Planera maten för veckan – roligare med appar

Vardagen är igång igen. Nu är bästa tiden att inleda nya vanor. Vanor som gör livet lättare är oftast de som är lättast att hålla. Många har fullt upp att få ihop livspusslet men med planering kan man hitta rutiner som underlättar ännu mer i att leva hälsosamt. Att exempelvis planera maten man ska laga närmsta veckan tar en liten stund men det är värt det. Och det finns appar som till och med kan göra det smidigare. Tänk så skönt att inte behöva fundera på måltid och ingredienser när man kommer hem från jobbet utan bara sätta igång med matlagningen. Så här brukar jag göra:

Först bläddrar jag igenom recept för inspiration. Jag kikar i en överfull receptpärm, kokböcker och i appen Paprika där jag samlar favoritrecept digitalt. Jag funderar även igenom så att det blir lagom variation över veckan, så att det exempelvis inte råkar bli fisk varje dag och så att det blir omväxling på grönsaker och kryddor med mera. Det är lätt att tröttna om man äter samma sak för mycket. Dessutom är det bäst att variera sig för att få i sig alla näringsämnen man behöver. Med hjälp av appen gör jag en måltidsplan för veckan.

paprika550

Livsmedel som inte har så lång hållbarhet kan få finnas med i flera recept under veckan om inte allt behövs. Om jag exempelvis behöver färsk koriander men inte en hel kruka, då planerar jag gärna för ett recept till med koriander så att jag får användning av hela. Just den kryddan är väldigt känslig och har en tendens att snabbt bli vissen och gul. Men man kan också hacka upp och frysa in för att ta fram nästa gång det behövs.

När jag gjort matplaneringen över veckan kollar jag vad jag behöver införskaffa till recepten samtidigt som jag kikar i skåpen vad som redan finns hemma. Jag listar allt som jag behöver handla direkt i appen Shopping List. Man kan välja i vilken avdelning livsmedlet finns i affären för att handlingen sedan ska gå så smidigt som möjligt. Den sparar dessutom sådant man lagt in tidigare så hela processen går väldigt fort efterhand.

ShoppingList

Vill jag exempelvis fylla i att jag behöver handla citroner, börjar jag skriva "Ci" och får direkt upp bland annat citroner som jag handlat tidigare. Markerar jag Citron får jag ifyllt att de finns i fruktavdelningen och det är bara att stämma av hur många jag behöver innan jag lägger till det i listan.

Sedan går jag en runda hemma, kollar exempelvis hur mycket tvättmedel, toalettpapper och andra förbrukningsvaror som jag behöver fylla på och som inte redan är ilagt i listan. Självklart kollar jag även igenom skafferiet, kyl och frys igen och stämmer av så det vanliga också kommer med till frukost, mellanmål och annat som brukar vara bra att ha hemma. Finns kaffebönor? Mandlar? Ägg? Soltorkade tomater? Rapsolja? Bär? Osv. Efterhand som något börjar ta slut försöker vi se till att lägga in det direkt i Shopping List men det är ju inte alltid man kommer ihåg det. Därför går kollen vad som mer behövs rätt fort.

Slutligen är det bara att ge sig iväg för att handla. Oftast åker en av oss och handlar. Om den andra kommer på något som är slut så lägger vi bara in det i appen och så får den andra upp det i listan direkt i affären. I appen checkar vi av varorna och det är som jag nämnde tidigare enkelt när det är sorterat per avdelning. Glöm dock inte att ha koll på kampanjer. I frukt och grönsaksdisken är varor i säsong oftast mycket billigare och extra goda. Sådant som håller sig extra länge i skafferi eller frys, exempelvis räkor, köper vi också lite extra av när det är kampanjer. För miljöns skull tar vi inte emot reklamblad i postlådan men ibland slår vi upp det digitala reklambladet från affärens webbplats innan vi planerar maten för veckan.

