Behöver barn äta kolhydrater?

Svar ja. Eller kolhydrater är inte essentiellt så svaret skulle kunna vara nej, men det vore oerhört dumt att välja bort dem eftersom kroppen behöver glukos. Vår kropp behöver blodsocker.

Visst kan hjärna kompensera till viss del med ketonkroppar, men inte fullt ut. Den behöver en viss mängd glukos.

Och visst kan musklerna och våra celler använda fettförbränningen. Men den startar bara upp genom ett ämne som heter Pyruvat. Och detta ämne får kroppen från glukos, bara från glukos .

Behöver barn äta extra mycket kolhydrater?
Kan de bara växa med hjälp av insulin?
Skapar kroppen bara IGF-1 och andra tillväxtfaktorer när vi äter kolhydrater?

Nja, här gäller det att behålla balansen. Först kan vi konstatera att inuiterna som äter extremt lite kolhydrater inte har problem med sina barns tillväxt. Så det kan vi nog utesluta som en risk.

Men vi är inte inuiter, vi (många av oss) har våra rötter här i norden. Och det som är viktigast av allt, vi inom lågkolhydratkosten äter kolhydrater. LCHF betyder Low Carb, High Fat. Alltså mindre eller lågt intag i förhållande till normen som är tallriksmodellen. Och mer eller högre nivå av fett än normen.

Det betyder inte en fanatisk kost på inga kolhydrater med bara fett.

Tillväxthormonerna stimuleras av proteiner. Vi äter och ger våra barn naturliga proteiner i naturlig mängd. LCHF är ingen högproteindiet.

Barnen får kolhydrater från grönsaker, rotfrukter, nötter och mejeriprodukter.

Nästa tanke är, hur långa vill vi att våra barn ska bli? Är det okey att vara 165-170 cm? Eller ska alla vara över 180 cm idag? Vi blir längre och längre och fler och fler får problem med att ha tillräckligt stark bålstabilitet för att orka hålla denna långa ryggrad och ändå är vi oroliga för att våra barn inte skulle bli så långa om vi tar bort macka och pasta.

Barn växer inte hälsosamt på macka och pasta. De växer på mat som fisk, kött, nötter och grönsaker.

NCHF på barn? Alltså noll kolhydrater.
Nej, nu reagerar jag också. Vad skulle vara anledningen att ge barn en form av kost som vi människor aldrig har ätit under vår tid på jorden? Det måste vara en feltanke. Och utan kolhydrater är det svårt eller omöjligt att få i sig tillräckligt av vitamin C, folsyra och även vissa mineraler.

Tallriksmodellen på barn? Alltså gluten, fullkorn, margariner och tillsatser.
Nej, nu reagerar jag skarpt. Vad skulle anledningen vara att överdosera stärkelse och samtidigt ge barnen en kost som vi aldrig har ätit under vår tid på jorden? Det måste också vara en feltanke. Med all denna nya mat och överdosering är det svårt eller omöjligt att hålla kroppens funktioner hela under en livstid.

Vad är vi designade för att äta?

Staffan Lindeberg och Göran Burenhult skriver följande i
SvD opinion/Brännpunkt 10 augusti 2013

” Varför matar inte djurskötarna på zoo sälarna med gräddbakelser? Varför får inte girafferna falukorv – eller tigrarna pizza? Jo, därför att alla djurskötare, zoologer och evolutionsbiologer i världen vet att dessa djur under årmiljoner utvecklat sin matsmältningsapparat och ämnesomsättning till den typ av föda som var tillgänglig i deras ursprungliga miljö. Varför tänker inte dietister likadant?

Tänk efter. När du sväljer en tugga är ditt matsmältningssystem och din ämnesomsättning i princip den samma som hos en människa för 100 000 år sedan. De enzymer och receptorer som tar hand om maten är desamma. Om du då äter något som detta system inte är anpassat till, vad händer då? Förr eller senare kan det bli problem. Det mesta vi äter idag har aldrig varit basföda under människans evolution fram till de gemensamma förfäderna till jordens nu levande befolkningar. Omkring 80 procent av västvärldens födointag idag är artfrämmande för människan. Varför är detta inte intressant för kostforskarna?”

