Har männen något klimakterium…?

tired-senior-man-rubs-eyes-overworked-older-tries-to-relieve-his-eyestrain-33219234 Ja, vetenskapen säger så, även om det inte påverkar hormonerna så tvärt som för kvinnorna. Även männens könshormoner avtar med åldern vilket påverkar livskvalitén och orken. Om kroppen sviker i sänghalmen kan det finnas många andra orsaker, kost och stress t.ex.  De flesta män har tillräckligt med testosteronproduktion till runt 70, men inte alla. På 1990 talet började det talas i svenska tidningar om den s.k andropausen. Vi vet ganska mycket om kvinnans hormonbalanser, men långt ifrån allt. Förmodligen är det sämre med kunskapen kring hur mannen påverkas av sina manliga hormoner - androgener.

Testosteron spelar en viktig roll för mannen både vad gäller fysisk och psykisk hälsa. Från c a 40 års ålder börjar hormonnivåerna sjunka vilket kan påverka humör, energinivå, förlust av muskelmassa och styrka, potensen, viktuppgång, prostataproblem och faktiskt även förlust av benmassa.  För att behålla sina androgener i en bra balans är det viktigt med stresshantering, en kost som inte ökar fettinlagringen, regelbunden träning och kanske vissa kosttillskott. Både män och kvinnor behöver tillräckligt med progesteron, även om det handlar om mycket lägre nivåer för männen än kvinnorna. Balansen behöver vara rätt i förhållande till östrogen. Män och kvinnor är väldigt lika, vi har bara olika balans mellan hormonerna i våra kroppar.

En bukfet man kommer bilda mer östrogen i kroppen. Det visar sig t.ex. genom ökad bröstvävnad. Fortsätter detta öka kan man även märka minskad hårväxt på armar och ben, prostataproblem och minskad potens. Lägger man sen till stattiner för att sänka för högt kosterol i kroppen, ja då blir det riktigt illa. Kolesterol är ursprungsmaterialet som alla våra könshormoner byggs av i en lång komplicerad process. Kolesterol finns för övrigt gott om in en frisk hjärna. För låg kolesterolproduktion, för låg könshormonproduktion, för låg potens. Inga trevliga biverkningar av ett av landets vanligaste läkemedel. Här är vi tillbaka till kosten igen. Ett blodsocker i balans och tillräckligt med naturliga fetter och proteiner är den viktiga basen för detta som påverkar allt annat.

Hur kan en man veta om han har brist på testosteron?

En hälsoundersökning med blodprov hos läkare är en bra start. Skulle det visa sig att det verkligen är testosteronbrist finns det hormontillskott. Tyvärr finns inte sådana för kvinnor i Sverige. Även kvinnorna behöver ha tillräckligt med testosteron för att ha energi, sätta gränser, kännas sig psykiskt starka, ha lust. Testosteronbrist hos män kan yttra sig som depression, vallningar, vresighet, låg sexlust, sömnproblem, grinighet.  Får man inte adekvat hjälp av läkare och vill göra en mer övergripande hormontest kan man beställa salivtest. Sådana får man bekosta själv och görs via terapeut. Jag gör sådana och flera av mina kollegor. De skickas sedan till USA för analys. Än så länge mest på kvinnor men jag hoppas att även männen kommer vilja veta mer om sin hormonella hälsa. För hormoner är kraftfulla, de påverkar oss oerhört mycket. I det samhälle vi lever med ökad stress, mycket miljögifter och brist på återhämtning är det ofrånkomligt att våra hormoner kommer i obalans. Men det går att åtgärda. Första steget är att genom kunskap bli medveten och att lyssna på den egna kroppen. Sen, gör något åt det. Livet är för kort för att gå och må dåligt.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Har männen något klimakterium…?

 1. Profilbild

  Majoren

  Hmmm... "från 40 års ålder börjar hormonnivåerna sjunka..."
  Jag tror att det kan vara under förutsättning att man äter enligt tallriksmodellen eller ännu sämre (vilket nog är vanligt).

  Ser jag på mig själv som 47-åring och inte minst på jämngamla som gått över till LCHF-kost så verkar det ha en mycket god påverkan på all slags lust och vardagsenergi.
  Själv känner jag av så mycket testosteron att det rinner ur öronen ibland.

 2. Louise Edlund

  Inläggsförfattare

  Hej Majoren, ja, det stämmer säkert bra som du skriver. Kolesterol är ju byggstenen till våra könshormoner, tryptofan som är en aminosyra (protein) bygger serotonin och i nästa steg melatonin. Serotonin är vårt må-bra-hormon och melatonin sova-gott-hormon. Så visst finns det förklaringar till att du mår bra. För mycket testosteron kan skapa aggressivt beteende, men det hoppas jag du inte lider av.

  1. Profilbild

   Majoren

   Hmm, jo det är ju tänkvärt. Vi män är ju faktiskt i grunden "aggressiva" till vår natur och det har också ett starkt samband med vår medfödda tävlingsinstinkt.
   Vi är fysiskt starkare och behöver testosteronet för att prestera maximalt i kamp på liv och död eller i tävling, men vi är också de första som tar till knytnävarna när orden tryter.
   Vi är överlag mer våldsbenägna, står för så gott som 98% av alla misshandelsbrott där både män, kvinnliga partners och våra barn kan bli måltavla. I trafiken är vi värsta marodörerna och vi är utan tvekan skyldiga till så gott som "alla" dödsolyckor i trafiken där det tävlats eller "vansinneskörts" på ett eller annat uppseendeväckande sätt.
   Och det är män som är överrepresenterade i fysiskt krävande yrken och dör i arbetplatsolyckor.
   Min poäng är att testosteron skall finnas där hos mannen i viss mängd, men hur ska man på ett trovärdigt sätt kunna identifiera när det blir för mycket eller var en lagom nivå ligger?
   Min gissning är att samtliga hormonnivåer hamnar rätt om vi äter en kost som vi är anpassade för, men samtidigt vet jag att jag känner mig lite "kaxigare" efter att ha gått över till LCHF-kost.
   Det kan ju i sin tur bero på att jag blivit snyggare och starkare? 😉

Kommentera