Går det att äta LCHF vid Medelhavet?

lunchLagom när du vant dig vid att fixa allt det praktiska kring lågkolhydratkost med naturliga fetter hemma i vardagen så, vips, är det dags för en semesterresa! Före-LCHF så var det kanske synonymt med paraplydrinkar och nu-är-det-semester-så-nu-ska-jag-äta-precis-allt? Ett halvår efter min kostomläggning åkte vi till Österrike på skidresa och det var säkert den bästa av resor i det läget. Gulaschsoppa i backen och rejäl husmanskost på pensionatet. Inte mycket söta frestelser alls på en resa där fokus ligger på snö, natur och sömn.

Men i våras var vi en helg i Rom och av någon anledning, som jag fortfarande inte fattar, så var maten usel på alla sätt och när jag steg på planet hem var jag hungrig som om jag inte ätit på hela tiden. Jag menar, italiensk mat som är så fantastisk! Det var kopiöst med turister överallt, vi hade inte på något sätt förberett oss genom att plocka fram en lista på ”bra restauranger” innan vi åkte, utan fick helt enkelt välja ställen som såg mysiga ut och med mer eller mindre långa köer utanför.

Första kvällen tog jag mozzarella till förrätt och det kom in en klump som var mörkfriterad i flera månader gammal olja. Icke ätbar. Till varmrätt hade jag beställt in en köttbit med grönsaker och som ”extra” tog jag broccoli. Grönsaken till köttet visade sig vara överkokt broccoli. Och så då en extra tallrik med oätlig överkokt broccoli…Försök och klaga på det när folk slåss om borden och kyparna springer som skållade troll! Lunch på stan när man strosar i en av världens äldsta huvudstäder – visst låter det romantiskt och ljuvligt? Pizza, baguetter, pizza, baguetter – nej, till slut klämde vi oss in på en känd hamburgerrestaurang i ett sällan skådat kaos. Stående, lutande mot nån soffa i ett hörn lyckades jag peta ur innehållet mellan hamburgerbrödet för att liksom bara få i mig lite kött, dressing och sallad. Och hotellfrukosten i Rom då? Njae, sju sorters kakor och äggen fick man koka själv. Hur kul är det och stå och passa sitt ägg i sju minuter?

Jag har ingen aning om hur jag skulle förberett mig matmässigt. Mitt enda råd är att inte ha för stora förväntningar. Och fyll handväskan med bra ost och nötter. Nu blev det så att jag nästan inte hade riktig lust att åka på nästa inbokade resa, Mallorca över midsommar. Skulle det också visa sig vara pizza- och fyllda baguette-älskarnas paradis? Nej, lyckligtvis var det precis tvärtom! Vi misslyckades inte enda kväll på en hel vecka genom att hamna på ”fel” restaurang. Det var vällagad, riktig mat precis överallt.

Iskall gazpacho, välfylld italiensk buffé, het moussaka direkt från ugnen hos greken, ännu hetare fortfarande puttrande räkor i vitlök, en sagolikt stor sallad med varm getost, knaprigt ankbröst med krämig svampsås i ett skjul på stranden, stora frukostar med små, söta, runda, formstekta ägg på terrassen med havsutsikt, ja och så den där marinerade lammkotletten hos holländaren… Och på luncherna satt vi på vår hotellbalkong och kladdade med rullar av skinka och färskost och oliver från lilla livsmedelsbutiken rakt över gatan. Mums!

Om du har en inbokad resa i höst till en plats du inte besökt sen du la om din kost, fråga då vänner som varit där om bra ställen att äta på. Googla resebeskrivningar och samla på dig kunskap inte bara om sevärdheter och bra stränder utan även om maten och restaurangerna. Och ska du till Marocko så kan jag berätta att där är det inte heller helt enkelt att undfly tekopparna där skeden står av sig själv i allt socker på botten…

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Går det att äta LCHF vid Medelhavet?

 1. Profilbild

  Annika

  Härlig beskrivning av dina reseupplevelser!
  Jag har exakt samma erfarenheter från Italien. Urusel mat, pasta med tomatsås och risotto på ris och små gröna prickar som sades vara spenat. Till det serverades snittar med en miniatyrbit ost. På en annan Italienresa fick vi tio sorters tårta till frukost.

 2. Profilbild

  Liknande erfarenheter här från just Italien, jag känner kanske inte igen mig i att det var dåliga kockar däremot var det lite bökigt att LCHFà.
  I år var vi i Hurgadha (Egypten)inga problem alls att äta LCHF.Vi bodde på ett mycket stort hotell med flera olika restauranger med stora buffeer mycket olika grönsaker och alltid något gott nygrillat.Man kan ju inte veta exakt vad det är i maten / oljekvalitet osv...men generellt var det nog ok.Lite mera kolisar än hemma blev det.Men det kändes ändå helt ok.
  Man blir dock mörkrädd när man ser de andra alternativen, det verkar som att pommes är något fint då det finns som alternativ till alla mål. Pannkakor med Chokladsås och ett berg med florsocker till var standard som frukost och mellanmål för barn (undrar om dom äter så hemma också)?.Cola serveras till maten som standard mm.

  1. Profilbild

   Inläggsförfattare

   Just bufféer vid Medelhavet brukar ju vara läckra och med mycket grönsaker så det är nog något man ska leta efter.

   När det gäller frukost till barn så tog nog vårt franska hotell i Marocko priset där med ett speciellt bord på lägre höjd med både färgglada popcorn, godisbitar och liknande till frukost!

    1. Profilbild

     nej Pia, ni kommer att få en fantastisk resa med mycket sol o bad och goda spanska bufféer!Barnen kommer att tjata till sig nya plasthinkar, simringar, flipflops, fisketurer och lite skräpmat på det. Sen när ni kommer hem utvilade så gäller de gamla vanliga reglerna igen, det vet de om!

 3. Profilbild

  Ja suck, jag får se det så. Problemet är dottern (sonen inte alls!) har oerhört känsligt bs men när vi var åt på hotell en vecka förra året kunde jag faktiskt diskutera det, trots bara 5 år. Hon märkte ju själv att hon mådde skit på rostat bröd med sylt till frukost. Så det blev regeln att äta ägg och bacon till frukost och vad hon ville resten av dagen, det funkade ok.

  Längtar till december... ska verkligen njuta!

Kommentera