Resebrev från Turkiet

Ottomansk gryta

Mina turkiska favoriter

För tionde hösten i rad är jag och min särbo Lennart nu på långsemester vid Medelhavet. Vi har fastnat för Alanya i Turkiet med dess behagliga klimat och prisläge. På sommaren en hektisk nöjesmetropol men nu under vintern en lugn plats för både ortsbor och många övervintrande pensionärer. Den skandinaviska kolonin växer sig större och större för varje år. Det är många som upptäckt hur bra det är att bo i medelhavsklimatet, inte minst om man har problem med värk.

Det turkiska folket är mycket vänliga och trevliga mot oss utlänningar. Jag handlar alla mina råvaror på grönsaksmarknader, saluhall och i slakteributiker. Det är som vi hade det här i Sverige förr, med speciella butiker för allt. Kvaliteten på råvarorna är mycket bra så det blir många nya recept tillagade i mitt lilla hotellkök under en säsong.

Fyren i Alanya

Det turkiska köket räknas till ett av världens tre bästa. Med de finstämda smakerna av örter och grönsaker, tillsammans med kött av hög kvalitet, är det inte svårt att förstå.

Den ursprungliga kokkonsten härstammar från nomadbefolkningen som kom invandrande från Asien till Anatolien. Där grundades det Ottomanska riket på 1300-talet.

Den mat nomadfamiljerna kunde ta med sig på sina resor var i huvudsak det som fanns i boskapshjordarna. Örter och gröna bladgrönsaker var det som kunde förhöja smaken på maten. Det var bara det som växte på de karga slätterna.

Det här var innan nomaderna blev bofasta och kunde börja odla sin mat. Kött, smör, yoghurt och ost var en stor del av kosten på den här tiden. Än idag är de här näringsrika råvarorna mycket populära bland befolkningen. En av mina favoriter i det Turkiska köket är Sac Kavurma eller Ottoman Stew som den också kallas på restaurangerna.

Bilden på grytan är från restaurang Mountana uppe i bergsbyn Tepe, dit vi ofta tar lokalbussen för en lunch. Eller så njuter av utsikten och en medhavd picknick under pinjeträden lite längre upp på berget.

 Sac kavurma

Ottomansk lammgryta på mitt sätt 2 port

 • 300 g lammkött från låret i små tärningar
 • 4 msk smör
 • ½ aubergine
 • 1 tomat
 • 1 gul lök
 • 1 grön paprika
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 msk hackad timjan
 • Havssalt och chiliflingor

Bryn hälften av smöret och stek köttet tills det är gyllenbrunt. Skär under tiden alla grönsaker i små tärningar, tomaten utan skal och kärnor. Blanda ner grönsakerna och låt även dem bli brynta. Låt steka tillsammans i 10 minuter, så smakerna kommer fram ordentligt. Krydda generöst med salt och chili, det ska var mycket smak i grytan.

Grytan serveras på restaurang med hemgjorda pommes frites och tursu, mjölksyrade grönsaker. Ett glas syrlig ayran, en lite salt yoghurtdryck, smakar gott till den heta grytan.

Ayran

Ayran

 • 2 dl turkisk yoghurt 10%
 • 5 dl kallt vatten
 • ½-1 krm havssalt

Vispa yoghurt, vatten och den mindre mängden salt. Enklast är att vispa kraftigt med elvisp direkt i en kanna. Drycken ska bli riktigt skummig. Smaka av om Du vill ha mer salt. Häll upp i höga glas.

 Turkiska grönsaker

Taurusbergen i Alanya

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Resebrev från Turkiet

Kommentera