Att lägga pussel

Det är många som kämpar med vikten utan att riktigt lyckas. En del är ordentligt överviktiga och behöver gå ner i vikt eftersom hälsan påverkas negativt. Andra har ingen större övervikt men vill ändå bli av med några kilon för att få känna sig fina. Den envisa bilringen på magen hindrar dem från att ha de kläder de vill och de känner sig aldrig riktigt tillfreds med sig själva .

Oavsett vad man väger så kan det kännas viktigt att förändra sitt liv i en riktning som innebär att man mår bättre med sig själv och sin kropp. Det bestämmer man själv, ingen annan har rätt att döma eller peka finger. Hur du mår vet bara du och det är du som bestämmer, det är ju din kropp! Och många kämpar med näbbar och klor för att hitta formeln för varaktig viktnedgång. Jag har själv varit där många gånger; lyckligtvis aldrig med någon stor övervikt men tillräckligt för att jag skulle känna mig ful eller klumpig, ledsen för att favoritklänningen inte gick att använda eller att byxorna stramade och var svåra att knäppa. I sådana lägen försöker man med en massa olika knep för att bli av med extrakilona, en del förnuftiga som att äta bättre eller kanske äta mindre om det är där skon klämmer. Andra mindre förnuftiga som att svälta sig, leva på pulver eller träna hysteriskt. Man läser böcker om viktnedgång och surfar runt på nätet efter tips, otaliga Facebook-grupper diskuterar vilka knep som är bäst; ska man äta GI eller LCHF, är det bra med periodisk fasta eller inte? Och så provar man grej efter grej, somliga hjälper, i alla fall tillfälligt, men snart så är man där igen, framför spegeln, missnöjd och snart uppgiven. Vad gör jag för fel undrar man, andra lyckas ju! Jobbarkompisen går ner i vikt med LCHF och grannen har fått en helt annan kropp och en helt ny energi sedan hon började med periodisk fasta. Själv har du provat båda dessa saker och hundra till men ändå är det samma oformliga kropp du släpar runt på. Det är helt enkelt inte rättvist!

Nej, det är inte rättvist! Problemet är att vi alla är olika och har kroppar som fungerar på olika sätt. Vi lever också olika slags liv, både praktiskt och emotionellt. Vi har olika slags bagage med oss genom livet, saker som gör att vi tänker och känner som vi gör. Och det är här någonstans som knuten ligger. För det är många faktorer som ska stämma för att man ska känna att man mår sitt bästa. Det glömmer vi gärna. För det här är svårt! Tänk vad enkelt det vore om det fanns en metod för alla. Ett enkelt recept, genom att trycka på en knapp så skulle man vara smal, vacker och glad. Och så fortsätter vi leta efter det där receptet, den där metoden.  Det som ska frälsa oss och ge oss det där fantastiska livet.

Nu kommer det jobbiga: Det finns inget recept! Jag upprepar, det finns inget recept! Du måste skapa ditt eget. Och det handlar bara delvis om vad du stoppar i munnen. Livet är så mycket mer än mat. Det du äter är bara en pusselbit av många. De andra bitarna heter till exempel sömn, stress, relationer, skratt, rörelse, luft, ljus. Sover du på nätterna?  Stressar du mycket? Har du bra relationer i ditt liv? Kärlek? Vänner? Skrattar du varje dag? Rör du på dig på sätt som känns bra i din kropp? Har du tillgång till frisk luft? Får du nog med solljus? Och så hormoner förstås, hur står det till med dem? De är ett kapitel för sig. Men allt hänger ihop.

Stress är en viktig pusselbit på flera sätt. Dels kan stressen få dig att äta sådant som din kropp inte mår bra av. Ätande kan vara ett sätt att lugna ner sig, att hitta ro, att döva svåra känslor. Ju mer du stressar desto större blir suget efter sötsaker och snabba kolhydrater. Dels ökar stressen fettinlagringen i kroppen vilket i sig påverkar din vikt. Stress påverkar också sömnen vilket för många ytterligare ökar stressen. Varför sover jag inte, jag måste sova för att klara morgondagen! Och sen orkar man helt enkelt inte vårda sina relationer, träna eller gå ut i solen. För att inte tala om att skratta, var tog de välgörande skratten vägen? När skrattade du senast?

Livet består av många pusselbitar och för att hitta det liv du är värd att leva så är det bara att börja lägga pusslet. Ta en bit i taget, vänd och vrid på den tills du hittar stället där den passar in. Och så småningom ska du se att bitarna börjar falla på plats och en tydlig bild börjar framträda. Bilden av dig själv när du mår ditt allra bästa!

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Johanna Ekne

Johanna Ekne är miljökonsult och kostrådgivare med kognitiv inriktning. Det betyder att hon inte bara är intresserad av vad vi äter utan också varför vi ofta äter fel fast vi egentligen vet bättre. Johanna ger föreläsningar och kostråd till privatpersoner och företag, vid ett personligt möte eller via mejl eller Skype. Nu håller Johanna också på att utbilda sig till stressterapeut och blir färdig vid årsskiftet.

3 thoughts on “Att lägga pussel

 1. Profilbild

  Monica

  Tänkvärt! Just nu är jag så stressad av olika saker att jag sover illa, äter plockgodis i mängder, har svårt att umgås mm. Jag har ätit lchf i 5 år och aldrig fallit så här djupt i godisträsket, mår bra just när jag äter, men efteråt har jag ångest för vad jag gjort med min kropp. Stressar över detta och äter lite mer godis. Hur dumt som helst. Stopp för detta fr o m idag. Ska skriva ut din text och läsa den så ofta jag behöver.
  Tack för dina ord! Kommer att hjälpa mig vidare.
  Kram kram //Monica

 2. Profilbild

  Maria Hellström

  Tack för detta inlägg!!
  Det var precis vad jag behövde!
  Ska lyssna mer på min kropp och försöker lägga mitt pyssel utan att vara för hård mot mig själv. Tack för dina ord - nu är jag på banan igen!

  Kram / Maria

Kommentera