantningsmetod. Om man äter bra för det mesta, är frisk och inte sockerberoende, så fixar kroppen att göra ett gott undantag med något högre kolhydratsinnehåll, någon gång ibland. Du måste själv lära känna dina gränser, en del måste kanske då räkna, andra inte.

Kommentera