Med insulinpenna mot gravidmagen

gravidmage

Min första graviditet passerade jag sovandes, jag var tröttare än tröttast. Glukosbelastningen klarade jag mig genom på ett hårstrå!

Den andra graviditeten var inte så ”enkel”. Glukosbelastningen gav P 9,5 i utslag och jag fick diagnos graviditetsdiabetes samma morgon! Det snurrade på ordentligt i mitt huvud. Rädslan och paniken kom över mig att få behöva ta insulinsprutor. Jag hade ätit enligt Sten Sture Skaldemans böcker före min första graviditet med gott resultat på vågen och välmåendet. Det jag inte fattade var att jag kunde äta lågkolhydratkost och vara gravid, hur tänkte jag egentligen?!

Nå ja, det som är gjort är gjort, det är bara gå vidare tänkte jag. Tack vore internet kom jag över mer information än någonsin och jag beslutade att köra på med lågkolhydratskost trots barnmorskans avrådan. Första träffen med dietisten minns jag fortfarande: 4-6 skivor fullkornsbröd och gärna 3-4 frukter varje dag, förutom ris, pasta och potatis samt lite kött och sparsamt med fett. Hennes råd skulle få mig att inte gå ner i vikt då bebisen behöver näringen. Banta och vara gravid är farligt fick jag höra. När jag ifrågasatte blodsockerhöjningen pga. matvalet så fick jag ett leende och svar: Det är bara till att höja insulindosen så kan du äta det du önskar!

I vecka 25 var mina värden så höga att insulin sattes in. Jag ströp intaget av de snabbaste kolhydraterna till endast ca 0,5 dl av råris, ½ potatis och något knäckebröd om dagen. Idag vet jag att även det var för mycket! På förlossningsdagen mådde jag toppen, pigg och laddad. Jag levde på endast grönsaker och protein samt sparsamt med mejeri de sista 5 veckorna. Jag blev igångsatt och fick både penicillin och GLUKOSdropp! Jag ville inget av det men tvingades till det, mer eller mindre. Ville bara bli av med allt. En av läkarna berättade att bebisar som går genom mammans graviditetsdiabetes föds slöa och måste kontrolleras 3 gånger om dagen. Jag kände mig panikslagen! Sonen vägde 3357g och var helt perfekt! Dock stämde slöheten. Hans blodsocker var på 2 som lägst. Han fick sondmatas för att få upp blodsockret. Själv mådde jag inget vidare efter 5 timmars glukosdropp. Jag var VRÅLHUNGRIG! Frossandet startade så fort jag kunde ställa mig på benen. Fullkornsmackor med Lätta”, skinka, ost och gurka. Tror jag åt 7 av dessa smörgåsar plus pasta med köttfärs till kvällsmat. Jag bad om annat än smörgåsar till frukost och fick veta att det fanns en buffé uppdukad i matsalen. Glad blev jag och gick dit men ack så besviken jag blev. Fil, müsli, cornflakes, fem sorters marmelad, lightprodukter överallt. Lite medvurst och kokt skinka samt mager ost. Inga kokta ägg ens! Någon eftervård fick jag inte heller. De sänkte min Levaxindos på en gång och insulinet fick jag sluta med omedelbart. Något kontroll av mitt blodsocker gjordes aldrig. Sonen fortsatte de dock testa tre gånger om dagen i 3 dagar. De stack honom i tårna, de var alldeles blå. Jag kände mig som en hemsk mamma!

Idag är han 4 år och en frisk kille utan viktproblem. Hemma serveras naturlig mat utan tillsatser. Jag hoppas att min berättelse hjälper dig som är gravid/anhörig och inte riktigt vet hur du ska ta ställning till maten du bör äta. Dietisternas råd leder till insulinsprutor, jag vet att det går att, om inte undvika så minska perioden av behandlingen. Idag äter jag LCHF och mitt blodsockervärde är PERFEKT!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Gravid, Sjukvård den av .
Goranka Stjernström

Om Goranka Stjernström

Många dieter har passerat genom min kropp och satt sina djupa spår men grundstenen till lågkolhydratkost står kvar. Jag är undersköterska och småbarns mor med lång erfarenhet av Jo-Jo bantning. Jag brinner för främjande av hälsan genom näringsrik kost. Kunskapen om näring får man genom att söka, den kommer inte till oss av sig själv. Välkommen att kontakta mig i fall du önskar råd genom helhetssyn. Distans eller live, allt efter dina önskemål.

Kommentera