Är vitlöken i jorden än?

vitlök2

Mitt första möte med vitlöken var nog inte förrän jag började plugga i Lund och korridorköket alltid befann sig som i en dimma av tung vitlöksdoft. Det var ungt, trendigt och snudd på revolutionerande att i början på 80-talet pressa i alldeles för mycket vitlök i allting. Och vitlöksflätorna hängde i varje kök som ett mysigt inslag i inredningen. Idag använder vi vitlöken lite mer sansat, ofta i köttfärssås och i marinader. Och så till den goda aiolin såklart. Sedan kom chilifrukterna och tog över den trendiga rollen och hamnade i var varannan maträtt vare sig det passade eller inte.

Att odla egen vitlök är ganska enkelt. Det svåraste är nästan att komma ihåg att det ska göras i oktober eller november innan det är risk att tjälen går i jorden. Man brukar rekommendera riktigt utsäde, d v s du går till plantskolan och köper vitlöken du ska sätta, så du får en härdig och frisk sort. Det är inte alls säkert att vitlöken som ligger i mataffären fungerar att odla på där du bor. Dela den i klyftor och sätt dem en och en i bra jord i grönsakslandet. De ska ner ganska djupt, kanske 6-8 cm, så de inte fryser när vintern kommer. När det börjar bli vår ser man dem förhoppningsvis spira i fina rader! Så fort de börjar komma upp en bit är det dags att gödsla ordentligt, gärna med hönsgödsel. Vitlöken kräver också en hel del vattning under våren när den ska börja växa till sig. Om man satt riktigt många klyftor går det bra att skörda lite lök redan under sommaren. Då har den inte hunnit klyfta sig och är mycket mildare i smaken. Se i så fall till att ta upp varannan lök så det blir extra plats över för de som ska växa ett par månader till. Annars är det dags för skörd av helt färdiga vitlökar när det börjar bli höst nästa år. Så ut i helgen, stick fingrarna i den livgivande jorden och sätt lite vitlök!

Och om du inte har något grönsaksland? Prova att sätta några vitlöksklyftor i krukor med jord i fönsterkarmen, och då går det bra med den i mataffären. De måste stå ljust och vattnas lagom. På dem kan du skörda den gröna blasten som kommer upp och som har en mild smak av vitlök.

Det finns inte så stora mängder vitaminer och mineraler i vitlök, en del C-vitamin bara. Däremot finns det i hälsokostbutiken vitlökskapslar som är godkända som naturläkemedel, eftersom de kan stimulera immunförsvaret vid en förkylning t ex. Den egenskapen har så klart vanlig färsk eller torkad vitlök också. Det finns också studier som visar att svavelföreningarna allicin i vitlök kan sänka kolesterol och blodfetter och även sänka blodtrycket. Det kan räcka med ett par klyftor om dagen. Och så får vi ju inte glömma det här med skyddet mot vampyrer som vitlöken är så bra till…

 

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Är vitlöken i jorden än?

 1. Profilbild

  Lotte

  Haha, ska sätta mina just idag! Solen skiner och det är fortf 10 plus på natten! Ska så dill också så kommer den upp tidigt i vår!
  Sådde mina sista sallads-och mangoldfrön för en vecka se'n! De ska in i växthuset.
  Mangold och machèsallad växer hela vintern när det inte är frysgrader!

  1. Profilbild

   Visst är det härligt att odla! Jag kanske skulle se om det ligger några gamla fröpåsar med salladsfröer som inte är i jorden än. Och vitlök är inte det enda som går att sätta utomhus nu, att så morötter kan också fungera för de tar lång tid på sig att gro och kan komma lite tidigare i vår om man vågar sig på att så dem nu.

Kommentera