Ugnsstekt, rimmad fläsklägg med timjan

Höstmat

Idag bjuder jag på ett av de mest populära inläggen från min gamla blogg, Birgitta Höglunds Mat. Det får mängder av sökträffar varje dag, långkokt fläsklägg är hett just nu.

Bloggen lever fortfarande i högönsklig välmåga, trots att det nu är snart 16 månader sen jag slutade uppdatera den med nya recept. Många letar tydligen efter den här typen av recept på god, nyttig och lättlagad mat.

Jag har mellan 1000-1500 visningar per dag fortfarande, så den ligger än idag högt på topplistorna över matbloggar. Här finns den med på Blogtoplist i kategorin mat och dryck.

Förra veckan kom jag upp i den smått magiska siffran av 2 000 000 visningar. Det firades med riktigt goda tapas och ett glas cava i Barcelona, där jag var på Hälsoresa med Anna Hallén och Åse Falkman Fredriksson.

Anna bjöd som vanligt på mängder av föreläsningar om sina stora kunskaper kring det här med mat och hälsa. Pilates, vattengymnastik, zumba och gummibandsträning höll hon också i, allt med en sprudlande energi.

Jag var själv lite för dålig i ryggen för att delta i allt, men höll i två morgongymnastikpass med mina mjuka rörelser och egenmassage, det var många som uppskattade att få lära sig det.

Åse Falkman Fredriksson höll några föreläsningar om sin viktminskning, här kan du läsa lite mer om resan på hennes blogg, 56kilo.se.

Tapas-musslor med paprika och vinäger

Jamon Bellota + Pimento de padron i Barcelona

Nu när det rödgula hösttäcket lägger sig mer och mer över oss är det gott med rejäl husmanskost.

Rimmad fläsklägg är en både god och billig del på grisen. Men idag är det nog många som glömt den, när matlagning ska gå så fort.

För den tar tid på sig att bli färdig, antingen man kokar den eller låter den ugnssteka på svag värme.

Fördelen är att den under tiden sköter sig själv, så då finns gott om tid till annat.

Det var första gången jag lagat till en fläsklägg i ugn, resultatet blev väldigt mört och gott.

Den blir lite saltare än en kokt lägg så om du vill kan den få ligga i en bunke med kallt vatten över natten innan den steks.

Mer av den här typen av långsamlagad mat hittar du i min nya kokbok, Långkok för LCHF och Paleo, som släpptes häromveckan.

Ugnsstekt fläsklägg 2-3 port

 • 1 nätad fläsklägg på ca ½ kilo
 • 2 msk finhackad timjan
 • Nymald vitpeppar
 • 2 morötter
 • 1 gul lök
 • 2 msk smör

Ta bort nätet från läggen och skär ett rutmönster i svålen. Gnid in hackad timjan och peppar.

Täck botten på en smord form med morot och lök skurna i bitar. Fördela några skivor smör över. Lägg på fläskläggen med svålen uppåt.

Sätt in i ugnen på 150° och låt steka i 2 timmar. Ös med skyn som bildas flera gånger under tiden. Känn efter med en stekgaffel om läggen är mör, låt den annars stå en stund till.

Servera med rotfrukterna och en stark senap. Vill du ha en god sås till så gör en pepparrotssås på grädde, lite sky från stekningen och riven pepparrot. Annars är ett gott smör ett perfekt tillbehör, här hittar du valnötssmör och senapssmör.

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Ugnsstekt, rimmad fläsklägg med timjan

 1. Profilbild

  Lotte

  Hej Birgitta! Är bara tvungen att tacka dig för din underbara nya bok! (Är ofta inne även på din blog för inspiration)

  "Långkok för LCHF och Paleo" är en fantastisk kokbok! Det märks att du är en utbildad och erfaren kock!
  Har lagat stifado och hel kyckling i citronsås, underbart gott!
  Den bästa kokboken jag köpt på många, många år!

  Det enda jag saknar är fler inälvsrecept, med t ex hjärta, njure, hjärna. Vill hemskt gärna lära mig att äta mer inälvor och blev så glad när jag såg att du hade ett kapitel i boken som heter just "inälvsmat". Men, har skaffat blod och ska göra din blodpudding nästa vecka........

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Hej Lotte. Vad glad jag blir av din fina kommentar 🙂 Jag hade faktiskt planerat att ha med både njure och tunga, men tyvärr fick inte Kvantum hem det från slakteriet, trots att de beställde flera gånger...

   Jag hoppas det kan bli en uppföljning på boken så småningom, då kommer det absolut att bli fler inälvsrecept, får börja planera tidigare med såna styckdetaljer.

   Har faktiskt funderat ut recept till en helt ny långkokbok redan, så vi får väl se om förlaget nappar på den efter nästa bok som jag ska göra i vinter 😉

Kommentera