Att äta allt

kycklinglever

 

Jag försöker så mycket som möjligt äta olika delar av djuren och inte bara filéer. Jag har ingen statistik på det men jag har läst många gånger att vi de senaste 30-40 åren har blivit allt sämre på att ta tillvara på hela kycklingen, hela grisen eller vilket djur det nu må vara. Kanske har trenden börjat vända, då man på allt fler krogar och fina restauranger kan hitta griskind, oxsvans och långkokta delar som blir till pulled pork och andra läckerheter.

Den här veckan serverar jag en kycklinglevergryta med blomkålsris. Kycklinglever är mild i smaken och kan vara en bra introduktion för dig som inte riktigt är van vid leversmak.

Kycklinglevergryta med blomkålsris

4 portioner

 • 450 g kycklinglever
 • 1 gul lök
 • smör eller kokosfett att steka i
 • 3 dl vispgrädde
 • salt och peppar
 • några kvistar timjan
 • 1 stort blomkålshuvud eller två små
 • 3-4 salladslökar
 • 3 msk olivolja
 • 1 msk vitvinsvinäger
 • salladsblad

Putsa kycklinglevern och skär den i mindre bitar. Hacka löken. Fräs lever och lök i smör eller kokosfett. Tillsätt grädde och låt puttra minst 10 minuter så att levern blir genomstekt. Smaka av med salt och peppar och repa i lite timjanblad.

Riv blomkålen och koka några minuter i saltat vatten. Häll av vattnet och blanda med strimlad salladslök, olivolja, vinäger och salt och peppar. Servera kycklinglevergrytan med blomkålsriset och salladsblad.

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Klara Desser

Kostrådgivare men också välkänd och omtyckt kokboksförfattare med nu hela 13 titlar bakom sig. Från början grafisk formgivare, en utbildning som tillsammans med ett stort intresse för matlagning och hälsa resulterade i en karriär som kokboksförfattare. Äkta maken Hans Desser tar de aptitretande fotografierna och det mesta av jobbet med kokböckerna försiggår i parets kök i Svedala utanför Malmö. Gör regelbundet recept till Expressens LCHF-bilaga och planerar för kommande böcker.

Kommentera