Något gott till helgen?

Jag är barnsligt förtjust i chèvreost och äter det säkert en gång i veckan. Samtidigt vet jag att det finns människor som verkligen tycker illa om samma ost. Det är spännande att smaken är så pass olika tycker jag. När jag har matlagningskurser märks det extra tydligt. Vissa älskar som jag färsk koriander och andra hatar det innerligt. Även i programmet "Halv 8 hos mig" kan man slås av värdens eller värdinnans svårigheten att tillgodose allas smakriktningar. En köttbit som den ene anser vara för torr kan för den andra vara helt perfekt stekt. Jag försöker tänka mig in i mina gästers smak och vad de kan tänkas gilla, men i slutändan måste det ändå var något som jag själv tycker om och blir inspirerad av.

I pajen ni ser nedan spelar chèvreosten en ganska stor roll. Servera gärna med en blandad, krispig och färgglad sallad. Pajen passar när som helst men kanske alldeles speciellt en fredag kväll. Har du ork kvällen innan kan det vara läge att förbereda pajen i förväg och sedan är det bara att värma den innan det är dags att äta.Ä r ni sugna på något efter maten tycker jag ni ska prova den mörka chokladkakan. Ta en liten bit då den är mäktig och fyllig i smaken.

_MG_9832

Paj med svamp, zucchini och chèvre

cirka 6 bitar

 • 3 dl mandelmjöl
 • 1/2 dl sesamfrön
 • 40 g smör
 • 1 msk fiberhusk
 • 1/2 tsk salt
 • 1 ägg
 • 1 liten zucchini
 • 250 g champinjoner
 • 200 g chèvre
 • 1 stor burk svarta urkärnade kalamataoliver
 • färsk rosmarin

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda mandelmjöl, sesamfrön, smör, fiberhusk, salt och ägg till en jämn deg.

Tryck ut i en pajform med löstagbar kant. Förgrädda skalet i 8–10 minuter.

Skiva zucchinin och dela champinjonerna på mitten. Skiva chèvreosten. Fördela grönsakerna, osten och oliverna i pajformen. Klipp över lite rosmarin. Ställ in i ugnen och låt stå i ca 15 minuter. Avsluta gärna med ett par minuter med grillelementet i ugnen för lite extra färg på osten.

_MG_9754

Chokladkaka

Ca 12 bitar

 • smör och sesamfrön till formen
 • 6 ägg
 • 300 g mörk choklad minst 70 %
 • 2 msk socker
 • ½ dl starkt kallt kaffe
 • vispgrädde
 • florsocker till dekoration och ev. kokosflagor

Sätt ugnen på 200°.

Smörj en form och använd sesamfrön istället för ströbröd.

Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum med elvisp. Smält chokladen i mikro eller i vattenbad. Blanda chokladen med äggulorna, sockret och kaffet. Vänd sedan ner äggvitorna, lite i taget och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen och låt stå i ugnen i 10 minuter. Låt kakan stelna i kylskåpet.

Lägg upp en lagom bit på tallriken och pudra över lite florsocker. Servera med vispad grädde och kokosflagor.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Efterrätter, Paj, pizza, taco, Vegetariskt den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

Kommentera