Jag tycker att dessa rader sammanfattar frågan ”Vad är vi designade för att äta?” både kortfattat och glasklart. Och varför skulle våra barn inte få möjligheten att äta samma nyttiga mat som vi vuxna?

Anna Hallén

 

Print Friendly, PDF & Email

18 thoughts on “Behöver barn äta kolhydrater?

 1. Profilbild

  Jessica Bengtsson

  Många föräldrar kanske inte ser det som ett alternativ att ta bort pasta och ris för då blir det liksom ingenting kvar på tallriken! Mina barn, 2,5 och 4,5 år, äter dock gladeligen i stort sett alla grönsaker vi serverar så för våran del ser vi inget problem. Skulle jag nån gång dock servera ris till är det riset som går åt först! Känns som nån slags överlevnadsinstinkt hos dem att äta de snabba kolhydraterna först som ju var brist på i naturen! Den stora har dock svårt att äta tillräckligt med lagad mat (han gillar inte såser och feta saker) så han blir nästan alltid sugen elller hungrig 1-2 timmar efter och då kan det vara svårt att ge honom ägg eller yoghurt eller ost eller nåt annat mättande och nyttigt. Så småätande och mellanmålsval är knepigt i vår familj (äppelskivor med jordnötssmör är iofs poppis!).

 2. Profilbild

  Madde01

  Jag tycker att det är skönt att mina barn är 10 o 12 år.
  Tycker inte att jag gjorde annat än att serverade mat när de var små.
  Mellanmål o fruktstunder hela tiden, man skulle ju äta det...

  Numera äter vi 3 ggr/dag om de inte tränar, för då äter de 4 ggr.
  Sonen väljer oftast bort potatisen (ja, de äter potatis) och äter ägg istället.
  Serverar mkt vitkål, blomkål o gul paprika till måltiderna.

 3. Profilbild

  Per

  Att vi bara är anpassade att äta sånt som vi ätit under väldigt lång tid är jag lite tveksam till, samtidigt finns det massa naturliga saker som funnits under väldigt lång tid som inte är bra att äta. Det är väl artfrämmande att köra bil, surfa på internet, flyga flygplan också men det kan vi göra fast vi inte gjort det mer än under väldigt kort tid i historien.

  1. Profilbild

   Per: Var skulle enzymerna komma från som kan klara av ny mat?
   Och hur långs kan kroppen klara av att gå för att kompensera överdoser?

   Ett exempel vi tydligt ser idag är att överdos av omega 6 och underskott av omega 3 ger allvarliga problem. Så där fanns en gräns för kroppens möjlighet till kompensation.

   Ett annat exempel är att vi lyckats överdosera kolhydraterna till den mängd att barn idag får åldersdiabetes. Även där fanns en naturlig gränsa för vad kroppen kan hantera.

 4. Profilbild

  Martin

  Att kroppen behöver glukos betyder inte att man måste äta kolhydrater.

  Kroppen tillverkar själv den glukos som den behöver. Det är precis det som det betyder att kolhydrater inte är essentiella.

  Det gäller att hålla koll på begreppen. Glukos i blodet är inte samma sak som kolhydrater i kosten.

  Precis på samma sätt som kroppen behöver blod, men vi behöver inte äta blod.

  Tar barn skada av att äta en liten mängd kolhydrater? Nej. Behöver de äta dem. Nej.

  1. Profilbild

   Martin:

   Med den logiken så behöver vi inte heller äta mättat fett då detta inte är essentiellt.

   Och ja, kroppen kan genom glukoneogenesen bygga glukos. Helt korrekt. Är det kroppens ultimata val? Eller en lösning vid brist? Det betyder att vi måste bygga dem från proteiner… (Aminosyror)

   Har vi under evolutionen undvikit naturliga kolhydrater? Så även om det inte är essentiellt betyder det inte att det är optimalt att hoppa över.

