Går det att medicinera en trasig själ hel igen?

När något är trasigt i kroppen tar du hand om de och går till läkare. Vad gör du när du är trött och det värker i hjärtat? Biter du ihop och räknar dagarna till semester? Du kanske öppnar kylskåpet, pillerburken, plånboken eller vinflaskan? Dämpar och dövar det som gör ont med lite choklad eller genom att shoppa en ny mobil.

Visst är det så att det gör ont att vara människa. Men för några gör det så ont att man tillslut inte orkar gå ur sängen eller kanske inte ens vill leva längre. Idag är det vanligare än för tio - tjugo år sedan att gå till läkaren med sin depression eller utmattning. Och läkaren gör det hen kan göra - sjukskriver och skriver ut medicin. Förhoppningsvis får den som har ont i själen även en remiss till en kurator. På vissa vårdcentraler får du gå högst tio gånger till en kurator, på den vårdcentralen jag arbetar som kurator och samtalsterapeut är det endast fem gånger.

Vad kan vi göra på fem gånger? De allra flesta gångerna önskade jag att Landstinget hade råd med minst trettio  samtal - då kanske jag kunde göra ett gott arbete. Då kanske vi kunde läka trasiga själar. Men visst kan vi göra mycket på fem timmar.

Om du är djupt deprimerad, om ångesten hindrar dig att leva ett normalt liv, om du har även andra psykiska symptom eller inte svarar på medicinen, då skriver kuratorn i samråd med läkaren en remiss till psykiatrin. Tyvärr är väntetiden dit ofta lång. Och många gånger vittnar besvikna patienter om att det enda som hände var att de fick ännu mer medicin.

Och vad är det för ett samhälle som medicinerar bort ont i själen? Precis som vi medicinerar bort välfärdssjukdomarna istället för att göra något åt orsaken till sjukdomen. Vad händer om du har tandvärk och bara dövar bort symptomen med Alvedon? Snart får du göra en rotfyllning.

Vad kan du själv göra när du har ont i själen? Var inte rädd för att söka hjälp! Det finns många duktiga psykologer, samtalsterapeuter och psykoterapeuter runt om i landet Och här är en lista med telefonnummer till professionella människor som arbetar med att stötta och vägleda.

Att även förebygga genom att tidigt ta hand om det som gör ont. Och genom en enkel formel - DARK, hittar du tillbaka till ditt gamla jag. Dagsljus – Aktivitet – Rörelse – Kost. Det handlar om små steg varje dag för att må lite bättre på sikt.

Dagsljuset, minst 20 minuter varje dag är nödvändigt för ditt välbefinnande.
Aktiviteter, att bryta ett mönster och göra det du tyckte om innan du blev nedstämd, hjälper till att locka fram glädjen.
Rörelse, du behöver inte prestera på gymmet eller i motionsspåret, men du behöver röra på dig. Gå, dansa, yoga, vad du tycker om, en stund varje dag.
Kost, ät tre bra mål mat om dagen och ge kroppen näring som byggstenar till att bygga upp ditt välbefinnande igen och hjälp till dig att stå emot känslosuget.  Och skippa sockret och alkoholen om du mår dåligt.

kortare

Att följa mina råd när du har tappat lust och ork kan kännas som att bestiga ett såpat berg, men den energiinvesteringen det tar kommer du snart att få igen. Kom ihåg att vara snäll mot dig själv och ta hand om det som värker istället för att döva och dämpa. Du förtjänar att må bra.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Går det att medicinera en trasig själ hel igen?

 1. Profilbild

  Ang. går det att medicinera en trasig själ, och det du tar upp om att den som behöver hjälp med att få samtal med kurator etc.
  Vill bara tillägga att kyrkan har personal som ställer upp som samtalsterapeut, OCH medmänniska,obegränsat antal gånger !
  Har själv en god vän som råkat ut för en livskris, hen har gått länge i samtal i församlingen/kyrkan hon tillhör !
  Den tjänsten är dessutom kostnadsfri !
  Ditt inlägg var annars mitt i prick, och mycket bra skrivet.
  Det du skriver gäller nog likväl många ensamma människor, som går hemma och är antingen långtidssjukskrivna, arbetslösa, deprimerade, eller bara ensamma. Du kanske inte längre har så många vänner i livet längre heller, eller anhöriga.
  Vet många i den situationen, och då börjar vandringen mt kylskåpet har jag märkt !!

Kommentera