Nu räcker det!!

No 18Nu är jag arg, arg så det ryker. Det här kommer inte att bli ett politiskt korrekt inlägg, den gränsen är för länge sedan passerad. Det är sjukvården jag är arg på, eller ska jag säga den sjuka vården? Arga Doktorn släng dig i väggen – här måste det finnas plats för känslor. Får man bli arg på vården? Ja det får man! Får man kritisera vården? Nej det får man inte, men det SKA man!

En sjuk människa som känner sig liten och maktlös har inte kraften att kritisera den vård man är i händerna på. Blir man illa bemött så sväljer man det, man orkar inte. Ännu svårare blir det om man blir vänligt bemött, alla dessa gulliga sköterskor som gör sitt allra bästa – hur ska man kunna gnälla och skälla på dem? Det är väl inte deras fel, eller…? Men vems fel är det då?! Läkarens, som sitter fast i administrativt tjafs och inte har tid att se patienten i ögonen? Ägaren av VC som jagar nya patienter för att ekonomin ska gå ihop sig? Jag vet inte, och jag bryt mig inte längre! Någonstans är det ett systemfel, ett systemfel som är så stort att människor blir felbehandlade, rent av misshandlade i vården.

Jo, jag vill faktiskt kalla det misshandel. Vad ska man annars kalla det för när man skickar glukosdropp i en diabetespatient och inte tillför insulin?! Sköterskan följer bara rutinen, läkaren som ska ordinera insulin finns inte att nå, och det är ju egentligen en helt annan avdelning som har hand om diabetes, så effekten blir att ingen gör någonting alls. Står och tittar på när blodsockret skjuter i höjden, njurarna börjar svikta och patienten håller på att försvinna bort. För gott. Om inte det är misshandel så vet jag inte vad man ska kalla det. Vems felet är? Jag vet inte. Men kan man överhuvudtaget läka ihop en kropp om högerhanden inte vet vad vänsterhanden gör? Gör man kanske rent av mer skada än nytta om man av diverse skäl inte förmår att se helheten men ändå börjar mecka med en del av kroppen som om den vore en utbytbar del av en maskin?

Människor som inte varit inne i systemet lever ofta i illusionen att det fungerar där inne – men hör nu vad jag säger, det GÖR DET INTE! Det fungerar inte, det fungerar inte alls. Människor blir sjuka av denna sjuka vård, vissa så illa misshandlade att de DÖR där inne.

Dagligen möter jag människor som faller mellan stolarna, som inte blir tagna på allvar, men också ännu värre – som blir sjukare av den ”stjälp” de får.

Det här måste få ett slut, det kan bara inte få fortsätta. Den här veckan sätter vi fokus på den sjuka vården här på KRG – följ oss och dela med dig av dina upplevelser. Tillsammans kan vi göra skillnad.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

15 thoughts on “Nu räcker det!!

 1. Profilbild

  Majoren

  Ett sådant fall tycker jag vetkar solklart att anmäla enligt lex Maria och Sara eller vad det heter, men jag vet nnte vad kriterierna för en anmälan är eller hur det gpr till rent praktiskt.
  Jag vill hursomhelst lära mig det för det har varit många fall inom vprden de senaste åren där jag tänkt tanken.

 2. Profilbild

  Monica

  Bra att du ryter till Therese! Håller helt och hållet med dig!!! Du vet ju min resa... Kritiserar man sjukvården så får man höra "vi jobbar inte på det viset", när man tagit egna pengar och kommit fram till vad som felar med kroppen. Inte ens efter det får man hjälp, för DOM VET JU INTE VAD SOM SKA GÖRAS!! Är sååå trött på sjukvården.

 3. Profilbild

  Modesty

  Bra inlägg Therese. Tyckte journalisten Maciej Zaremba satte strålkataren på den sjuka sjukvården i våras http://www.dn.se/stories/stories-kultur/den-olonsamma-patienten/ men tyvärr uteblev en större debatt och de system som är grunden är fortfarande kvar (new public management), varken patienter eller skjukvårdspersonal vill ha detta, men det måste bekämpas politiskt. Tillsvidare får vi kämpa och stötta varandra. När man ser arga doktorn undrar man om alla som inte har medicinsk/naturvetenskaplig utbildning borde få en "perosnlig guide" i sin kontakt med sjukvården.

  1. Therese

   Therese

   Zarembas artikelserie var otroligt belysande, men förmodligen lite för "tung" för gemene man. Och det blev märkligt tyst efteråt, nästan ingen debatt alls. Man undrar varför onekligen...

   1. Profilbild

    Inga-Lill Hägg

    Nåja...tror nog att den "gemene mannen "´-vad du nu kan mena med det- nog både läser och diskuterar, men det som är mera betänkligt är att medias reaktioner var oerhört lågmälda....

 4. Profilbild

  Monika Wågby

  Det finns inte plats nog för att skriva om allt sjukt jag varit med om inom vården. Jag har även vid ett tillfälle gjort en anmälan om ca 10 fall av ren dårskap. Vad tror du hände. Jo jag fick brev från vårdcentralens chef att de minsann följt sina rutiner. Ja vad gör man??
  Det är inte kul att gå och vara arg när det inte hjälper.
  Tack och lov så har man vid några tillfällen även träffat änglar 🙂
  Ja hela systemet i dagens samhälle är så sjukt och den som kommer på en bra lösning får snart göra sig hörd. Vi kanske måste bli väldigt väldigt många som skriker högt samtidigt för att få darr på politiker och andra beslutsfattare.

  1. Therese

   Therese

   Ja, det är verkligen ett sorgligt, och dyrt, kapitel för såväl samhälle som individ. Vi måste få till en förändring, tillsammans. Jag har dessvärre ingen lösning på detta enorma systemfel, men vi kan åtminstone lyfta frågan igen. Och igen. Och igen. Tills något händer.

 5. Profilbild

  P

  Lex Maria görs av sjukvården, men det ör ett skämt. Man anmäler ett par uppenbara fall per år för att hålla skenet uppe. Sen fungerar det så att om t.ex en sjuksköterska gör en Lex Maria-anmälan så är det en utvald överläkare som avgör om den ska skickas vidare. Oftast skyddar överläkaren avdelningen. Jag har själv fått höra "jag kan väl inte anmäla min egen avdelning".

  Vi, vårdtagare och anhöriga, anmäler till IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg, som tagit över efter Socialstyrelsen. Där får man vänta minst 1.5 år innan ärendet får en handläggare, och har man tur så lever man så länge...

 6. Profilbild

  Heidi

  Vill bara berätta att jag fick vänta 1 år och 5 månader för att få en tid till en kurator i Landstinget Västmanland. Ångrar mej nästan att jag flyttade. Före min flytt i en annan kommun hade allt fungerat perfekt.

 7. Profilbild

  Zee

  Med sambons senaste vända så tyckte dom att mäta blocksockret vid måltdierna (3ggr om dagen tydligen) räckte got och väl när man satt och tankade i en typ 1a glucosdropp nonstop (han var svårt uttorkad pga att tumören orsajatr förstoppning när han kom i) När vi lyckades få till en "extra" mätning några timmar tidigare än dom planerat så hade han 22.

  Och vi fick inget gehör när vi påpekade att han behövde ca 10 enheter snabbverkande/påse för att hålla sig bra i värdet.

Kommentera