Serotonin och höstens mörker

woman-walking-autumn-forest-23211206Tänk så bra vi kunnat må den här sommaren med allt ljus och sol vi haft tillgång till. Även om solens strålar är farliga i för stor dos, så är de helt nödvändiga för vårt välbefinnande. De hjälper oss bilda D-vitamin i huden och de fyller på signalsubstansen serotonin genom att vi får ljus in i ögonen.

Nu går vi in i den mörka perioden då vi inte får tillräckligt med sol. För min egen del märker jag att behovet av ljus o utevistelse ökar med åren. Jag har inte samma tolerans längre för den mörka perioden. D-vitamin har de flesta i vårt land brist på. Det lager du skaffade i somras genom att solbelysa kroppen räcker c a 6 veckor (säkert också individuellt förstås). Enkelt att åtgärda genom tillskott. Vill du veta exakt hur det står till i din kropp, kan du ta blodprov.

Serotoninet är mera färskvara. Signalsubstanserna är sekundsnabba molekyler som förmedlar en nervsignal på kemisk väg från en nervcell till en annan i nervsystemet. Dessutom är dessa beroende av vår hormonbalans. Östrogenobalans skapar t.ex. lägre serotoninnivåer, likaså tarmsjukdomar. Mycket serotonin bildas i tarmsystemet. Det säger sig själv att det är komplicerat att ha balans i alla system samtidigt. Spännande tanke, hur skulle man kunna må i total balans...

Serotoninet kan du öka på flera sätt. Kosten är basen – som alltid. Aminosyran tryptofan är den viktiga byggstenen och den kan du bara få i dig via maten. Tryptofan finns bl. a. i kött, kyckling, kalkon, spirulina, sesamfrön, bönor. Du kan också se till att få in dagsljus i ögonen varje dag. Då hjälper du kroppen ännu ett steg. Du visar kroppen att det är dag nu, då vi ska vara pigga och vakna. Se till att gå ut en promenad på lunchen, gärna utan solglasögon åtminstone en stund. Något dagsljus är bättre än inget alls. Välj fönsterplats på flyget, på tåget, i rummet. Med en bra serotoninproduktion, får du en bättre melatoninproduktion som är vårt sömnhormon. Mer ljus in i ögonen dagtid banar väg för en bättre sömn till kvällen.

Omvandligen sker förenklat ut så här: tryptofan omvandlas till 5 htp som omvandlas till serotonin som omvandlas till melatonin. För den processen krävs även andra hjälpämnen som bl.a järn, vit b6, magnesium och zink. Kosten igen - basen i all hälsa. Stress är ett väldigt effektivt sätt att minska kroppens serotonin och all annan näring med för den delen.

5 htp kan även köpas som kosttillskott, men är inte tillåtet att säljas öppet i Sverige. Då behöver man söka sig till utlandsregistrerade webshopar eller vissa välsorterade hälsokostaffärer. Men eftersom kroppen är komplicerad så krävs det kunskap innan man börjar äta tillskott. Serotonin ska även vara i balans med signalsubstansen dopamin för att du ska må bra.

Så här kan man må om man har för lågt serotonin

Överkänslig, hamnar ofta i konflikter, gråter för ingenting, för hög inre stress, sömnproblem, ältar saker, tycker allt är andras fel, tvångsbeteenden, sötsugen, katastroftankar om allt som kan hända etc. Har du för mycket serotonin kan du bli trött och apatisk. Då kan du behöva höja dopaminet istället. Utöver näringsbrister, stress och sjukdomar kan vi faktiskt vara födda med sämre funktion att omvandla och transportera serotonin i kroppen. Men det mesta går att påverka och t.o.m. åtgärda.

Ett serotonin i balans kan hjälpa dig att klara vinterperioden och mörkret bättre. Jag tror du förstår att det är ett krävande arbete för en terapeut att gå igenom en klient och ge personliga råd om tillskott och balansering. Alla är vi individer. Därför blir min text idag högst generell för att väcka dina tankar. Vill du testa dina serotoninnivåer kan du testa signalsubstanserna via urin som skickas till lab i USA (tyvärr inte bekostat av sjukvården). I det testet ingår serotonin, GABA, dopamin, adrenalin, noradrenalin, glutamat. Det finns flera duktiga kollegor i branschen som gör dem med eller utan personlig återkoppling. Jag gör än så länge bara salivtest av hormoner utöver en bred kost- och näringsrådgivning.

Vill du lära mer om hormoner och signalsubstanser på en grundninvå, har jag kvar några platser på min webbkurs som startar 14 och 15/10 - 5 x 1 tim. Vill du ha en helt otrolig totalupplevelse samtidigt som du lär tillsammans med mig och Therese Renåker, då bokar du vår exklusiva hormonresa till Italien i vår via www.thelmaolouise.se.

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Serotonin och höstens mörker

 1. Profilbild

  MariaF

  Vill slå ett slag för ljusterapi som jag behandlats med sedan 1990. Ett väldigt enkelt och pillerfritt sätt att bli piggare på vintern (min årstidsbundna depression, som tack och lov aldrig varit värre än att jag tagit mig igenom en dag på jobbet/i skolan, brukar komma på våren men då har jag sovit hela vintern innan). I år testar jag att öka D-vitamindosen också.

 2. Profilbild

  Nn

  Om jag förstått saken rätt är sambandet mellan lägre serotoninnivåer i cns och depression egentligen aldrig visat. Det finns t ex en medicin (tianeptin)som sänker serotoninnivåerna men som också verkar fungera mot depression.

  1. Louise Edlund

   Inläggsförfattare

   Hej Tanja, jag kör igång en hormonkurs via webben med start ikväll 19.15-20.15 och tisdag 14.30-15.30. Det är totalt 5 tillfällen. Kostar 1100:- för hela kursen. Du sitter vid datorn och lyssnar med hörlurar på ett webinarium, ser mig och slides, chattar med mig om du har frågor. Vill du hoppa på sista minuten ikväll så behöver du ringa mig omgående. Nästa kurs blir 2014. Här kan du läsa mer och på sidan hittar du även mitt telefonnummer:
   http://www.louiseedlund.se/wp-content/uploads/2013/06/PresentationHormonkurswebben1.pdf

 3. Profilbild

  Camilla Hellgren

  Hej Louise
  Vem kan man kontakta för att göra ett serotonintest?
  Jag har kollat alla mina värden på VC och även gjort en MR som inte visat något.
  Jag är fruktansvärt trött och har ständigt huvudvärk trots att jag sover bra. Dock har jag ingen ångest,
  Depression osv så jag vill gärna testa mitt seratoninvärde innan jag börjar med eventuell medicin mot detta.

  Tack på förhand
  Mvh Camilla

  1. Louise Edlund

   Inläggsförfattare

   Hej Camilla, vad jag känner till kan man bara kolla flera signalsubstanser samtidigt: dopamin, serotonin, noradrenalin och adrenalin - inte enbart serotonin. Möjligt att något annat labb i Europa gör det. Man testar i urin. Dessa testpaneler kan köpas via femaleblanceshop.com igen i september 2014. Dock tror jag att de kommer säljas som kombi med hormontesterna. Men man kan gå mycket på symtom hos en duktig terapeut, behöver inte nödvändigtvis kosta på sig omfattande tester.

Kommentera