För mig och min familj fungerar det här väldigt bra. Genom att planera får vi variation på god och bra mat hela veckan och vi behöver inte handla så ofta. Det är värt mycket att slippa lägga daglig tid på att fundera på vad vi ska fixa för mat och vi behöver sällan slänga mat. Vi märker speciellt skillnaden de veckor när vi exempelvis varit borta under helgen och inte tagit oss tid för att planera kommande veckan. På köpet sparar vi pengar.

Det är också bra att planera in utrymme för förändringar. I verkligheten kommer ibland annat emellan. Man kanske måste på ett föräldramöte eller kommer hem lite för sent. Oväntat besök. Eller så är det en ruggig dag och man är mer sugen på den heta soppan man hade tänkt laga en annan dag. Det varierar också hur mycket som går åt och blir över. Någon gång i veckan, ibland två, skjuter vi upp den planerade matlagningen och äter istället upp eller lagar till något av rester från det som blivit över senaste dagarna. Vi undviker att slänga mat och för varje sådan kväll får man ju en extradag planerad. Då och då lagar vi även till extra mycket av rätter som passar bra att frysa in, så har man sitt eget halvfabrikat för kvällar när man oplanerat behöver fixa något snabbt. Det går exempelvis rätt fort att steka på egengjorda laxburgare direkt från frysen och sedan bara komplettera med något mindre avancerat, kanske från rester.

Att använda appar till hjälp passar inte alla men nu kanske du får inspiration till att prova. Om du inte redan använder några. På länkarna nedan hittar du apparna jag nämnt. Har du ett annat operativsystem eller föredrar gratisappar finns det nog en hel del andra som fungerar minst lika bra. Äger du ingen smartmobil så fungerar penna och papper fint. Mitt huvudtips är att planera för att spara tid, pengar och inte minst för att laga bra och varierad mat.

Paprika

Shopping List

Print Friendly, PDF & Email

Postad i Reflektioner den av .
Profilbild

Om Sara Läthen

Sara brinner för vetenskap och hälsa och erbjuder kostrådgivning samt kurser om mat och hälsa i sitt företag Matkärlek. Hon vill även inspirera till en hållbar livsstil. I grunden är Sara civilingenjör i medieteknik och driver även ett företag som levandegör historia genom visualisering med 3d-datorgrafik.

5 thoughts on “Planera maten för veckan – roligare med appar

 1. Profilbild

  Intressanta appar! Jag gillar spara-funktioner så ska testa Shopping-listan. Annars har jag sneglat på Icas app, där de har en app som, om jag minns rätt, också sparar i sektioner i affären samt sparar listan så man inte behöver skriva om allt nästa gång, plus, tror jag, att man kan dela den med familjen ifall någon annan ska åka och handla. Hur går det att dela med din shoppingapp?

 2. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Om jag skulle börja handla i en större Ica-butik skulle jag också testa deras app. Hörde något om att den till och med anpassar ordningen på avdelningarna/sektionerna efter ordningen i just den butik man åker till. Coolt, tycker jag 🙂 Berätta gärna sedan om du testar den och vad du tycker.

  Ja båda apparna ovan delar jag med min man. Speciellt smidigt att vi båda alltid kan lägga in i listan när något är slut och så finns det där till någon handlar. Ibland behöver man ju komplettera med något och då brukar det alltid vara ett par andra varor som vi redan fyllt på i listan av vad som mer behövs. Eller tvärtom. Någon köper med något på vägen hem och då får den andra notis om det direkt så köper man inte dubbelt. Så synkningen fungerar bra tycker jag. Någon enstaka gång vi haft problem med synkningen men det löste sig nästa gång vi uppdaterade appen.

 3. Profilbild

  Inläggsförfattare

  Om man oftast hämtar sina recept från nätet så har appen Paprika en smart funktion som gör att det går väldigt smidigt att importera in ett recept till appen. Man använder appens egna webbläsare och sedan försöker den tolka vad som är vad i receptet, dvs ingredienser, beskrivning, titel, bild med mera. Det fungerar inte alltid men då kan man markera de olika delarna och sedan klicka på en knapp per del för att spara in det rätt.

Kommentera