   Och av vilken anledning skulle vi ta bort naturliga kolhydrater från någon? Hur får de i sig vitamin C då?

   Så visst gäller det att hålla i sär begreppen. Men är det meningen att vi ska undvika allt som inte är essentiellt?

   Har vi inte då glömt vårt ursprung och skapat en ny metod?

   1. Profilbild

    Martin

    Men du kan inte i ena andetaget säga att något inte är essentiellt och i andra andetaget säga att vi behöver det.

    Definitionen på essentiellt är nämligen just att vi behöver tillföra det till kroppen.

    Det var det enda jag menade med min kommentar. Själv äter jag en del kolhydrater och kommer också att ge grönsaker och annat till mina barn, om inte annat för att det är så gott, så jag har definitivt inte något problem med det. Det jag har problem med är när man både säger det ena och det andra.

    Vad gäller mättat fett så vet jag inte om det är essentiellt eller inte, men något måste man äta. Om man inte äter kolhydrater och inte äter fett så får man inte i sig någon energi.

    Och energi är definitivt essentiellt 🙂

    Vad gäller kolhydrater evolutionärt så är det säkert så att vi har ätit en viss mängd kolhydrater och bröstmjölk innehåller också kolhydrater i form av laktos, vilket är ett tecken på att åtminstone vissa kolhydrater är en del av en naturlig kost.

    Det man med säkerhet kan säga är att vi evolutionärt har ätit väldigt mycket olika kost och vårt system är anpassad för en stor variation.

    Vad gäller vitamin C så är det oklart hur mycket vitamin C man behöver om man inte äter stora mängder kolhydrater. Det finns gott om andra antioxidanter. Det finns en anledning till att vi inte har förmågan att producera C-vitamin själva, vilket de flesta andra däggdjur har. Och jag tror inte ett ögonblick på att det är en slump att vi inte kan det.

    1. Profilbild

     Nu måste jag retas lite. hoppas du läser det med glimten i ögat…

     Jag kan inte säga att något inte är essentiellt och sen säga att vi behöver det… men du får säga att mättat fett är något man måste man äta - för något måste man ju äta 😉

     Varför inte lite av båda - som inte något är essentiell. För något måste man ju äta. Varför det ena på bekostnad av det andra? När båda tillhör vår naturliga artegna kost.

     Har vi koll på alla fytokemikalier, som trots namnet, verkar vara oerhört viktiga för vårt upptag av många vitaminer och mineraler. Vad händer när vi utesluter dessa ur vår kost?

     Antioxidantparadoxen tittar närmare på detta fenomen.

     Det är hopplöst att få fram nyanser i text. Du har helt rätt i sak att Kh inte är något vi behöver äta. Men du behöver det som finns i livsmedel som innehåller kolhydrater. Ex vitamin C.

     C vitmin äter du inte bara för antioxidanternas skull. Du behöver dem som kofaktor till en massa processer i kroppen. Exempelvis till dina antikroppar samt när enzymerna ska bygga serotonin och dopamin.

     Jag tycker också att det är intressant att vi tror att det bara är glykos som är oxidation. Vad med vår andning, stress, miljöpåverkan, härskning av fett mm?

     Sist gällande vitamin C. Allt som är essentiellt kan vi inte producera själv. Det är ju det som essentiellt betyder. Utan dessa så dör vi. Det betyder att vi måste äta det. Det betyder inte att kroppen inte vill ha eller inte behöver ämnet.

     Att vi inte kan bygga ett ämne själv betyder inte att vi därför inte behöver det.

     Tänk om vi använde den logiken för allt essentiellt… då vore vi sjuka snabbt och döda ett tag senare. 😉

 5. Profilbild

  Nej, detta var inte så välskrivet... Kroppen behöver kolsyra, vad menas? Glukos tillverkar kroppen själv. Det var mycket som blev tokigt här. Rasbiologin (vi är inte inuiter) skevar rejält. Herregud, blanda inte in ursprung i en sån här allmänt hållen text.

