Experimentera inte med glutenfri mat!

Jag förundras. Hur tänkte man då? Vari ligger experimentet? Vad är det som är så viktigt med gluten eller kosten gluten finns ?

Jag bestämde mig för att fråga Celiakiförbundets generalsekreterare Christina Ralsgård eftersom hon är en av de som tydligt går ut med denna varning.

Varför är det farligt att förebygga celiaki?

Christinas svar: "Att förebygga celiaki är inte farligt. Celiakiförbundet står bakom de kostråd som idag är uttalade när det gäller att förebygga celiaki. Vi talar då om de kostråd som ska följas av spädbarn som innebär en långsam introduktion av gluten."
Jag funderar då: Varför långsamt introducera något som många blir sjuka av och som kroppen uppenbarligen inte vill ha då man måste "vänja den".

Varför ska alla vi andra vänta på ATT bli sjuka?

Christinas svar: "Vårt svar är att alla människor inte kommer att bli sjuka av gluten. Man skulle kunna vända på argumentet och fråga: Varför ska alla äta glutenfritt för att 2 procent av befolkningen är glutenintoleranta och uppskattningsvis 6 procent överkänsliga mot gluten?"
Sant, jag håller med. Men betydligt fler än de två procent som får diagnos och de 6 procent som anses överkänsliga,  mår oerhört dåligt och att varna dessa för att på egen bevåg prova att må bra är väl en feltanke som heter duga.

”Vad i gluten är livsnödvändigt eller i alla fall viktigt för oss att äta?”

Christina svarar: "Protein är livsnödvändiga att äta. Gluten är en sammansättning av proteiner och är som många andra specifika proteiner inte livsnödvändiga att äta. Det går utmärkt att överleva utan gluten. Bland dem som lever strikt glutenfritt, på grund av glutenintolerans, finns dock många som tycker att det är krångligare att äta strikt glutenfritt än vanlig kost då det finns bröd i många miljöer där vi äter vår mat och maten blir lätt kontaminerad av brödsmulor och annat som innehåller gluten."

Nu förstår jag inte. Gick hennes varning om att inte experimentera med glutenfri kost ut på att det kan bli krångligt?

"Vad händer om du slutar på eget bevåg? Jo, din mage blir gladare. Ditt humör blir bättre. Din energi ökar. Ditt näringsupptag ökar. Ditt ryggonda kan bli bättre. Och vad är faran med detta? Förutom att läkemedelsindustrin får mindre att göra?"

Sista svaret har jag kortat ner så ni får bara en del av Christinas svar:
"Du frågar också vad som skulle kunna hända om man slutade med gluten på eget bevåg. Det första är att du försvårar en diagnos. Det finns många skäl till varför en diagnos är viktig."

Jag hade lovat mig själv att inte bli ironisk men jag kan inte låta bli. Vad är detta för svar? Att "experimentera med glutenfri kost" kan alltså innebära att det blir svårt att få diagnos? Är det syftet? Jag trodde i min enfald syftet var att må bra och slippa alla problem sammankopplade med gluten.

Diskussionen med Celiakiförbundet är inte slut här. Deras medlemstidning Bulletinen har lovat att ta upp ämnet.
Jag tog då chansen att lägga in våra barn och gluten i skolmaten. Tyvärr har jag inte hunnit få svar eller se tidningen, så jag vet inte hur det blir utformat. Men diskussionen finns nu i alla fall.

Mitt inlägg till Bulletinen var:

"Det som hade varit spännande att ta upp är alla barn som inte får en diagnos men som mår oerhört dåligt. Deras föräldrar tar bort gluten och de mår bra. MEN de tvingas äta gluten i skolan för man "ska inte experimentera med glutenfri kost själv". Konsekvenserna  av en sådant uttalande är katastrofala. Barn gråter av smärta och mammor är upprörda. Men barnen får inte glutenfritt i skolan för vi har gjort allt avhängigt en diagnos.
Bara den meningen gör mig arg och upprörd. Vadå "experimentera"? Att ge barn ett protein som skadar många och som inte är arteget är väl i så fall ett experiment. Bara tanken att barn ska vänjas vid detta borde uppröra. Barn har alltså en tarm som från början säger ifrån och vi ska då vänja den… Tänker vi inte lite fel här. Borde vi inte lyssna på kroppen i stället.

Vi i norden har bara ätit spannmål i 4000 år. Vi överlever utan!
Och alla länder som aldrig äter spannmål, hur klarar de sig?

Nej, vi är lite väl påverkade av bröd, bak och mjölindustrin. Vi har blivit ett mack-land som försvarar mjöl och gluten med näbbar och klor.

Var är den vetenskapliga grunden för att vi BÖR äta mjöl och gluten? Det hade varit kul att vända på begreppen.

