Särskilt känsliga själar

tired-businesswoman-17206131Vi är alla olika och vi reagerar olika på stimuli omkring oss, beroende på livsstil, arv och andra faktorer. Men omkring 20 % av alla människor kan man klassa som särskilt känsliga - både kvinnor och män - även om det är vanligare bland kvinnor. Vi kallar dem HSP, en extra känslighet i nervsystemet som kan vara både positiv och negativ i vår aktivitetsfyllda värld.

HSP kommer från engelskans Highly Sensitive Person och betyder just högsensitiv person. Efter att ha läst boken Älska dig själv – en guide för särskilt sensivita och andra känsliga själar av Ilse Sand inser jag att jag har svaret på varför jag lättare hamnar i stress och utmattningskänsla än många andra omkring mig, trots att jag gör väldigt mycket för min basala hälsa.

Det finns både utåtriktade och inåtvända högsensitiva och det finns de med lite bättre självkänsla än andra. Gemensamt är dock att de har ett känsligare nervsystem än andra människor kombinerat med höga egenkrav. Dessa krav är ofta hårdare än de man sätter upp för andra i sin omgivning. De höga egenkraven kan avse hjälpsamhet, gästfrihet, uppmärksamhet till andra, hänsynsfullhet, att ta ansvar. Kanske har man levnadsregler som till 100 % ska klaras av enligt det egna hårt uppsatta regelverket. Då kommer det bli svårt att slappna av för när man sätter gränser för sig själv för att kunna slappna av, uppstår konflikt med självbilden.

Du kan vara bra på att anklaga dig själv och kunna förutse vad som kan gå fel, du bär gärna även andras bördor. T ex kanske du kände när du var liten att det var ditt fel om din mamma inte alltid var glad och lycklig etc.

I vårt effektiva quick-fix-samhälle kan det vara svårare för högsensitiva att komma till sin rätt. Fördelarna är att du har en förmåga att etablera djupa och intensiva kontakter med andra eftersom du känner mer än de flesta. Du brukar också tycka att ytliga samtal och kontakter är både mer tröttsamma och inte så intressanta jämfört med djupare relationer med högre samförstånd.

Vi kan säga att högsensitiv blir ytterligare en dimension utifrån våra grundbeteenden.

Situationer i livet som kan uppstå

 • Du är inte den som stannar kvar längst på festen eftersom du blir tröttare av alla intryck.
 • Föredrar att umgås lite lagom med vänner, inte t ex intensivt en hel helg. Det kan fungera om du har möjlighet att få vara själv en stund varje dag.
 • Du behöver ofta dra dig undan i ensamhet för att landa och ladda om batterierna
 • Du tycker mycket illa om dålig stämning och konflikter vilket gör att du är känsligare för obalanser i parförhållanden och på arbetsplatser. Sådant går rätt in i ditt nervsystem och tär hårt på din energi.
 • Du försöker oftast undvika andra människors ilska vilket är en orsak till - så långt det är möjligt - att du undviker att irritera andra med ditt beteende.
 • Du är troligtvis en intuitiv och uppmärksam förälder, bra på att se barnens behov. Problem kan uppstå när du behöver vara ensam då energin sinar. Många barn i en stor familj kan kännas överväldigande särskilt när de blir trotsiga tonåringar.
 • Ditt nervsystem känner av när personer ljuger eller beter sig på ett oäkta sätt, vilket kan irritera dig så du hamnar i obalans. För dig är det ju hur tydligt som helst, medan andra kan det gå spårlöst förbi.
 • Jag kan föreställa mig att du har en tydligare kontakt med ditt inre vilket gör dig ännu mer uppmärksam på  tecken när du äter mat du inte tål och att obalanser i din själ ännu tydligare sätter sig i din kropp i form av värk, smärta, obehag.

Som högsensitiv behöver du sätta gränser

Jag vågar påstå att det är fler högsensitva som även lider av trötta och utmattade binjurar. För att inte riskera utmattningssyndrom och långvarig sjukskrivning behöver du lära dig livskompetens, skapa din personliga verktygslåda att ta till när det blir för mycket stimuli. Våga ta pauser, våga säga nej tyvärr, jag hinner inte med det, ha tillgång till miljöer i tysthet där dina sinnen kan få ro, våga bryta upp ur miljöer som gör dig utmattad, kunna säga till vännerna att ja, jag vill gärna ses men behöver åka hem senast kl. 21 för att idag är jag trött etc.

Hittar du dessa gränser kommer du att kunna bjuda din omgivning och dig själv på en unik briljans. Folk kommer fråga dig vad du kände för olika situationer, lita på ditt omdöme. Tänk dig tillbaka evolutionärt när vi levde med naturen. Flocken kommer till en ny dal där ingen har varit förut. Du får gå i fronten tillsammans med några andra, spänner dina sinnen, känner efter; är det tryggt, kan vi gå vidare eller inte. Inse värdet av en sådan person för flockens överlevnad.

Känner du dig träffad av det jag beskrivit, så kan du nu förstå lite bättre varför du tänker och känner som du gör. (Visserligen är detta ingen diagnos, bara olika symtom som även kan passa in på mer vanligt förekommande stresstillstånd.) Du är ”bara” sensitiv, inte svag eller fel och du behöver verkligen inte ha dåligt samvete eller känna dig undermålig på något sätt. Ibland kan det bara vara så att du är rätt person på fel plats. Alla personlighetstyper behövs för att saker och ting ska utvecklas, välj miljöer och yrken där du kommer till din rätt.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Särskilt känsliga själar

 1. Profilbild

  Monica

  Åh, vad träffande! Jag är så utmattad att jag inte fungerar i livet. Mina binjurar är väldigt låga, på gränsen till utmattade enl hormontest för 6 mån sen. Fick diagnosen utmattningsdepression för snart 14 år sen. När ska jag bli frisk? Ätit lchf i 5 år, hjälper kroppen att läka med kosttillskott. Känns som att det alltid kommer att vara så här jobbigt. Sover bort mesta delen av dygnet och orkar knappt göra något på fritiden. Sjukpensionär men bara 48 år!

 2. Louise Edlund

  Hej Monica,
  det var väldigt tråkigt det du skriver. Det finns läkare som skriver ut hydrokortison för att stötta upp HPA axeln som är utmattad hos dig. Det är kopplingen mellan hypotalamus och hypofysen i hjärnan via ett hormon som heter ACTH och ner till binjurarna. Dessa signaler är förmodligen helt överhettade och slutkörda hos dig när kortisolet inte orkar producera längre. Det är ett allvarligt tillstånd och gör även att du inte ha lika bra skydd mot infektioner. Infektioner stressar kortisolet i binjurarna. Men det krävs förstås att en läkare kan och vill. Du kan kanske fråga. Jag vet inte hur accepterad det är i Sverige. Varmt lycka till med din hälsa.

Kommentera