Reseskildning med all inclusive

20130813_192424[1]Vi packade ihop familjen till en resa till Bodrum, Turkiet i sommar - all inclusive. Väldigt skönt för mig att slippa laga mat hela veckan och har man ständigt hungriga barn så blir det mindre stress för mamma och pappa tänkte jag. De kunde ju äta när de ville i stort sett. Våra barn är stora nu. Den äldsta har flyttat hemifrån och de två andra 20 och 14 följde med oss. När man är flicka och 14 år i Stockholmsområdet lever man stor del av sitt vakna liv på Instagram och Facebook. På vårt hotell fanns bara wi-fi i receptionen. Kan du föreställa dig hur det såg ut i receptionen från c a kl. 17.00 och framåt på kvällen. Ungefär som Stockholms Central när det är tågförseningar, det sitter folk överallt, t o m på golvet. De pratar inte med varandra, de är totalt uppslukade av mobiler och surfplattor.

Vårt hotell var stort - c a 1600 gäster från många nationaliteter. Rena julafton för mig, jag som älskar att titta på människor och se hur de beter sig. Vi bodde på ett område strax söder om Bodrum, som ett jätteläger med all inclusive. Har aldrig provat på förut, nu vet jag. Hotellet ligger på en brant sluttning ner mot medelhavet så när man förflyttar sig gör man det antingen uppför eller nedför. Med 37 graders värme och gassande sol orsakade de mig en del hjärtklappning men fin motion för ben o rumpa. Mot slutet av veckan kunde jag nästan småspringa lite lätt uppför tillbaka mot rummet.

All inclusive väcker något särskilt i människor. Tänk dig att frukost, lunch och middag vistas på Ålandsbåtens julbord, ungefär så. Vi lärde oss rätt snart vilka tider vi inte skulle äta. Dessutom tycker jag att med den världen vi skapat där många kan frossa och andra svälter, blir folk mer nonchalanta med att bara lämna mat när man kan ta precis som man vill.

Bufféerna var fantastiska och fräscha. Otroligt hur personalen kunde hålla dem så fina för alla dessa gäster. I Turkiet finns ett stort utbud av färska närodlade grönsaker och jag tror aldrig jag har ätit så välsmakande dill som just där. Serverades massor med dillvippor på stort fat. Lite fattigt på kryddor kan jag tycka, men troligen berodde det på att de anpassat sin buffé för gästerna. Ute på restaurangerna är det säkert stor skillnad. Vi saknade också mängd och variation av protein på hotellet. Hela familjen äter mer eller mindre low carb. Det blir dyrt förstås med mycket protein.

20130813_194128[1]Kolhydrater kunde man välja i mängd. Turkarna är otroligt förtjusta i sötsaker och gärna väl indränkt i honung. Honungen smakar otroligt gott, för den som tål det. Jag provade att ringla lite  i naturell yoghurt och det var en sann njutning.

Frukterna i Turkiet är solmogna och närodlade. Vattenmelonerna var enorma. Funderade över vilka stackare som handskördade dem. De vägde säker 10-15 kg vissa av dem och en kock med en jättekniv stod och delade vid ett särskilt bord i portionsbitar som bara smälte i munnen. Persikorna lika fantastiska, såna finns inte i Sverige. På sommaren äter jag en del melon och ibland frukt för näringen och njutningen. Jag går alltid upp lite i vikt över sommaren, men har lärt mig efter många år på lowcarb att om jag återgår till goda vanor efter semestern så är jag tillbaka sen igen till trivselvikt.

Dr Lee bokFör en kvinna som jag mitt i förklimakteriet kan det bli påfrestande med hettan. Även om jag har hyfsad balans bland hormonerna så märks det att det blir tyngre att temperaturreglera kroppen. Jag som aldrig badar annars - familjen Edlunds värsta badkruka - badade i havet flera gånger varje dag, snorklade och njöt. Härlig svalka ! Barnen sa att jag nu hade fyllt min kvot fram till minst 2015!! I solstolen njöt jag av mer amerikansk hormonlitteratur nörd som jag är. Ju mer jag läste ju intressantare blev det med bok, block och penna. Men det är det jag ska jobba med resten av livet, så varför inte sluka det när man är ledig. Kan också tipsa om det ekologiska kokosfettets förträfflighet utvärtes - både som after-sun och faktiskt även som sololja när man fått lite basfärg. Jag ligger aldrig och steker mig direkt i solen. Vistas man lagom i solen fungerar det bra att smörja sig med kokosfett för att skydda huden från uttorkning. Senare kan man bättra på med solskydd. Där kan man prata om all-inclusive - vilken otrolig produkt för både in- och utvärtes bruk.

20130814_074144_Richtone(HDR)[1]Solstolar kan ju vara skönt att ha när man ska ligga nere vid havet på en brygga. Men solstolsmaffian var i farten antingen kvällen innan eller före 5 på morgonen och bokade med handdukar, badbollar, kassar och diverse attiraljer trots att reglerna sa att man inte fick göra det före 8 på morgonen. Så jag gick upp tidigt några morgnar och hittade de sista som fanns kvar. Där la jag mig och njöt av lugnet, kluckande hav, tystnaden och den fräscha luften. Det blev rent meditativt och jag passade på att lyssna på brainsync (hjärnvågsterapi) som jag förordat i mina tidigare inlägg. Dessa stunder i avskildhet - man behöver vara utan sin familj också - blev starka och vackra minnen från resan. www.brainsync.com eller leta på appar till mobilen.

Slutligen kan jag inte låta bli att nämna kommersen i Turkiet. Turkarna är sanna säljare och många gör det med glimten i ögat. Prutning ingår naturligtvis. Jag glömmer inte en turk inne i det stora varma tältet på tygmarknaden som stod vid sitt T-shirt bord och skrek: - T-shirts, t-shirts  - any colour, any price!!! Lite annorlunda än hur vi är vana i Sverige.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Reseskildning med all inclusive

Kommentera