Finns det vetenskap bakom att det är en fördel att äta gluten, att kunna äta gluten och att vi bör vänja våra barns tarmar vid detta?

Är det svårt att äta glutenfritt? Nej, inte det minsta. Både ISO och LCHF är naturligt glutenfria alternativ."

Vi får se vad som händer. Men vi behöver vara fler. Besök Naturlig Mat i Skolan och anmäl dig till Nyhetsbrevet. Ju fler vi är som engagerar oss desto snabbare slipper vi gluten i skolmaten.

Det mest intressanta är att när föräldrar beslutar sig för att ta bort naturlig kost som animaliska proteiner (fisk, skaldjur, ägg, kött och kyckling) och göra barnen till vegetarianer, då är det helt okej. Men vill vi ta bort mackor och pasta, ja då är det verkligen att "experimentera med barn".

Det är nästan humor.

Anna Hallén

Print Friendly, PDF & Email

22 thoughts on “Experimentera inte med glutenfri mat!

   1. Profilbild

    Marinella

    Hej !
    Jag skulle vilja tipsa om en helt underbar blogg som har gett mig väldigt mkt hjälp på min väg mot ett friskare liv utan gluten och mejeriprodukter. Två underbara människor som delar med sig generöst av sitt liv/tankar och recept !
    undervarttak.blogspot.se
    De har så mycket att ge !
    / Marinella

 1. Profilbild

  Tyvärr handlar detta om att Celiakiförbundet för allt i världen inte vill ha en bredare diskussion om gluten och dess negativa hälsoeffekter för en stor del av befolkningen. Istället vill de slå vakt om de egna medlemmarnas intressen med en riktig celiakidiagnos (ca 2 % av befolkningen).

  I dagsläget får barn upp till 16 år vissa glutenfria livsmedel på recept och därmed subventionerat. Celiakiförbundet driver frågan om att även vuxna ska få någon sorts subvention/bidrag för att de har merkostnader då glutenfria produkter som bröd och pasta är dyrare. Om det visar sig att en stor del av befolkningen har problem med gluten blir sådana krav politiskt omöjliga att driva.

   1. Profilbild

    Nej, precis men Celiakiförbundet har fått för sig att om de inte kan äta vanligt bröd och pasta så måste de få något substitut (som oftast innehåller ännu mer snabba kolhydrater än originalet). Tillgången till bröd och pasta eller substitut för dessa har i deras värld blivit någon form av mänsklig rättighet att konsumera.

    Tipsar om denna länk där glutenproblematiken belyses av 29 experter. http://theglutensummit.com/registration/

 2. Profilbild

  Efter att ha varit i stort sett glutenfri i drygt fyra år på lchf så var jag bortbjuden och åt bulgur i lördags. Helt tanklöst la jag upp på tallriken, möjligen så registrerade ryggmärgen att "kolhydraterna från lite ris kan jag ta idag". Vred mig i magplågor på passagerarsätet i bilen hem och googlade i smartphonen "bulgur består av durumvete med extra mycket glutenprotein..." Nä, man får allt akta sig för att experimentera med gluten...

 3. Profilbild

  Maria

  Hej
  Jag är gravid och har funderat över detta med introduktion av gluten till spädbarn. Det står i böcker och broschyrer att man ska introducera gluten långsamt i små doser när barnet är 4-6 månader, under skydd av amning. Själva har vi börjat äta mycket lchf/paleo hemma och jag vill helst inte introducera gluten om det nu inte är bra. De känns liksom onödigt att ge barnet gröt bara för att när vi inte ens äter det själva längre. MEN det står liksom ingenstans om huruvida jag kommer öka risken för mitt barn att utveckla celiaki (men det är ju känslan man får) om jag inte låter den äta gluten förrän den börjar dagis. Så det är ju lite jobbigt eftersom det är det sista man vill. Så vad är din, och även er andras, syn på det? Ska man vänta med introduktionen så länge som möjligt eller ska man följa råden i böckerna och broschyrerna?

  1. Profilbild

   Maria, det där har jag också funderat mycket på. Nu har jag ingen bebis på G, men om... Jag har läst vad Jonas Bergqvist skrivit (http://www.jonasbergqvist.se/blogg/2013/10/9/varfor-gor-gluten-oss-sjuka-diskussion-om-barn-amning-och-glutenintroduktion/) och tänker att det kanske är rätt? Men det vore intressant att höra vad Anna själv tycker?

   Borde man helt utesluta det? Eller ändå introducera det långsamt för att inte få stora problem i framtiden, för att leva HELT glutenfritt är inte så lätt!

   1. Profilbild

    Maria

    Tack Angelica.
    Har nu läst länken du gav. Intressant. Nä som sagt att leva helt glutenfritt blir ju svårt i detta samhälle. Och ersättningsprodukterna för glutenintoleranta är ju inte alltid så himla bra heller. Så man vill ju verkligen minimera risken så mycket man kan men vetenskapen verkar snårig. Så det lutar väl åt att följa råden att introducera små smakportioner då och då. Men massa gröt och välling varje dag kommer inte på fråga. Sen blir det ju tyvärr dagis och skola som man inte har nån kontroll över. Man får hoppas man hittar, och får plats på, nån med hyfsad mat iaf. Eller har vi tur kanske man om några år kan få lchf/paleo i skola och på dagis likaväl som man kan få vegetarisk mat eller religionsbaserad specialkost 🙂

  2. Profilbild

   Alla föräldrar får ta sitt beslut gällande sina barn. Jag blir bara fundersam när man ska vänja barn vid något som deras tarm uppenbart motsätter sig. Och att man ska vänja de vid något som kan ge stora skador.

   Borde inte något sådant i stället helt uteslutas?

   Men, det är mina tankar.

 4. Profilbild

  Erik

  Mitt i prick Anna!

  Många i min närhet vittnar om problem med skolan tex. Som sagt, att vara vegan är inga problem, att ha religiösa motiv för diet är inga problem, men att ha numera välgrundade hälso- och näringsmässiga skäl går inte.

  Jag tänker att eftersom gliadinet i gluten ger upphov till exorfiner, opioider, ämnen med samma effekt som morfin, som binder till vår morfinreceptor och ger oss diverse störningar av vår mentala funktion, humörsvängningar, maniskhet, brödberoende, abstinens, överätning, så skulle jag inte tveka att argumentera för att jag inte vill att mitt barn ska äta "knark". David Perlmutter skriver i sin nyutkomna bok Grain Brain, sidan 90, "Gluten is our generation's tobacco. Gluten sensitivity is far more prevalent than we realize- potentially harming all of us to some degree without us knowing it ..". Boken Brödberoende av William Davis hör ju också till anti-gluten biblioteket. Båda böckern har gott om referenser till forskning. Här nedan två länkar till forskning med ett antal år på nacken kring detta med opioid-effekt, detta är inget nytt, att inget har gjorts är för mig obegripligt.

  Varför tillämpar myndigheterna inte försiktighetsprincipen och varnar för gluten. Forskningen och statistiken är tillräcklig för varning, en tillräckligt stor andel av befolkningen riskerar skada - läs böckerna och häpna över all skada som bevisligen orsakas av glutenprodukter. Vem tar ansvar?

  Enligt pressen för någon vecka sedan har celiaki i Sverige öka 5 gånger sedan 90-talet. Främst bland äldre barn. Celiaki är gravt underdiagostiserat stod det också. Man förstår inte varför. Och vet inte vad man ska göra. Hur svårt kan det vara. Man ska varna för gluten, allmänt.

  Det finns inga hälsoskäl att äta glutenprodukter, man måste ha fyra magar och en fermenteringsfabrik inbygd för att få ut något eftersom fytinsyra låser näringsämnena.

  I böckerna berättar författarna hur vetet numera har 42 kromosomer (dvärgvete framtaget för att ge maximala skördar till lägst kostnad) jämfört med 14 kromosomer för 50 år sedan. Männsikan har genom hybridisering åstadkommit detta. Biologiskt kan det inte anses vara samma växt längre. I de designade sädesslagen hittar man proteiner som inte fanns hos moderplantan och inte hos faderplantan, de har uppståt spontant i och med hybridiseringen. Hur ska kroppen klara av att hantera dessa. På bara 50 år har detta skett. Det är som uppdateringar av dataprogrammen; vete 5.0; vete 5.1; vete 5.2 osv, varje år något nytt fram laboratoriet.
  Också skrämmande att läsa celakiförbundets inställning.

  Stå på er, vägra gluten. Man ska inte behöva testa sig, särskilt inte som de tester som vården erbjuder har uppåt 50% felmarginal så är det ju helt meningslöst. Det finns nya tester i USA cyrex array 3 och 4 tex som ska vara väldigt tillförlitliga men sm inte finns att tillgå här. En av de främsta forskarna på gluten Alessi Fasano har i en rapport lagt fram att ämnet zonulin utgör en biomarkör för glutenintolerans. Zonulin kan frammanas av några bakterier och av gliadinet i gluten och när det triggas i tarmen öppnar den tarmväggen så att ämnen kan ta sig igenom blod/tarmbarriären, diverse ämnen som finns i tarmen tar sig igenom och kroppen svara med immunförvaret på alla främmande ämnen och vi får inflammation. Cyrex labs har en liten film som visar. http://www.youtube.com/watch?v=5zlJ8CztFO8

  Jag lever på eget bevåg glutenfritt sedan april i år då jag läste Brödberoende. Numera också hela min familj och snart större delen av bekantskapskretsen. Jag har aldrig blivit testad och trots problem i hela livet har ingen läkare förslagit gluten. Nu mår jag så bra, en befrielse. Det är inte alls svårt tycker jag.

  Lycka till.

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/372181
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6099562

 5. Profilbild

  HelenaB

  Ingen lätt fråga. Man får kanske även titta lite på hur det ser ut i familjen med allergier o ta med det ta i beräkningen. Jag har med lchf blivit van att må bra i magen att jag noterar när jag äter lite mycket gluten att magen inte mår så bra. Detta tillstånd var ju normalt tidigare.... men då fattade jag inte att vad som var det största problemet. I mitt fall har jag alltså inte mer glutenkänslig.

 6. Profilbild

  Erik

  Hej igen
  Jennifer vad menar du med att du utvecklat glutenallergi genom LCHF ? Vid strikt LCHF äter man rimligen inga glutenprodukter. När jag började med LCHF för 4 år sedan hade jag inte en tanke på att jag var glutenintolerant. Det var först när jag efter 2 år med strikt LCHF gick över till liberal LCHF och tillät mig äta lite kolhydrater inkl glutenprodukter som jag fick stora problem och insåg först när jag läst Brödberoende vad det var frågan om. Teorin är att kroppen lär sig genom alla år man äter gluten (i mitt fall 42 år) att bortse från den ständiga smärtan och obehaget som blir normaltillstånd och det är först när man går av gluten och lever glutenfritt som kroppen får chans att reparera och snart kommer kroppen i ett "riktigt" normaltillstånd och mår bra utan smärta och obehag. Om man därefter går på gluten igen reagerar kroppen precis som den ska och signalerar smärta och obehag - precis som den antagligen gjorde när jag för snart 50 år sedan fick välling och hade kolik och exzem och massa annat.

  När jag gick på gluten igen fick jag stora magproblem och ledproblem i fingrar och armbågar. Fingrarna var tex helt stela när jag vaknade på morgonen och stod rakt ut, utspärrade, och jag kunde inte knyta händerna. jag fick krulla ihop fingrarna genom att rulla in dem mot kroppen.

  Sedan april är jag glutenfri och har inga ledproblem och inga magproblem. Det tog bara ca 50 år att förstå det, nu hoppas jag bara att de permanenta skador som glutenet orsakat i min kropp, jag har ingen aning om var och hur illa, ska kunna läka och i vart fall inte leda till någon värre sjukdom. Jag håller tummarna och det gör inte ont när jag gör det.

  En sista sak. Vad gäller mat i skolan. Jag har sett någonstans att man fyller i formulär för vad barnen får och inte får äta. Och en av rutorna ska vara "etiska skäl". Jag antar att vegetarianerna kryssar i detta.

  För mig är det ett etiskt och moraliskt skäl att mina barn inte ska äta produkter som orsakar narkotisk påverkan. Det är etik och moral om nåt.

  1. Profilbild

   Jätteintressant Erik - tack! det jag funderar på ändå, är om man ändå inte kan utveckla en allergi: Jag har ätit väldigt strikt glutenfritt lchf flera år men bestämde att när någon fyller år i familjen så äter jag vanlig sockerkakstårta (= 4 ggr/år). Detta funkade något år, men sen märkte jag mer och mer att jag riktigt KÄNDE tarmarna arbeta. Jag vidhöll dock till allt och alla att jag inte var glutenallergisk. Sen, mitt klantarsle, åt jag 3 skivor vanligt bröd på julafton. Efter det hade jag enorma magsmärtor och feber i 2-3 dagar. Det har jag tolkat att genom att i princip inte ätit gluten, att jag har utvecklat en glutenallergi - av att inte äta gluten? Jag menar förut fick jag ju aldrig sådana smärtor eller feber när jag tog en macka? Jag bryr mig egentligen inte, vill ju inte ha gluten i mig, men bara intressant att lära mig mer.

 7. Profilbild

  Jennifer L Herstek

  Tack for era upplysningar och fragor, Anna och Erik. Jag visste inte att det är skillnad pa glutenintolerans och veteallergi. Ska forsoka ta reda pa mer om detta sa kanske jag forstar vad det är som just jag har. Har nagra tips pa artiklar? Erik, min erfarenhet är precis som din att jag levde glutenfritt pa LCHF, och sedan när jag plotsligt fick fôr mig att äta gluten sa reagerade magen. Jag provade tva ganger till, man vill ju faktiskt veta om det bara var en engangsfôreteelse eller om det är sa att jag nu maste undvika gluten. Och det var likadant igen: magsmärtor, hemska kramper, och diarré. Sa jag drog slutsatsen att jag inte tal gluten längre, oavsett vad man nu ska kalla det.

  Men det där med Celiakifôrbundet är ju hogeligen intressant... har inte tänkt pa att det naturligtvis finns en ekonomisk sida av det hela, med tanke pa bidragen for att ersättningsprodukterna.

Kommentera