  1. Profilbild

   Ha ha ha. Jag måste ha missat när självrättningsprogrammet har ändrat något. Ska se var kolsyran kommer från 🙂

   Japp, kroppen tillverkar glykos själv. Helt korrekt. Glukoneogenesen. Men varför har vi i alla tider ätit en viss mängd kolhydrater? Kan det vara för att spara på aminosyrorna som främst används vid glukoneogenesen?

   Ska vi verkligen använda en kossa till att bygga glykos när det finns vitkål och broccoli? Varför?

   Rasbiologin är oerhört viktig. Det visar på vår tålighet för olika saker. Vår anpassning. Stor skillnad på många olika saker beroende på ditt urspring.

 6. Profilbild

  Karin20

  Det ska naturligtvis stå folsyra och inte kolsyra. "Ordförvrängningsprogrammet"i datorn spelar ofta spratt med oss!

  Sen tror jag på det här. Bröstmjölken innehåller kolhydrater, för tillväxt. När vi växt färdigt, växer vi på bredden med kolhydrater. Sen finns det bra och dåliga kolhydrater, tomma eller med innehåll. Bra innehåll.

  Även Ann Fernholm skriver om detta
  http://ettsotareblod.se/alla-har-glomt-barnen-vem-tar-ansvar-for-dem/

  1. Profilbild

   Karin20: Tack!
   Ha ha ha, gillar ditt namn ”Ordförvrängningsprogrammet”. Ska genast fixa detta.

   Tack för att du valde att läsa rätt. Uppskattas.

   Växtdelar har varit en del av vår naturliga kost i årtusenden. Jag har svårt att tro att de nu skulle vara helt onödigt för oss. Det blir lika dumt att slå pendeln åt det hållet som att bli livrädd för naturligt mättat fett och helt undvika det.. som vi gjorde för 10-15 år sen.

 7. Profilbild

  Kolhydrater ÄR inte essentiellt. Det är vi alla med full tydlighet överens om.

  Det betyder inte att vi inte ska äta kolhydrater.

  Vari skulle fördelarna finnas om vi tar bort dem från vår kost?
  Av vad bygger kroppen glukos genom glukoneogenesen? Är det en fördel?
  Var ska barn få vitamin C från?
  Vad ska tjocktarmsbakterierna äta om vi tar bort alla mjuka fibrer?
  När blev naturliga grönsaker något som bör väljas bort?

  Har vi gått från vettskrämd till kolhydrtskrämd?
  Var är vår evolutionära balans?

 8. Profilbild

  Magnus

  Det skrivs gång på gång att kolhydrater förvisso inte är essentiellt, men att vi behöver äta det för att få i oss vitamin C. För det första är jag helt övertygad om, att även om inte kolhydrater är essentiellt, är det helt ok att äta begränsad mängd av vissa typer av kolhydrater. Vi behöver alltså inte alls välja bort naturliga ovanjordsgrönsaker. Men samtidigt behöver vi inte äta dem för kolhydraternas skull. För det andra... vitamin C finns även i animalisk kost, såsom lever och njure. Dessutom minskar behovet av vitamin C av en kost med lite kolhydrater.

  Så... ursprungsfrågan var Behöver barn äta kolhydrater? Jag tycker svaret på den frågan istället borde vara Nej... men att en begränsad mängd av naturliga ovanjordsgrönsaker, och säkert lite rotsaker, gärna kan ingå i en bra kost för både vuxna och barn.

 9. Profilbild

  Zee

  Barn behöver inte äta potatis/ris/mjölmat/socker för att få i sig kolhydrater.

  Man får i sig mer än nog med kolhydrater från grönsaker (en del grönsaker är tom lite mycke kolhydrater i ex majs), mejeriprodukter (ex mjölk får man tom lov att ta det lite lugnt med som vuxen iaf så att det inte blir för mycket kolydrater) och bär.

Kommentera