Äppelgravad lax

Äppelgravad lax Foto Mikael Eriksson
Äppelgravad lax Foto Mikael Eriksson

Traditionell julmat

Mitt bidrag till årets julbord blir en lite annorlunda smaksättning på gravlax, hämtad från min senaste kokbok Långkok för LCHF och Paleo

Där finns en hel del rätter som passar bra på julbordet. Bland annat kalvsylta, helstekta revbensspjäll, fiskpaté, goda såser och gröna tillbehör. För julmaten vore ju rätt trist om det inte fanns grönsaker till, särskilt för oss som inte äter potatis och bröd.

Traditionellt gravad lax innehåller ju en hel del socker. Här har jag istället använt sötma från rivet äpple som harmonierar fint med den salta smaken.
Gör alltid gravlax på fisk som varit fryst minst tre dagar, då blir den riktigt hälsosam att äta fast den är rå.

Äppelgravad lax

  • 500 gr av mittbiten på laxfilé, helst viltfångad
  • 3 msk salt
  • 2 röda äpplen
  • 1 knippe dill
  • 1 tsk grovkrossad vitpeppar
  • ev 2-3 msk calvados

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett. Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad. Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant. Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen. Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över. Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.
Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande. Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.
Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv. Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Islyktor

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera