“Det finns ju på nätet…”

Man undrar över något. Kan vara vad som helst egentligen. Man ”googlar” det och letar information på nätet. Känner ni igen er? Allt finns ju där ute för oss att hitta. Det är bara det att det finns där osorterat, ostrukturerat, du vet inte vem källan är, om personen/personerna som informerar är partiska/betalda av någon. Eller om det är det vanliga människor som ”tror/tycker” saker. Eller sådana som kallar sig experter, är de experter…?

Man ställer frågor rakt ut i cyber-rymden på olika forum utan att ha en aning om vem/vilka som svarar och vad de har för

DSC_0923kompetens inom området eller vad de är för personer, så accepterar man svaren som sanning i många fall.

Skulle du ställa dig på ett torg och fråga alla som passerade vad de t ex trodde om hälsa och kost och olika dieter? Och vems svar skulle du ta som sanning? Och hur mycket tid har du för att analysera detta? Att värdera och bedöma alla olika svar du får tar enorm tid.

Om jag som nu är gravid börjar ”googla” saker som har med graviditet att göra så spårar det snabbt ur… Jag tror att varenda sjukdom eller fysiskt och psykiskt symtom finns i kombination med ordet ”gravid”. Och om jag som nyblivet intresserad av LCHF börjar googla så hittar jag också just precis allt. Hur gör man? Hur gör man inte? Allt finns ju där. Det gäller bara att du sorterar. Och sorterar rätt. Jag sitter ofta med kunder i min kostrådgivning som att säger ”jag har läst någonstans …” och sen kan precis vad som helst komma. Att man kan äta hur mycket nötter som helst med LCHF. Att man inte kan äta några mejeriprodukter. Att frukt är helt förbjudet. Att man kan dricka hur mycket vin man vill. Och äta mörk choklad. Och att light-läsk är LCHF för att det inte innehåller några kalorier. För att man har tagit till sig det man vill. Och det man kanske tror.

Jag vill här slå ett slag för att man spar värdefull tid och massor av energi och söker upp en kostrådgivare när man vill ha hjälp i kostfrågor. Vi hjälper er och vi ”sköter googlandet” åt er. Vi jobbar med våra kunder/klienter utifrån dess individuella situation. Vi kan inte alltid plocka fram mirakellösningar, och ibland finns inga mirakellösningar. Men vi kan ge bra guidning och vägledning i att hitta svaren. Vi har utbildning, erfarenhet och ett nätverk vi arbetar med.

Har ni tänkt på en annan sak? Att ”alla recept” finns på nätet också. Det innebär att proffskockarnas recept blandas med recept från ”Anna i Sundsvall” (inget fel med det) där man själv måste värdera och bedöma vad man tror blir bra. Här vill jag säga: Köp fina kokböcker! Bläddra i dem mörka höstkvällar. Planera. Sätt små lappar på de sidorna med extra goda recept. Hitta dina favoritförfattare och njut av din kokbok som en lyx i vardagen.

Just nu njuter jag själv av Edvard Bloms ”Allting gott och alldeles för mycket”. Ingenting som ”finns på nätet” kan ersätta en bok med sådan matglädje!

 

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Anlita en kostrådgivare! den av .
Profilbild

Om Veronica Aderö

Veronica Aderö är kostrådgivare i Stockholm med stort intresse för hälsa, naturlig kost och enkel matlagning som fungerar i folks vardag. Hon erbjuder kurser, föreläsningar och enskild kostrådgivning i olika former som anpassas efter önskemål. Under vintern -2013 kommer en bebis så det är nu en hel del fokus på graviditet, kost, och näring, samt kommer framöver att bli fokus på barn och kost generellt. Veronica driver en välbesökt blogg som heter Kostvägen.

8 thoughts on ““Det finns ju på nätet…”

 1. Profilbild

  Bra inlägg Veronica. Gjorde själv precis det misstaget i våras när jag var väldigt sjuk. Googlandet ledde mig helt fel. Vi som har ett kritiskt tänkande o värdefulla nätverk oss emellan där vi kan rådfråga varann vid knepiga klientfall. Ett oerhört mervärde för alla klienter. Nätet svämmar över av missförstånd o tyckanden.

 2. Profilbild

  Ja vi är visst funtade så vi människor att vi suger åt oss information på det mest ologiska sätt. Före-google så trodde vi på löpsedlar och det vi hörde i kafferummet (och det gör vi ju även nu), medan fakta från de som verkligen kan inte kommer fram i bruset, eller ifrågasätts. Någon som kan förklara det?

 3. Profilbild

  Jag som utbildad bibliotekarie kan säga att nej, folk i allmänhet har inte förmågan att sålla sanning från hittepå och sälja-lösnummer-löpsedlar. Man blir mörkrädd ibland. Grejen med att allt finns på nätet gör ju att vilken åsikt du än har personligen så kan du finna stöd för den. Och hittar du stöd för något som du själv håller med om så är det inte alltid så himla viktigt med det där med källkritik...

 4. Profilbild

  dufva

  Med alla sina brister är ändå nätet en enorm källa till upplysning
  Utan nätet hade vi troligen inte ens haft en Lchf-rörelse utan hade tvingats lita på vad våra myndigheter tycker vi ska tro om kost och hälsa

  Då hade vi troligen dom flesta av oss även idag käkat fettsnålt och litat blint på livsmedelsverket och förstås fortsatt varit feta och sjuka 🙂

  Det är i deras korridorer det verkliga mörkret står att finna

  Källkritiskt tänkande är viktigt och de flesta åker nog på ett par nitar i början när man letar "sanningar" på nätet

  Efter hand blir man (om man är en genuin sanningssökare) vanligen ganska "streetsmart" och lär sig sålla agnarna från vetet

  Om man behöver guidning eller inte när man "simmar" i internets kanaler är nog en smaksak och beror på hur mycket tid man är villig att lägga på frågan man studerar

Kommentera