Långkok = Snabbmat

Kalvfond ur Långkok för LCHF och Paleo, foto Mikael Eriksson

Mustiga höstgrytor

Höstmörkret börjar krypa över oss mer och mer. Då passar en riktigt smakrik, långkokt gryta perfekt att värma sig med.

Hör du till dem som tror att långkok är krångligt och tidskrävande att laga? Det är faktiskt oftast precis tvärtom. Jag har under våren och sommaren arbetat med min nya kokbok Långkok för LCHF och Paleo, så jag kan verkligen intyga att många långkoksrecept är väldigt enkla och snabba att få till.

Smaken blir så intensiv och fyllig när maten får koka under lock på låg temperatur i många timmar. De enklaste och billigaste köttbitar blir så möra att de bara smälter i munnen.

Det som tar lite tid är förberedelserna, när det som ska lagas till ska skäras och eventuell brynas innan det åker ner i en gjutjärnsgryta eller lergryta. Har du en gryta med tättslutande lock så är det sen bara att ställa in den i ugnen på riktigt låg temperatur, så sköter den sig själv medan du håller på med annat. 80-100 grader räcker bra, en gryta på till exempel högrev blir klar på ca 6-8 timmar.

Fisk- och skaldjursgryta från Långkok för LCHF och Paleo, foto Mikael Eriksson

Är du lycklig ägare av en elektrisk långkokningsgryta, typ Nordic Cooker eller Crock-Pot, så kan du med hjälp av tidsinställningen ha maten klar och rykande varm när du kommer hem från jobbet.

Det går förstås också bra att laga maten på spisen, men det kräver lite mer passning så det inte kokar torrt. Att göra långkok passar bra för en större familj men det är också perfekt i ett ensamhushåll, bara att frysa ner den kallnade grytan i portionsformar och ta med till jobbet eller värma när du kommer hem.

I boken delar jag med mig av mina favoriter både från vår nordiska husmanskost, men också recept som jag hämtat inspiration till under mina långresor till Medelhavet.

Rimmad fläsklägg med blomkålsmos, kalvsylta, söndagsstek med blåbärsgräddsås, blodpudding utan mjöl och socker, kycklingpaj i mandelskal och olika fonder samsas med saffransdoftande fisk- och skaldjursgryta, pulled pork Afelia från Cypern, nötlägg med salami, vitt vin och salvia och många andra mustiga rätter, ofta smaksatta med mycket örtkryddor.

Boken släpptes i fredags och klättrade direkt högt upp i toppen på Bokus. Det visar att det finns ett stort behov och intresse av böcker med rejäl mat, sista tiden har ju listorna svämmat över av bantningsböcker.

Här kan du läsa några recensioner. Först ut min favoritblogg, Fjällträdgården.

Här har kostrådgivare Anna Sparre skrivit om boken på sin intressanta sida 4health.

Pumpasoppa med kyckling från Långkok för LCHF och Paleo, foto Mikael Eriksson

I kokboken finns också mängder av såser, gratänger, sallader och andra tillbehör som passar både den som äter LCHF och den som lever strikt efter Paleo och undviker mjölkprodukter. Några olika sorters matbröd har jag hittat på till boken, men inga bakverk eller desserter.

Det här är en kokbok med bara helt vanlig, naturlig mat att njuta av. Jag är mycket glad och stolt över förordet till boken, väldigt intressant, lärorikt och samtidigt lustfyllt skrivet av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm som gett ut boken Ett sötare blod.

Idag får du ett recept från min gamla blogg, en mustig långkokt älggryta som passar fint en lite mörk och kulen höstkväll. Bilden på den grytan har jag tagit själv, de övriga är från långkokboken och tagna av min mycket duktiga fotograf och formgivare  Mikael Eriksson.

Långkokt älggryta

Långkokt älggryta med tomat och vitlök 4-6 port

 • 500 g grytbitar av älg
 • 100 g tärnat, rökt sidfläsk
 • ½ lit rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller
 • 2 morötter
 • 1 röd paprika
 • 3 vitlöksklyftor
 • 50 g smör
 • 1 burk skalade plommontomater
 • 2 dl buljong på viltfond
 • 2 dl rödvin
 • 3 dl grädde
 • Havssalt och svartpeppar

Bryn smöret och stek köttet gyllenbrunt i omgångar. Krydda lätt med salt  och peppar. Häll över i en gryta. Stek fläsk och svamp och låt det få färg.

Skär under tiden morot, vitlök och paprika i små tärningar, låt dem fräsa med fläsket en stund. Flytta över till älgköttet i grytan. Häll över tomater, viltbuljong och rödvin. Dela tomaterna i mindre bitar med sleven.

Koka upp och låt puttra minst en till två timmar på svag värme. Rör då och då. Tillsätt sen grädden och låt sjuda en halvtimme till. Smaka av om köttet är mört, annars får grytan puttra vidare ett tag till.

Servera grytan med surkål, smörbrynt vitkål eller blomkål.

Vill du hellre göra grytan i ugnen så låt den stå inne under tättslutande lock på 100 grader i ca 5-6 timmar. Ta då ut den och tillsätt grädden och låt den puttra färdigt på spisen.

I en elektrisk slowcooker tar grytan 7-8 timmar på låg effekt, tillsätt grädden sista timmen.

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Långkok = Snabbmat

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Jag har tyvärr ingen större erfarenhet av tryckkokare, annat än att mamma lagade fantastiskt goda grytor i en när jag var liten. De flesta recept går säkert alldeles utmärkt, det går ju då dessutom riktigt fort med matlagningen 🙂
   Lycka till, hör gärna av dig igen hur det fungerade. Får väl tänka på att ta med tryckkokare i en eventuell uppföljare till Långkok 😉

Kommentera