Våga vägra ADI och välj ekologiskt!

Jag blev ombedd att skriva om varför vi ska välja ekologiskt odlade grönsaker…och ja, som ni ser på bilden så inte är det för storleken inte (den vänstra är konventionellt odlad och den högra ekologisk)! Citrusfrukter t ex är en av de grödorna där man mäter upp de allra högsta halterna av kemiska bekämpningsmedel, så när jag köper citroner till mitt citronvatten väljer jag alltid och tveklöst ekologiskt odlat. Och då blir de lite mindre och lite skabbigare i skalen.

I sin iver att producera mycket och stort och hållbart är det lätt för odlaren att ta genvägen via kemiska bekämpningsmedel, kemisk gödning och genmodifierade grödor. Och för den ekonomiska överlevnaden så klart.

Syftet med ekologisk odling är framför allt att skapa en hållbar miljö, men som en spin-off-effekt så blir de grönsakerna bättre för vår hälsa – eller som Jordbruksverket uttrycker det - ”ekologiskt odlat innehåller moment som minskar risken för mänsklig exponering för naturfrämmande kemiska ämnen”. Odlare som kör ekologiskt måste ha en djur- och växthållning i balans. Djuren äter foder från egna gården och åkrarna gödslas med den egna stallgödseln och annat organiskt material. Odlaren måste arbeta med växtföljd och kvävefixerande växter t ex för att näringsberika jorden – inte med en quick-fix från kemikaliebutiken. Det fiffiga med överdriven kemisk kvävegödsling är att grönsakerna blir stora och fina, men mindre fiffigt är att urlakningen i våra vatten blir miljövidrig , och grönsakerna väldigt utspädda på näringsämnen. Så ekologiskt odlade grödor må vara lite små eller ojämna till växten och de kan inte lagras i månader, men näringsmässigt är de sprängfyllda med vitaminer och mineraler!

Men allt det här kan ni ju! Det är självklart att alla ska köpa ekologiskt och KRAV-märkt. Varför gör vi då inte det??

Varför köper jag alltid ekologiska citroner? Citrusfrukter möglar normalt ganska snabbt och därför doppas de efter skörd ner i ett bad med gift som tar död på eventuella mögelsporer och konserverar skalet. När jag fick veta det tänkte jag på alla citronskal jag skrapat ner i kakor och annat genom åren. Hualigen, jag vill inte!

Skrämsel mot bekämpningsmedel är alltså en bra motivationsfaktor för att köpa ekologiskt. Ibland fungerar det men lika ofta är de goda föresatserna bortglömda nästa dag. För om vi inte blir sjuka direkt så går det liksom inte riktigt in att vi kan bli sjuka sen om 20-30 år för att vi äter toxiner varje dag på den till synes gröna och nyttiga tallriken.

Förnuftet kan också vara bra att plocka fram när man går på inköpstur i grönsaksdisken, men nix – de flesta av oss handlar med plånboken och med ögonen.  (Pst, det är därför det finns så många färgglada förpackningar och så mycket extrapriser…)

Lockrop kanske? Riksdagen vill verkligen att miljömålen ska uppnås och har insett att om ekologisk odling ska bli något annat än småskalig och halta ekonomiskt så måste konsumenterna övertygas. För det är vi konsumenter som måste leda den här marschen och både kräva och köpa det som är ekologiskt odlat. Ingen lätt match alltså eftersom vi gärna, som sagt, köper med plånboken och ögonen och ratar de små fläckiga citronerna till förmån för de stora, plastiga utan en skråma. Så vad ska lockropen bestå i? Subventionerat pris till konsument?

Ansvar visar jag prov på om jag agerar miljövänligt. Det blir ju bra även för hälsan. Men det verkar ju vara lite si och så med ansvaret för vår jord och våra barns framtid. Varför ska jag när ingen annan, verkar många fråga sig.

Så jag gör ett sista försök här med att anropa en smula förnuft och några uns skrämsel: ADI – accepterat dagligt intag – tänk att det ens finns ett sådant värde för alla bekämpningsmedel? Vi accepterar alltså att det finns en viss mängd toxiner i det som vi ska äta. Därmed accepterar vi också 20-30 olika tillsatta gifter i en grönsak så länge var och en håller sig under gränsvärdet. Att använda lite av många olika medel, istället för mycket av ett, blir ett sätt för grönsaksproducenterna att komma runt gränsvärdesreglerna. Nej, vägra ADI och välj ekologiskt!

 

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Våga vägra ADI och välj ekologiskt!

  1. Profilbild

    Jag älskar små bleka citroner med tunt skal! Det är en smakexplosion i munnen! De stora blanka klargula med tjockt skal smakar mindre och har väldigt tjockt vitt skal under det gula....säkert frukten som i panik försöker bygga ett skyddande extraskal för att rädda vad som räddas kan från kemikaliesoppan som de besprutas med 🙂

Kommentera